Psihologinja nam je objasnila fenomen lažnih modela, life coacheva i fitness gurua na Instagramu

O problematici lažnog predstavljanja porazgovarali smo s prof. psihologije, Ljubicom Uvodić Vranić
Vidi originalni članak

- Ima li lažnih Instagram modela? To se može pitati samo naivna osoba. Na Instagramu se u pravilu ne stavljaju osobna imena! Da se pod pseudonimom "divnadiva27" ili "dugialat28" krije neka skromna, samozatajna, stidljiva, ali vrlo nadarena osoba – to nije teško pogoditi jer je potpuno uvjerljivo - kazala je Ljubica Uvodić Vranić, prof. psihologije s kojom smo porazgovarali ne bi li pokušali dokučiti srž fenomena da je danas gotovo bilo tko - model, fitness guru i slično. 

Na krilima društvenih mreža, stvorena su neka nova zanimanja, zadane neke nove paradigme, a tokovi tradicionalnog poslovanja zauvijek su se modificirali. Danas se poslovi sklapaju preko WhatsAppa i Messengera, a ako niste na Instagramu, niste se ni dogodili. Ovo posebice vrijedi za modnu industriju u kojoj ako nemate javno otvoreni Instagram profil, kao da ni ne postojite. Iako su ovakvi trendovi s jedne strane pozitivni jer uvelike olakšavaju život i svakodnevnu komunikaciju, utoliko su i negativni jer ruše osnovne pretpostavke gotovo pa svakog zanimanja. 

via GIPHY

Suvremena je modna industrija dovela do brojnih pozitivnih promjena kao što je veća sloboda i inkluzivnost. Tako danas na pistama svakodnevno viđamo modele svih oblika i veličina što je nekada bilo nezamislivo. "Granice su tu da se ruše" kažu mnogi, no ne bi li neka ograničenja ipak trebala postojati? Ne bi li ipak trebali zadovoljiti određene kriterije i posjedovati talent shodno onome čime se želimo baviti? Pa valjda zdrav razum nalaže da nećemo upisivati PMF ako ne znamo riješiti jednadžbu s dvije nepoznanice!

Danas su jednostavno svi sve! Jer uslijed ovog vrtloga društvenih modifikacija, vjerojatno se osjećamo dovoljno ugodno s tim da radimo sve i svašta, čak i ako smo svjesni svoje nedoraslosti zadatku! Jasno definirane granice društvena su nepoznanica, a istinski poziv za nekim zanimanjem kao da izumire. Oponašanje stvarnosti nikada nije bilo lakše; mladi se prikazuju kroz lažnu prizmu, istovremeno si pridavajući osobine koje im nisu svojstvene! Ako ste ikada skrolali bespućima Interneta, zasigurno ste naišli na malih milijun izuma suvremenog doba poput influencera, fitness modela ili life coucheva! Ekipa s Instagrama si sama dodjeljuje zanimanja, pa vas tako jedna fotografija na bijelom platnu dijeli od statusa modela. Produkt je to očajničke želje za validacijom drugih, odnosno potvrde da nekog vraga i vrijedimo, a to potvrđuje i prof. Vranić. 

- Primarna psihološka potreba je samo-afirmacija. Za stvarnu samo-afirmaciju potrebne su godine vježbanja, učenja, treniranja, emocionalnog i moralnog usavršavanja. Za lažni profil nekoliko minuta. Instagram je za neke pokušaj da prečacem dođu do samo-afirmacije bez većeg truda i bez imalo odgovornosti - kazala je prof. Vranić.

via GIPHY

Jer zašto bi netko gradio svoje 'pločice' u teretani ako ih može izbrusiti u photoshopu? Onaj neki konvencionalni put dolaska do cilja koji uključuje predani rad, marljivost i upornost pada u zaborav. Danas sve mora biti odmah i sada. Što je prije kokoš ili jaje? Jesi li celebrity pa te lajkaju ili te počnu lajkati radi provokativne izjave uz provokativnu fotku pa tako misliš da si celebrity? Koga briga što će se fotka uz pivo nesvjesno shvatiti kao poruka da je pivo cool? To je reklama koja čak i nije u početku plaćena. A kasnije, nada se model, od toga će se moći dobro, vrlo dobro pa i odlično živjeti.

- Ako (se) slikamo da zabilježimo jedan trenutak svojeg AUTENTIČNOG života je jedna stvar, a ako se slikamo da povučemo za nos one koji nas gledaju – to je zaista sasvim nešto drugo. Utjecati na druge javnim govorom i javni slikanjem bez odgovornosti? Samo čestit čovjek smije biti govornik. (Nemo orator nisi vir bonus.) Davno rečeno. Valjda nije zaboravljeno - zaključila je prof. Vranić.

Diva projektom "Takva sam, kakva sam" želi zaustaviti cyberbullying, a u tome su nam pomogle Ivana Čuljak i Matea Frajsberger: 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".