Prisjetili smo se kombinacija prvih dama za inauguraciju od pedesetih godina pa do danas

Vratite se uz povijest kroz prekrasne kreacije koje su prve dame nosile na dan inauguracije, kao i na inauguracijskom balu
Vidi originalni članak

Povodom današnje inauguracije Joea Bidena, malo smo se vratili u povijest i prisjetili prijašnjih inauguracija i balova, ponajprije odjevnih kombinacija prvih dama. Prije četiri godine, vladalo je veliko nestrpljenje oko toga što će odjenuti Melania Trump, s obzirom na to da su brojni dizajneri, poput Toma Forda i Marca Jacobsa, odbili mogućnost odijevanja prve dame. Na kraju je nosila kreaciju Ralpha Laurena, pastelno plavi komplet od kašmpira. Haljinu duljine ispod koljena nadopunila je kratkom jaknom voluminozne kragne i upotpunila dugačkim rukavicama i salonkama u istom tonu. Tada su se mogli čuti komentari kako neodoljivo podsjeća na ikonu stila, Jackie Kennedy. Za inauguracijski bal odabrala je bijelu haljinu Hervé Pierre, bivšeg kreativnog direktora brenda Carolina Herrera.

2013. godine, Michelle Obama odabrala je tamnoplavi kaput s uzorkom dizajnera Thoma Browna i upotpunila ga efektnim remenom i ljubičastim kožnim rukavicama. Za inauguracijski bal odabrala je vatreno crveno kreaciju dizajnera Jasona Wua i njome oduševila javnost. Upotpunila ju je Jimmy Choo salonkama. 

Četiri godine ranije, Obama je za inauguracijski bal odabrala asimetričnu, custom-made haljinu s potpisom dizajnera Jasona Wua, dok je na samoj inauguraciji nosila efektan komplet dizajnera kubansko-američke modne dizajnerice Isabel Toledo i upotpunila dijamantnom ogrlicom. 

Laura Lane Bush za inauguracijski bal 2001. godine odabrala je raskošnu crvenu haljinu teksaškog dizajnera Michaela Fairclotha., a četiri godine kasnije, njezin je odabir bila dugačka, šljokičasta haljina srebrne boje Oscara de la Rente u kombinaciji s elegantnim srebrnim salonkama. Za dan inauguracije 2005. godine, njezin odabir bili su bijela haljina, kaput i rukavice u kombinaciji s nude salonkama.

U siječnju 1993. Hillary Clinton na inauguracijski bal nosila je ljubičasto-plavu raskošnu kreaciju napravljenu od čipke i baršunaste nadsuknje. Haljinu je dizajnirala dizajnerica Sarah Phillips, a ideju je realizirala njujorška kostim-dizajnerica Barbara Matera.

Barbara Bush 21. siječnja 1989 godine nosile je kraljevsko plavu haljinu s baršunastim gornjim dijelom, a haljinu potpisuje dizajner Arnold Scaasi koji je, kako piše Insider, Bush nazvao "najglamuroznijom bakom u Sjedinjenim Američkim Državama".

Za obje inauguracije, 1981. i 1985. godine, Nancy Reagan odabrala je prekrasnu haljinu na jedno rame i kombinaciju koju je dizajnirao James Galanos, a cipele je potpisivao David Evins. Za drugu inauguraciju također je odabrala haljinu Jamesa Galanosa koja je bila prekrivena sa staklenim perlicama, za čije je ušivanje u haljinu trebalo više od 300 sati.

Na današnji dan 1977. godine, Rosalynn Carter od Kapitola do Bijele kuće hodala je u genijalnom tirkiznom kaputu. Iste večeri, odabrala je plavu šifonsku haljinu i kombinirala je s kaputom bez rukava. Iza kreacije stoji Mary Matise za Jimmae, a radi se o istoj haljini koju je Carter nosila na suprugovu inauguraciju kao guvernera Georgije.

Gerald Ford postao je 38. američki predsjednik 1974. godine, a Betty Ford tada nije imala formalan outfit za inauguraciju. 

Pat Nixon za bal je odabrala satensku haljinu nježno ljubičaste boje, a tog je dana nosila i jarko ružičasti kaput. Također, odabrala je i cipele sa svojim imenom i datumom inauguracije. 

U siječnju 1965, Lady Bird Johnson nosila je jarko žutu haljinu naručenu iz dućana Neiman Marcus. 

20. siječnja 1961. Jacqueline Kennedy odabrala je bijelu svileno-šifonsku haljinu bez rukava. Kombinaciju je upotpunila rukavicama i elegantnim naušnicama, a uz to je imala i prikladan kaput. Za kreaciju je bio zadužen dizajner Oleg Cassini koji je izradio i jednostavnu, no elegantnu haljinu i kaput. Želio je da prva dama izgleda mladoliko i moderno.

1953. Mamie Eisenhower nosila je nježno ružičastu raskošnu haljinu na kojoj je bilo izvezeno više od 2000 perlica. Novinari su morali čekati tjedan dana prije inauguracije kako bi dobili detalje i fotografije njezine haljine za inauguracijski bal. Četiri godine kasnije, za inauguracijski bal odabrala je jednako raskošnu žuto-zlatnu haljinu.

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".