Raw Bag torbe nastaju po 'zero-waste' načelima, a proizvode se i od ostataka iz pivske industrije

Dizajnerica Mirjam Krajina postala je na hrvatskoj sceni predstavnica eko dizajna modnih dodataka te su njezine skulpturalne torbe prepoznatljive radi zgužvane estetike, a danas se prodaju u raznim gradovima diljem svijeta
Vidi originalni članak

Ručno rađene torbe od štavljene kože koja nije tretirana štetnim kemikalijama te premazima nose jednako atraktivno ime – 'Raw Bag', a potpisuje ih modna autorica Mirjam Krajina.

- Karakterizira ih posvećenost detaljima izrade, a svaki model je unikatna skulptura na čiju se izradu čeka tri tjedna. Vođena načelima održivosti i 'minimal waste' filozofije, svakoj vlasnici Raw Bag torbe želim pružiti personalizirano iskustvo, ali i smanjiti gomilanje otpada budući da se torbe rade točno na broj po narudžbi - izjavila je dizajnerica i kostimografkinja.

Dizajn donosi simpatičan, neočekivan twist, jer torbe djeluju kao da su zgužvane te se nisu u potpunosti ispravile. Kao da su zamrznute u vremenu, u trenutku izrade. Dimenzije su praktične tako da u njih stanu sve dnevne sitnice.

- Nova kolekcija se sastoji od dva nova tote modela torbi koji dolaze u crnoj 'Bad girl' i bež 'Good girl' verziji. Modeli su formom i dinamikom dizajna vjerni estetici brenda, ali su dimenzijama nešto veći od prijašnjih modela – tumači dizajnerica.

Ova specifična Raw Bag estetika i kvaliteta prepoznata je i izvan granica Hrvatske pa se tako Mirjanine torbe prodaju u concept buticima u Parizu, Amsterdamu, Veroni, Firenci, Milanu i Berlinu. Ideja za torbe rodila se prije 4 godine.

Naime, usred pandemije, Mirjam je započela raditi na dizajnu te je krenula s recikliranjem plastike koju je imala kod kuće. Radilo se o plastičnim vrećicama, a za ručke je koristila pleksiglas. Nakon toga je radila torbe i korzete od istih materijala, donoseći tu nesavršenu, estetiku greške u svijet modnog oblikovanja.

Danas su to kreacije od prave kože koju radi na način da joj ostavlja taj prirodan, efektan karakter.

Još jedan izuzetan projekt, predstavljen nedavno, uključuje suradnju na torbama neobičnog materijala. Naime, Mirjam potpisuje odličnu suradnju s brendom Sabant, koji ima ista načela. Osmislila je limitiranu kolekciju torbi 'Raw Bag x Beer skin' koje su oblikovane od pivske 'plant-based' kože.

- Beer skin je visokokvalitetna koža biljnog podrijetla napravljena od ostataka ječma koji se koristio pri proizvodnji piva u Hrvatskoj, a sam se materijal dovršava i oblikuje u majstorskoj talijanskoj kožarskoj tvornici - otkrivaju Tamara Vučetić i Andrej Marić, vlasnici brenda Sabant.

Inače, zagrebački brend Sabant nudi i razne tekstilne materijale biljnog podrijetla na globalnom tržištu, čija je proizvodnja održiva, a sirovina od koje nastaje jedinstveni materijal lokalno nabavljena. 'Beer skin' njihov je prvolansirani materijal koji će uskoro dobiti i patent.

Sabant i Raw Bag smatraju kako je probijanje granica očekivanog i ustaljenog nezaobilazan put prema inovaciji koji za posljedicu ima nastajanje potpuno drukčijih i posebnih proizvoda, što je u današnjem vremenu prezasićenosti i hiperprodukcije vrlo bitno – objavljeno je.

Mirjam je završila Tekstilno-tehnološki fakultet te se osim dizajnom bavi i kostimografijom. Radi na projektima koji traju više mjeseci te je u tom slučaju dnevni raspored prenatrpan, jer rad na serijama i filmovima vrlo je zahtjevan.

Ipak, torbe su njezina velika ljubav, odnosno modni dodaci koji imaju neki poseban efekt. Smatra da dizajner ima sklonost uvijek planirati neki novi moment, projekt, neka se ideja konstantno razvija. Kreativnost je za nju put do uspjeha.

Osim toga, od početka karijere, osim kreativnosti tu je i 'zero-waste' tehnologija te pristup koji podržava ekološki princip dizajniranja modnih dodataka.

Prije nego je ušla u svijet dizajna modnih dodataka, Mirjam je bila dio modnog dvojca Kralj & Krajina, s kolegicom Anom Marijom Kralj.

Kao modni tandem nastupale su na zagrebačkom tjednu mode prije desetak godina, kad i kreće dizajnerska karijera. Autorice su ujedno 2014. godine dobile stipendiju Dreft Next Generation, koja je potvrdila kvalitetu rada.

Danas je Mirjam uspješna solo dizajnerica te njezina Raw Bag osvaja scenu, odličan je primjer kako inovacija i praktičnost imaju zajednički nazivnik. Uz to, tu je taj element neočekivanih, gotovo neponovljivih zgužvanih detalja koji daju prednost 'nedovršenoj' estetici koji nas vodi na putovanje u kojemu i nesavršenost može biti lijepa.

U Zagrebu otvoren salon Sentinelle – novo mjesto za medicinsku pedikuru i masažu
Nosi najpopularnije natikače koje su hit već godinama, a odlično ih spaja uz efektan kombinezon
Divne Ana i Andrea: 'Smatramo da treba biti razlika između dnevnih i večernjih izlazaka'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".