Pastelne nijanse najbolji su vjesnik proljeća: Na nas djeluju opuštajuće, a u novoj sezoni nosimo ih od glave do pete

Nježni tonovi na nas djeluju smirujuće i opuštajuće, a psiholozi tvrde da je to jedan od razloga zašto smo ih posebno zavoljeli u posljednje vrijeme
Vidi originalni članak

Ima nešto tako infantilno i suptilno u tonovima pastela, ali i nostalgično, a podsjećaju nas na to blijede slike iz djetinjstva koje tako pomno čuvamo u srcu i u našim ladicama. Ovi nježni tonovi ujedno simboliziraju vrijeme smirenja, na nas djeluju vrlo relaksirajuće, a psiholozi tvrde da je upravo to jedan od razloga zašto smo posljednjih mjeseci tako zavoljeli pastelne boje.

U vrijeme kad nam treba poseban poticaj, pa čak i modni, ove eterične nijanse jedan su od najboljih načina kako osmisliti adekvatan outfit u kojemu ćemo u potpunosti uživati. Blagost tonova u fokusu je mode već neko vrijeme, sjetimo se rose quartz od prije nekoliko godina, kad je osvojila sve – od odjeće do kose, čak smo i pramenove nosili u znaku decentne ružičaste.

Nadalje, u sam vrh stila stigla je blaga zelena, simbol prirode i povratka jednostavnosti, a uz nju tu je i nijansa neba, kao njezina prekrasna partnerica. Ove boje lako je uklopiti u svakodnevicu, jer ako poželimo – možemo je nositi od glave do pete. Od odijela nijanse blijedog lososa, do veste u tonu blage žute i nježne plave haljine, pastelne boje nikada ne izgledaju pretjerano.

Naravno, i svijet modnih dodataka pada pod ovaj divan utjecaj, a primjer su hit-torbice. Uglavnom minimalističkog, čistog dizajna i neke pastelne nijanse, hit-torbe imaju manje dimenzije te čak djeluju pomalo futuristički. Za večer dizajneri predlažu pastelne boje ukrašene – perjem. Detalji kao da dolaze s nekog drugog planeta, onog na kojem živi ekipa s mnogo stila i nosi chic uniforme. Ima filmova koji se bave temom neke daleke budućnosti u kojima se ljudi šeću odjeveni u blage boje, svi su smireni i ultimativno pomireni sa životom. To je taj osjećaj koji nam daju pigmenti – od nježnoružičaste preko fine žute do neodoljive lavande.

Upravo je ta lavanda, boja mirisnog bilja, povela nedavno cijeli trend, s na internetu smo imali priliku vidjeti na tisuće kombinacija u znaku casual tona. Paralelno, stasali su razni izazovi kojima smo se priključili, a jedan od njih pod imenom #instarainbow za ljubiteljice elegancije i raznih stilova. No, iako pastelne boje imaju blag karakter, odlično mogu izgledati i uz neke “jače” stvari kao što su kožnjaci, lateks tajice ili glomazne čizme. Današnje doba tako dobro podržava raznolikost stilova pa ova modna igra nema granica. Ako volite kombinirati boje od glave do pete, pastelne nijanse pružaju vam mogućnost da ne pretjerate. Njihov slabi intenzitet idealan je za sve one koji se žele ušareniti te pritom ne izgledati previše teatralno. Svaka od tih boja ima vlastitu “vibru”, odnosno karakter. Prema tome i biramo odjeću, uglavnom prvo primijetimo boju – a trgovci u dućanima jako dobro znaju da nam se vizualni sklad jako sviđa. Često stvari slažu upravo po tom pravilu pa, kad uđemo u pastelni kutak u dućanu, instant se osjećamo nekako opušteno, ležerno, poželimo tamo ostati. Zato automatski posežemo za lavandom i drugim blagim tonovima, želimo da taj osjećaj potraje, a odjeća utječe na nas pa je to – dobar trik.

Svaka boja ima svoje tumačenje, ali djelovanje. Plava je simbol inteligencije i povjerenja, slavna je u svijetu poslovnog odijevanja. Nosimo je, pa i kad je riječ o pastelno plavoj, kad želimo na sastanku poručiti da je sve O. K., da je situacija stabilna, da posao ide, da su suradnici dobri. Ili kad nešto od toga šteka, svejedno je cilj odjećom poručiti da će sve – uskoro biti O. K. Nadalje, tu je blijeda zelena, super je za one koji cijene ekologiju i općenito pomirenje s prirodom. Podsjeća nas na proljeće, priziva taj zen-dojam koji je uvijek dobrodošao. U ovom posebnom društvu su i nježna roza te njoj srodna blaga crvena. Ove nijanse zovemo i – losos-tonovi, prema zdravoj ribi fantastične boje. Dizajneri je često predlažu i na haljinama i odijelima, kaputima i jaknama. Nedavno je čak i samt ušao u trendove, vratio nam se kao hit iz sedamdesetih – upravo je taj tekstil nosio boju lososa, a sljubili su se savršeno. Od pastelnih nijansi, tu je i žuta, no nema tu impresivnu jačinu, već je taman “utišana” da ju je lako nositi. Blijeda žućkasta nijansa osvojila je svijet majica, vesti, blejzera i općenito basic odjeće i lako ćemo je uklopiti u svakodnevni stil.

Tu su i modni dodaci, čak smo po dućanima vidjeli cipele i tenisice u tom tonu. Naime, nisu toliko neutralne poput bijelih, a opet nisu ni previše upečatljive. Taman da “podignu” stil. Poseban status u svijetu pastelnih nijansi ima ta slavna ljubičasta – ma koliko blijeda bila, ima tu jednu posebnu moć, jer ona je simbol duhovnosti i kraljevskog stila. Lila nijansu obično obožavaju cure umjetničkih sklonosti, ponekad avangardne i uočljive na ulici, koje znaju da je stil produžetak njihova kreativnog karaktera i lifestylea. Tu je još i blaga narančasta, koja također ima onaj suptilan, nježan dojam, no opet jako je pozitivna, poput početka dana koji najavljuje sreću, veselje i osmijeh na licu

Najljepše stvari u pastelnim nijansama iz novih kolekcija izdvojili smo u galeriji

Rosantica, Net a Porter, 1113 eura Zara, 349 kn Zara, 449 kn Zara, 449 kn Valentino, My Theresa, 1980 eura Uterque, 550 kn Simone Rocha, My Theresa, 315 eura Saint Laurent, My Theresa, 1190 eura Rosantica, Net a Porter, 755 eura Rixo, Net a Porter, 236 eura & Other Stories, 79 eura & Other Stories, 39 eura Missoni, My Theresa, 290 eura Mango, 199 kn Mango, 699 kn Burberry, My Theresa, 960 eura Bottega Veneta, Net a Porter, 1950 eura Balmain, My Theresa, 2990 eura Balenciaga, My Theresa, 1790 eura Acne Studio, Net a Porter, 690 eura Alexander McQueen, My Theresa, 425 eura

 

Ivana, Hrvatica s adresom u Monaku, radi u Gucciju: Ispričala nam je sve o poslu u luksuznoj modnoj kući

Maja Cvjetković u društvu kćeri Vite: 'Moja kombinacija je nagovještaj proljeća, a Vitu čestu odijevam u žive boje'

Bez sumnje, ovo su najpopularnije čizme sezone: Model čiji stil volimo nosi ih za sastanke i faks

Jedna od najdugovječnijih slastičarnica u Zagreba ponovno oduševila odličnom ponudom krafni

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".