Šljokice iz kozmetike i s odjeće predstavljaju jednak ekološki problem kao i plastične vrećice

Blistavi dodaci materijalima ili kozmetici koje obožavamo od djetinjstva smatraju se jednima od najvećih zagađivača okoliša
Vidi originalni članak

Šljokice su se ove godine vratile na modnu scenu na velika vrata - na topovima, bluzama, haljinama, u kozmetici... Međutim, na velika vrata 2019. godine ušetala se  i izrazita ekološka osviještenost, čime je naglasak stavljen na štetnost upravo šljokica. 

Blistavi dodaci materijalima ili kozmetici koje obožavamo od djetinjstva smatraju se jednima od najvećih zagađivača oceana i okoliša u cijelosti. Napravljene od plastike, šljokice odvodom vrlo jednostavno pronađu put do oceana u kojem štetno djeluju na morski životinjski svijet. 

via GIPHY

Kao i plastične vrećice i slamke, šljokice su ekološki stručnjaci proglasili glavnim zagađivačem okoliša. Sukladno tomu, neki su festivali zabranili outfite šljokicama, kao i šminku, dok su ih popularne trgovine uklonile iz blagdanske ponude i ambalaže. Ni to nije sve - neki pokreti zalažu se za njihovu potpunu zabranu, kao što se to dogodilo i sa sitnim perlicama.

U 2019. sve što koristimo promatra se kroz vizuru održivosti, počevši od ekološki održive odjeće. Sve što nije pamuk, svila ili neki drugi prirodni materijal završi u oceanu bivajući još samo jedan sastojak plastične juhe kakvom su postali svjetski oceani. 

Međutim, sve što je prirodno i skuplje je. Poliesterska haljina cjenovno je puno pristupačnija od svilene. A šljokice - danas su one način izražavanja mnogih zajednica, od Generacije Z do LGBTQ+ zajednica. 

Najveći problem ipak predstavljaju kozmetičke šljokice. One su grublja i oštrija verzija običnih. Napravljene su od tankog sloja boje, aluminija i plastike tzv. polietilentereftalat koja je izrezana u sitne čestice koje reflektiraju svjetlo. Upravo ta reflekcija čini ih tako blještavima, a blještavilo je ono što nas sve privlači. 

No, te blještave šljokice s vremenom odvodima završe u ocenanima. Slučaj je jednak kako i s mikroperlicama koje su se nalazile u gelovima za tuširanje, pastama za zube i drugim kozmetičkim proizvodima, a koje su dospjele u oceane - pronađene su u utrobi riba na havajskoj obali. šljokice se u tom slučaju smatraju još opasnijima. 

- Oboje je toliko sitno da se ne može reducirati iz otpada pa u konačnici završi u moru ili oceanu, što ih automatski čini hranom morskim životinjama - rekao je ekološki stručnjak Johnatan Whitney za Refinery29.

Perlice izgledaju kao jajašca, a šljokice izgledaju kao blještavi plankton. Brojne ribe upravo su time privučene. Ipak, koliko god mikroperlice bile opasne, one su glatke i okruglaste i postoji velika vjerojatnost da će ih ribe izbaciti iz tijela kroz neko vrijeme, dok šljokice oštrih rubova predstavljaju puno veću opasnost za riblji organizam. Na kraju krajeva, te ćemo ribe hranidbenim lancem pojesti i mi. 

Kao alternativu brend Glossier's lansirao je Glitter Gelée, odnosno biorazgradive šljokice napravljene od biljne celuloze. Iako je riječ o ekološki prihvatljivijoj opciji, takve šljokice ne sjaje jednako kao klasične, a i to koliko su bolje za okoliš je diskutabilno. Stručnjaci k tomu naglašavaju da su šljokice od celuloze jednako destruktivne za ribe kao i plastične. 

Iako nisu napravljene do savršenstva, već sada postoji ogromno tržiste biorazgradivih šljokica. Brendovi poput Projekt Glitter i Today Glitter nude mekane šljokice, a počeli su eksperimentirati i s gelovima, dok se drugi brendovi fokusiraju na njihovu topivost u vodi. 

Bilo kako bilo, izgleda da ćemo svi morati birati između stvari koje nam se sviđaju i budućnosti našeg planeta.  

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".