Prošlo je 25 godina od tragične smrti princeze Diane: Humanitarka je bila i stilska ikona, njezinih outfita scena se nije mogla zasititi

Nisu inspiracija samo njezine kombinacije za posebne prigode, nego i one za slobodno vrijeme pa i danas vidimo outfite inspirirane upravo onima koje je nosila princeza Diana.
Vidi originalni članak

Prošlo je 25 godina od tragične smrti princeze Diane. Poginula je na današnji dan, 1997. godine u prometnoj nesreći u Parizu, godinu dana nakon burnog razvoda od princa Charlesa. U braku su bili 15 godina, a vjenčanje Charlesa i Diane opisano je kao vjenčanje iz bajke. Kako smo pisali i ranije, pratilo ga je više od 750 milijuna ljudi, na 74 stanice diljem svijeta.

Princeza Diana ostala je zapamćena po svojem humanitarnom radu, ali i odličnom smislu za modu koji je i danas, par desetljeća poslije, izvrstan izvor inspiracije mnogima ljubiteljicama mode koje rado rekreiraju Dianine stajlinge, u nešto modernijoj varijanti.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Jednom prigodom, stil princeze Diane za Divu je prokomentirala i Dubravka Prpić Znaor koja ju je opisala kao jednu od najvećih ikona stila.

Njezine u modne odabire, rekla je ranije modna savjetnica i urednica, pratili mediji diljem svijeta:

– I danas pamtimo malu crnu haljinu u kombinaciji s bisernim chokerom, fantastične sakoe, raskošnu vjenčanicu... Ubrzo su kostimi postali njezin prepoznatljivi znak jer je princeza itekako pratila trendove, ali ih i osobno postavljala! U ono vrijeme power dressing vladao je svjetskom scenom, ramena su bila velika, karirani motiv dvobojan, izuzetan, kaputi otkrivali dvostruko kopčanje.

Modna je poruka, tvrdi Prpić Znaor, bila jasna - princeza Diana imala je hrabrost, ponos i moć koja kaže kako je princezi garderoba služila kao "štit", a njezinih se modnih izbora scena nije mogla zasititi. Ni u 2022., 25 godina od tragične smrti, njezina modna izdanja nisu pala u zaborav. Baš suprotno, njezine se modne ideje prepisuju, nose se u uličnoj modi, a služe kao inspiracija i u kraljevskim krugovima pa modni znalci izbore Kate Middleton često povezuju upravo s kombinacijama princeze Diane. 

– Njezina uloga kao princeze bila je, naravno, u znaku putovanja i protokola, no ona je svemu tome dala poseban pečat. Smjele i upečatljive kombinacije predstavljale su korak naprijed u lifestyleu kraljevske obitelji, moderna vremena za ovu tradicionalnu instituciju mogla su započeti – komentirala je savjetnica, rekavši kako je princeza odabrala istaknuti se stilom, a famozne kombinacije pomogle su joj da se predstavi u najboljem svjetlu

Vogue piše kako je princeza Diana jednom prilikom ispričala da, kad se udala za princa Charlesa, u garderobi imala jednu dugačku haljinu, jednu svilenu košulju i jedan par elegantnih cipela pa je, uoči kraljevskog vjenčanja, požurila nadopuniti garderobu. Nakon pojavljivanja na stepenicama katedrale svetog Pavla u Londonu, na ceremoniji vjenčanja kojoj je prisustvovalo 2650 gostiju, stil princeze Dijane došao je u modni fokus. Modnim bi izborima uvijek pratila protokol, no svakoj bi kombinaciji dodala i vlastiti pečat. Neki od princezinih omiljenih brendova bili su Catherine Walker, Bellville Sassoon, Victor Edelstein i Donald Campbell.

Sredinom devedesetih godina već je počela pisati vlastita modna pravila, piše Vogue, pa su se u njezinom ormaru našla Chanelova odijela, Versace večernje haljine i Jimmy Choo cipele. Bilo da je riječ o kombinacijama za slobodno vrijeme ili onima za posebne, formalne prigode, njezin izbor bio je u modnom fokusu i svi su željeli znati što princeza nosi. 

 

Krema iz ljekarne od 80-ak kuna koja štiti i obnavlja kožu, a hit je i u celebrity svijetu

Uvijek odlično odjevena Ana Radišić: 'Ovu kombinaciju odabrala sam jer ne ispuštam ljeto ni na koji način, ni outfitom, ni ičim drugim'

Ovakva se elegancija ne viđa svaki dan: Raskošna suknja prava je zvijezda odlične kombinacije

Omiljeni pramenovi dobili su 'update': Rezultat je prirodan izgled te sjajna, osunčana kosa

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".