Prva dama crvenog tepiha

Britanska dizajnerica Roksanda Ilinčić ljubimica je prve dame Amerike, Michelle Obame, no njezine haljine zdušno nose i Kate Middleton, princeza Beatrice, glumice Cate Blanchett, Tilda Swindon, Gwyneth Paltrow, pa Lady Gaga...
Vidi originalni članak

Dizajnerica Roksanda Ilinčić poznato je ime u modnim kuloarima, među biranom svjetskom klijentelom i šire. Roksanda je jedno od trenutačno najvrućih imena britanske modne scene, pa je njezin dizajn u složnu vojsku poklonica mobilizirao od prve dame svjetske politike, Michelle Obame nadalje, a popis je zaista dugačak. Roksanda odijeva i glumice Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett, Christinu Ricci, Kate Hudson, Tildu Swindon, Penelope Cruz, Emmu Stone kao i više pjevačkih zvijezda poput Roisin Murphy i Lady Gage. Ne nedostaje ni krunjenih glava odnosno njihovih najbližih rođakinja. Ilinčićkin dizajn nose i vojvotkinja od Cambridgea Kate Middleton te princeza Beatrice od Yorka. Ako ništa i ne znate o Roksandi, po njezinu prezimenu nije teško pogoditi da je porijeklom negdje iz naših krajeva.

Naime, Roksanda je rođena 1977. godine u Beogradu, gdje je studirala arhitekturu i primijenjenu umjetnost, a ljubavlju prema modi zarazila se u obitelji. Njezina majka velika je kolekcionarka Yves Saint Laurenta pa Roksandu uz djetinjstvo vežu sjećanja na listanje maminih Vogueova i igranje s prekrasnim dugim haljinama. Moda ju je odmalena privlačila pa je nakon studija u Beogradu studirala u Londonu na poznatom koledžu Central Saint Martins za umjetnost i dizajn. Dvije godine nakon završetka studija osnovala je vlastitu modnu marku te se s vremenom počela probijati među modnu elitu. Njezina kvaliteta i potencijal bili su očiti od njezine prve revije na Londonskom tjednu mode. Nije proteklo mnogo i njezine su kreacije pronašle put do utjecajnijih osoba i, što je još važnije, do onih koje su pod budnim okom javnosti. Prošle je godine tako osvojila nagradu Red Carpet koja se dodjeljuje dizajneru čije su kreacije tijekom godine najčešće nosile poznate osobe na crvenom tepihu. Njezin je dizajn maštovit, pun zanimljivih nabora, a ne plaši se ni jarkih boja. Još jedna presudna stvar u koju su se poznate dame zaljubile je i neobičan modni izričaj koji odlikuje meka silueta kombinirana s elementima pariške visoke mode četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća, iza kojih se zapravo krije vrlo složena konstrukcija modela, korištenje sjajne svile i satena kao najfinijih materijala te nježni pastelni tonovi s jedne ili naglasci snažnog kolorita s druge strane.

Njezine kreacije nisu lišene ni umjetničkog aspekta mode te su delikatne, a istodobno i snažne, fluidne, pa čak i skulpturalne. Kontroverzna pjevačica Lady Gaga voli Roksandu radi boja u njezinu dizajnu, kao i Michelle Obama koja je pobornica nešto tamnijih tonova mlade dizajnerice. Istodobno, glumica Gwyneth Paltrow nosi njezinu odjeću izazovno, a princeza Beatrice od Yorka vrlo decentno, čime je dizajnerica uspjela pokazati da je njezin dizajn namijenjen svim ženama te da je jednako prikladan za crveni tepih, gala večeru ili svečano događanje, a ne poznaje vijek trajanja i uvijek izgleda aktualno. Roksanda nije bez razloga danas jedna od najtraženijih dizajnerica. Usto, dobro razumije žensku siluetu, njezine pokrete i osjećaj za modu. Tako najčešće dizajnira haljine, ali ne isključivo koktel haljine ili svečane toalete, već svakodnevne modele u kojima se žene svaki put iznova mogu osjećati posebno i kao da haljinu nose prvi put.

Uglavnom se koncentrirajući na udobnost pri kreiranju kolekcija, kroz svoj rad Roksanda oslikava vlastiti slavenski, melankolični temperament koji je istodobno emocionalan i teatralan iz sezone u sezonu donoseći suvremeno viđenje glamura nekih minulih vremena. Roksanda u kolekcijama najčešće predstavlja elegantne linije haljina i suknji, istovremeno opuštene i neopterećene. Pri tome najčešće koristi plavu, žutu, tamnocrvenu i narančastu boju koju nadopunjuju crna i bijela u tragovima. Roksandina se publika u posljednjih nekoliko godina još više proširila i uz njezin dizajn stoje lojalne žene koje vole njezinu estetiku i koje ona ima u mislima svaki put kad dizajnira.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".