Slovenka Alja i njezine kovrčave djevojke apsolutno su nas oduševile

Alja Horvat privukla nam je pozornost vedrinom i optimizmom svojih slikarskih ostvarenja.
Vidi originalni članak

 Ako vas Instagram tražilica ikada dovede na profil @anjahorvat, uvjereni smo da nećete ravnodušno izići iz njega prije nego što napravite đir po njezinim fotografijama. 

Studentica grafičkog dizajna Prirodoslovno tehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani otkrila nam je kako je uopće započela sa slikanjem i otkad seže njezina ljubav prema likovnoj umjetnosti. 

Slikam otkako sam bila dijete i uvijek sam znala da ću raditi nešto na kreativnom polju. Mama je uvijek bila fan kreativnih magazina, pa smo zajedno uvijek izrađivale svoje male umjetničke projekte. U srednjoj sam školi prestala slikati i interes za umjetnost polako se izgubio, no ljubav je ponovno oživjela na fakultetu. Studirala sam grafički dizajn i stvarno mi je nedostajalo slikati rukama jer sve što smo radili bilo je računalno i nikad nismo zapravo slikali. Upravo me to motiviralo da se ponovno bavim slikanjem, a tko je započelo i sve ostalo vezano uz to. 

Predivne i razigrane slike produkt su Aljinog slikanja na grafičkom tabletom u Photoshopu ili na iPadu Pro, no ističe da vrlo često slika akrilnim bojama na canvasu, dok joj je u samom početku omiljena slikarska tehnika bila gvaš

Kad sam krenula slikati, slikala sam gvaš na papiru, ali grafički tablet mojim ilustracijama daje efekt vrlo sličan gvašu. Nekad preferiram gvaš jer uglavnom ne planiram unaprijed svoje slike pa vrlo često moram brisati.

Alja inspiraciju za zanimljive motive svojih slika uglavnom crpi iz glazbe 60-ih i 70-ih, a često zaluta i na Pinterest. No, kako kaže, trudi slikati i prizore iz života i stvari koje je proživjela, a nekad se među motivima nađu i stvari koje priželjkuje. 

Ipak, na njezinim je slikama najupečatljivi lik tamnokose kovrčave djevojke, a Alja nam je otkrila koja je pozadina baš tog lika. 

Kad sam bila mala, imala sam vrlo kovrčavu kosu i svi su bili oduševljeni njome osim mene. Ja sam uvijek željela ravnu kosu kao moji prijatelji i nisam podnosila svoje kovrče. Čak sam ih jendom priliko i odrezala kad mama nije bila kod kuće. A kako je vrijeme prolazilo, moja se kosa izravnala pod pritiskom oštećenja koje sam sama skrivila, a tada sam naravno poželjela svoje kovrče nazad. Mislim da je to glavni razlog zašto većina mojih djevojaka ima te prepoznatljive kovrče. Što se tiče boje kose, kao mala sam bila plava, ali je moja kosa potamnila s vremenom i teško sam se mirila s tim, pa su tako djevojke s tamnom kosom zapravo moj način na koji se nosim s tim.

Kolekcije ovih živopisnih slika Alja skriva u svoja dva ateljea, jednom na ljubljanskoj i jednom na mariborskoj adresi. 

Preselila sam se u Maribor ove godine, pa je jedan studio u Mariboru u mom stanu, no uskoro ću se preseliti u Ljubljanu, tako da već sada iznajmljujem drugi stan tamo.

Na njezinom Instagram profilu možete vidjeti da Alja svoje slikarko umijeće nije ograničila samo na slikarska platna, nego je svoje ostvaraje preselila i na druge podloge poput bilježnica, kalendara, planera, majica i sličnog, a sve to dostupno je diljem svijeta na njezinoj web stranici

Osim slikarstva, Aljina velika ljubav i glazba, pa nam je otkrila kako je sedam godina pohađala glazbenu školu za flautu, a ta se ljubav proširila i na gitaru i glasovir koje također želi naučiti svirati. 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".