Proljetni trendovi koje nam je donio Pariški tjedan mode

Tjedni mode su završili, a preostaje nam čekati proljeće kako bismo isprobali ono što su dizajneri osmislili...
Vidi originalni članak

Nakon New Yorka, Londona i Milana, Tjedan mode završio je i u Parizu, a, iako nam zima tek dolazi, dizajneri su pokazali svoju viziju proljeća i ljeta 2017. godine. 

Elie Saab

Prva pomisao koja pada na pamet prilikom pogleda na reviju ovog libanonskog dizajnera svakako je - disko! Mnoštvo blještavila, boja, zvjezdica i tila obilježili su kolekciju za proljeće/ljeto 2017., a veliki su odmak od bajkovitih i romantičnih kreacija koje smo imali priliku do sad gledati na Saabovim revijama. Ipak, kolekcija će se svidjeti i mlađoj i starijoj publici. Mlađoj zbog šarenila, a starijoj jer neodoljivo podsjeća na disko-eru sedamdesetih godina. A kako Elie zamišlja proljeće

Zvjezdice, duboki izrezi, prozirni materijali, štras i resice dio su njegovih mini i maxi haljina, dok je hrabrijima namijenio radne kombinezone ukrašene glomaznim remenjem. Kolekcija ima pomalo retro prizvuk, a, kao i razdoblje na koje podsjeća, neodoljivo zove na zabavu

 

Balenciaga

Reviju Demna Gvalasia najbolje opisuje pridjev "predimenzionirano". Bilo da je riječ o kaputima, torbama, balonerima ili čizmama, dizajner je sve stavio na jednu novu razinu i pokazao da uvijek može još više. Osim predimenzioniranosti, reviju su obilježili cvjetni uzorci, koža i čizme od lasteksa. Spoj pencil suknje i prugastih košulja "razbio" je velikim remenjem, dok je damske cvjetne haljine ukomponirao u, još jednom, glomazne safari prsluke.

 

Celine

Phoebe Philo na sve stavlja svoj kreativni potpis, a drugačije nije bilo ni s revijom u Parizu. Svim je posjetiteljima na pozivnicama poručila: "I want to show that our bodies are bound to the world, whether we like it or not" te pustila da revija govori sama za sebe, ne komunicirajući s novinarima niti s publikom. Prikazala je šaroliku kolekciju u kojoj svaka žena može pronaći nešto za sebe, no jednim trendom iznenadila je ljubitelje mode. Naime, dio kolekcije za proljeće i ljeto 2017. su i hulahopke koje se nose sa sandalama, izričaj kojeg mnogi odbijaju prihvatiti. Vrijeme će pokazati je li došlo za još veće stilske promjene i hoće li trendsetterice prihvatiti ono što smo dugo vremena smatrale modnom katastrofom. Prikazane haljine odgovaraju svim modnim ukusima jer variraju od onih u živim bojama poput roze, preko jednostavnih bijelih pa do onih ukrašenih plavom bojom kao intervencijom francuskog umjetnika Yvesa Kleina. Phoebe je pokazala da su i dalje u trendu hlače do polovice lista, kao i strogi kaputi s predimenzioniranim ramenima. 

 

Givenchy

Na prohladnih 10 stupnjeva u Jardin des Plantes Ricardo Tisci predstavio je publici omotanoj u deke svoju viziju toplijih dana. Izbor eksterijera dizajner je obrazložio time da je to njegov način sjedinjenja s prirodom, no glavni motiv bila je snaga žene pa je odlučio stvoriti senzualnu, no istovremeno jaku kolekciju. U njoj je prikazao crna uska odijela sa zanimljivim detaljima, kratke haljine ukrašene šarenim printovima i volanima te bež haljine nadopunjene prozirnim dijelovima. Iako je cjelokupna kolekcija bila prilično tamna, pistom je prošetalo i nekoliko modela u crvenim haljinama te onima boje fuksije, a pokoja je bila ukrašena resama, točkama ili prugama. Zanimljiv detalj Tiscijevih haljina svakako je patentni zatvarač na prednjoj strani. 

 

Stella McCartney

Britanska dizajnerica Stella McCartney još je jednom prikazala izrazito nosivu kolekciju, a proljetne trendove donijela je u dvije priče. Za prvi dio revije karakteristični su zemljani tonovi poput maslinaste i smeđe te radnički kombinezoni, predimenzionirani kaputi i hlače te široka ramena. Drugi dio kolekcije bio je otkačeniji, a njime je željela odaslati snažnu poruku. Naime, na majicama, suknjama, hlačama i kombinezonima ispisala je poruke poput "No fur!", "No leather!", "All is love!" i "Thanks, Girls!" te njome poručila da želi modu bez krzna i kože i pokazala važnost ljubavi. Tekstovi poruka snažnog su kolorita, roze i žute boje otisnute na bijeloj podlozi te imaju prizvuk devedesetih godina, a Stella je pokazala da odjeća s natpisima i dalje ne izlazi iz mode, već se samo stvaraju njezine varijacije

 

Valentino

Pierpaolo Picciolis prikazao je svoju prvu samostalnu reviju za kuću Valentino, nakon što je njegova kolegica Maria Grazia Chiuri otišla u Dior. Kolekcija se nije mnogo odmakla od tipičnih revija Valentina, a glavna joj je karakteristika ženstvenost. Na dugačkim i lepršavim haljinama kombinirao je svilu i baršun, dok su osnovni materijali za izradu hlača bili brokat i saten. U ostvarivanju ideje dizajneru je pomogla i Zanda Rhodes, britanska dizajnerica koja je poznata po ručno oslikanim motivima na odjeći. Naime, ona mu je pokazala godinama stvaranu arhivu u Londonu te su radovi poslužili kao odlična inspiracija motivima na iznimno ženstvenim haljinama

 

Hermes

Još jedna modna kućna odlučila je kroz svoje kolekcije provesti radničke motive pa su se i na Hermesovoj reviji na pisti našli kombinezoni, no njima je dana potpuno ženstvena dimenzija. Naime, glomaznim su remenjem stegnuti u struku, prevladavaju pastelne boje poput svijetlo-plave, roze, žute i bež, a većina odjevnih komada je od svile. Naglasak je stavljen na modne dodatke pa su predstavljene zanimljive torbice od resica i kože, a trend nošenja dvije torbice istovremeno pratit će nas i na proljeće. Iako nježnih boja, hlače i suknje djeluju robusno zbog grubljih materijala, a naglasak je stavljen na struk. 

 

Chanel

Osim što je vrhunski dizajner, Karl Lagerfeld svakako zna kako napraviti dobru zabavu. Budući da se Chanelove revije uvijek osvrću na svakodnevicu, bilo je pitanje vremena kad će se u kreacijama dotaknuti razvitka računalne tehnologije. Kolekcija za proljeće/ljeto 2017. bila je idealna za to pa je Grand Palais pretvoren u Data Centar Chanel. Kako i priliči, reviju su otvorila dva modela u identičnim crnim i bijelim kostimima, karakterističnima za Chanelov kroj, no glava i ruke prekriveni maskama podsjećali su na robote. Prikazani komadi bili su "chanelovski", sakoi i suknje od tvida, no novost su široki spektar boja te modni dodaci. Šilterica više nije namijenjena isključivo rekreaciji, već se kombinira i u ozbiljnim prigodama noseći na stranu. Naočale, kao i torbice, pomalo su futurističke, a one se mogu pronaći u metalik bojama, ali i obliku robota. Osim klasičnih komada od tvida, Karl je pokazao haljine od svile i čipke, ali kožne komade prošivene jarkim bojama.

 

Louis Vuitton

Osim što se odmaknuo od već tradicionalnog mjesta za održavanje revija Louis Vuittona, unutar Fondation Louis Vuitton na trg Vendome u Parizu, Nicholas Ghesquiere napravio je pomak i u svojoj kolekciji. Kao i mnogo drugih dizajnera s Pariškog tjedna mode, vratio se u prošlost, točnije u osamdesete godine i prikazao krojeve na kakve inače nismo navikli. Umjesto pravilnih i oštrih formi, revijom su prošetali modeli u lepršavim haljinama i asimetričnim krojevima. Osim kaputa i kožnih jakni za kojima uzdišu mnoge trendsetterice, Nicholas je prikazao neobične krojeve s prugama te jakne napravljene od srebrnih i zlatnih ljuskica. Louis Vuitton još je jedna modna kuća koja je najavila povratak prozirnih komada odjeće.

 

Miu Miu

Da se može bez sezonskih trendova, pokazala je Miuccia Prada revijom kojom je zatvoren Pariški tjedan mode. Sjajna koža, predimenzionirano cvijeće na neočekivanim mjestima, zanimljivi printevi i prugice dio su nove kolekcije Miu Miu. Široke balonere stegnula je remenom u struku, šarene ogrtače kombinirala s haljinama živih boja, pletivo spojila sa strogo krojenim hlačama, a glatko lakiranu kožu uparila sa šarenim printevima i prikazala nosivu kolekciju koja zaziva ljeto i toplo vrijeme. 

 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".