Predivne kolekcije naših zlatara: Naglasak je na prirodnim motivima i materijalima te ručnoj izradi

Zlato, koralji, biseri i ebanovina imaju prednost, a raznolikost pristupa, od tradicionalnog do modernog, unosi dodatnu vrijednost u svaku kolekciju. Naši zlatari ovime privlače pažnju radom i vještinama koje se prenose generacijama
Vidi originalni članak

Uoči održavanja 89. Zlatne igle, na kojoj se tradicionalno predstavljaju naši modni obrtnici i dizajneri, hrvatski zlatari predstavili su nove, posebne kolekcije. Mini dizajn inspiriran prirodom otkriva bezvremensku ljepotu zlata, koralja, bisera i ebanovine te kombinira estetiku, umjetnost i zanatsku vještinu naših autora. Od motiva ističu se oni prirodni, organski, radi se o suptilnim ukrasima raznih detalja.

Zlatarna Medaković predstavit će kolekciju prstenja i naušnica od bisera. Renato Medaković ističe: „Ljepota bisera leži u njihovom prirodnom sjaju, nijansama boja i nepravilnostima koje ih čine posebnima. Svaki komad unikatnog nakita s biserima odražava tu raznolikost, spajajući različite oblike, veličine i boje u dizajne koji zrače elegancijom i originalnošću."

Zlatarna Popek kombinirat će bisere i koralje s plemenitim materijalima na ogrlicama. Mira Petrović, s preko 30 godina iskustva, kaže: „Obožavam raditi s ovim materijalima. Proces izrade zna potrajati dok ne budem potpuno zadovoljna, ali ljubav prema poslu prelazi na nakit, što se osjeti u svakom komadu."

Lapidarium će kolekcijom prenijeti poruku mira. Mario Nokaj pojašnjava: „Simboli poput golubice, maslinove grančice i pera dominiraju kolekcijom. Koristili smo pozlaćeno srebro kako bismo kroz umjetnički nakit prenijeli ovu važnu poruku."

Zlatarnica JP&R iz zagrebačkog Oktogona oživjet će tradicijski nakit iz priobalnih krajeva Dalmacije, od Dubrovnika do Paga. „Izrađujemo replike nakita starog preko 150 godina, koristeći zlato i poštujući tradicionalne tehnike izrade,“ objašnjava Roko Rodić, ističući da su neki komadi, poput konavoskih naušnica, ostali nepromijenjeni više od 400 godina.

Pogledajte ostatak kolekcije zlatnog nakita u galeriji:

FOTO: Zvonimir Ferina FOTO: Zvonimir Ferina FOTO: Zvonimir Ferina FOTO: Zvonimir Ferina FOTO: Zvonimir Ferina FOTO: Zvonimir Ferina FOTO: Zvonimir Ferina FOTO: Zvonimir Ferina FOTO: Zvonimir Ferina FOTO: Zvonimir Ferina FOTO: Zvonimir Ferina FOTO: Zvonimir Ferina FOTO: Zvonimir Ferina

Zlatarnica Bashota predstavit će kolekciju u kojoj dominiraju jadranski koralj, zlato, oniks, biseri i ebanovina. „Naš cilj je spojiti umjetnost i tradiciju, stvarajući unikatna djela s dubokom vezom prema našem naslijeđu,“ kaže Maja Kundih, najavljujući prsten s ebanovinom i jadranskim koraljem te ogrlicu i naušnice s oniksom u zlatu.

Zlatarnica Uspinjača ističe modularnost svoje kolekcije, koja omogućuje vlasnicima da prilagode nakit vlastitim preferencijama. Goran Jelinek pojašnjava: „Kreirajući nakit od bronce, želio sam ljudima pružiti priliku da probude svoju kreativnost i personaliziraju svoje komade nakita.“

Odlično spaja 'nespojive' komade: Suknja s prorezom istaknula se uz popularne combat čizme
Glumica i voditeljica Iva Šulentić nekad i sada: Evo kako se stilski mijenjala tijekom godina
Anji odlično pristaju tamni tonovi: 'U ovakvim kombinacijama se najbolje osjećam, volim taj rokerski stil'

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".