Ovo su najskuplje rabljene tenisice na svijetu: Jedne su čak prodane za 2,2 milijuna dolara!

Michael Jordan 1998. godine na posljednjoj utakmici Chicago Bullsa nosio je Nike Air Jordan 13 "The last Dance". Tenisice je poklonio sakupljaču lopti u znak zahvalnosti što mu je pronašao izgubljenu jaknu, a ove su godine prodane za nevjerojatnih 2,2 milijuna američkih dolara.
Vidi originalni članak

U svijetu kolekcionara tenisica postoji žestoka borba za rijetkim, ikoničkim i povijesno važnim modelima tenisicama koje su nosili poznati sportaši i poznate osobe. Aukcije su postale poprištem gdje se ljubitelji tenisica natječu kako bi osigurali parove koji su postali prava rijetkost. Do 2023. prodano je šest kolekcionarskih tenisica koje zajedno imaju vrijednost od gotovo 7,1 milijuna američkih dolara, a mi vam donosimo impresivne brojke i fascinantne priče o njima.

Nike Air Jordan 1 "Original" (1998.), “The Last Dance” - 2,2 milijuna dolara
Počelo je 1985. godine, kada su Michael Jordan i Nike udružili snage kako bi stvorili prve Air Jordan tenisice, označivši rođenje tržišta kolekcionarskih tenisica. Popularnost se proširila i ubrzo su mase počele nositi košarkaške tenisice kao modni izričaj izvan terena. Više od trideset i sedam godina kasnije, brend Jordan jedan je od najrelevantnijih na tržištu, s novim izdanjima koja se generacijama obožavatelja rasprodaju u roku od nekoliko sekundi.

Nike je prvotno očekivao da će prodati 100.000 pari Air Jordan 1 u prvoj godini linije, ali je na kraju prodao 500.000 samo u prvom mjesecu. Air Jordan 1s bile su toliko uspješne da je Nike nastavio proizvoditi novi Air Jordan s potpisom svake sezone, tradicija koja se nastavila i nakon Michaelovog umirovljenja. Nike je trenutno na Air Jordan 37.

Michael Jordan 1998. godine na posljednjoj utakmici Chicago Bullsa nosio je takve tenisice - Nike Air Jordan 13 "The last Dance". Tenisice je Jordan poklonio sakupljaču lopti u znak zahvalnosti što mu je pronašao izgubljenu jaknu, a ove su godine prodane za nevjerojatnih 2,2 milijuna američkih dolara. 

Nike Air Yeezy 1 Sample, nošene na dodjeli Grammyja 2008. - 1,8 milijuna dolara
Kanye West uzburkao je svijet tenisica 10. veljače 2008. Tijekom svoje nezaboravne i emotivne izvedbe pjesama Hey Mama i Stronger na 50. dodjeli Grammyja, Kanye je obuo tenisice koje čak ni vrhunski ljubitelji nisu mogli prepoznati. Bila je to misterija, a jedini trag bio je “Swoosh” (Nikeov prepoznatljivi logo).

Više od godinu dana tiho su kolale glasine da možda dolaze Kanye tenisice. Nike je znao da je dodjela Grammyja pravo vrijeme za predstavljanje njihovog supertajnog projekta, a u jednom od najbriljantnijih otkrića u povijesti tenisica Nike Yeezy Empire službeno je rođen.

Ovo su tenisice koje je Kanye West nosio noći kad je Yeezy predstavljen svijetu i redefinirao što bi cipela s potpisom mogla biti. Bila je to potpuno nova silueta, stvorena za umjetnika, a ne za sportaša. Iako je Kanye West u partnerstvu s Adidasom od 2013., Nike Air Yeezy I i Air Yeezy II i dalje su neke od najpoželjnijih tenisica među kolekcionarima.

Tenisice su se prvotno prodavale kao 'Grammy Worn' u korist dobrotvorne organizacije koju Nike često podupire – dječje bolnice Doernbecher, za 1,8 milijuna američkih dolara.

Nike Air Ship (1984), “Rookie season” - 1.472.000 dolara
Kada je Michael Jordan 26. listopada 1984. debitirao u NBA ligi, nova košarkaška legenda nosila je par bijelo-crvenih tenisica. Prema Nikeu, bile su to danas poznate Air Jordan 1, prve Jordanove tenisice s potpisom. No ipak nisu, a to je dokazala aukcija koju je Sotheby's održao 2021. Umjesto toga, Jordan je nosio par cipela nazvanih Nike Air Ship, barem tijekom prve polovice sezone. To je zato što Jordanova prepoznatljiva cipela, Air Jordan 1, nije bila sasvim spremna. Umjesto toga, odlučio se za model Nike koji je već bio napravljen, ali će poslužiti, zajedno sa sada poznatim Air Force 1, koje su debitirale 1982.

Tenisice je Jordan poklonio dječaku koji je bio zadužen za brisanje parketa, a na aukciji u Las Vegasu 2021. godine prodane su za 1.472.000 američkih dolara, kada ih je kupio Nick Fiorella koji je poznat kao kolekcionar sportskih kartica.

Nike Air Jordan 1 (1985.), "Shattered Backboard" - 615.000 dolara
U ljeto 1985. Michael Jordan pridružio se Nikeu u egzibicijskoj utakmici u Italiji, nastupivši u crno-narančastom dresu. Tijekom te serije, Jordan je zabio trideset poena i na kraju razbio ploču opakim zakucavanjem jednom rukom. Od tada je kombinacija crno/narančaste brzo prozvana "Shattered Backboard", učvrstivši se među najcjenjenijim bojama u povijesti Air Jordana. 

Ovo je točno onaj par koji je Michael Jordan nosio tijekom te utakmice – toliko autentičan da je komad stakla stvarne ploče još uvijek ostao ugrađen u lijevu cipelu, a prodane su za vrtoglavih 615.000 američkih dolar.

Nike Air Jordan 1 (1985.), “The One” - 560.000 dolara
Nike Air Jordan 1 "The One" također su pripadale Michaelu Jordanu. Tenisice su prodane za 560.000 američkih dolara nepoznatom kupcu, a zanimljivo je da je to jedan od rijetkih primjera gdje se Jordan potpisao na njih crnim trajnim markerom, a ne kemijskom olovkom. Jordan ih je nosio na utakmici Chicago Bullsa 1985. godine, a prepoznatljive su po svojoj crnoj, bijeloj i crvenoj boji.

Nike Moon Shoe (1972.), napravljene za olimpijske kvalifikacije - 437.500 dolara
Prototipne tenisice nazvane "Moon Shoe" iz 1972. godine postigle su impresivnih 437.500 dolara na aukciji 2019. godine, a prodane su 61-godišnjem kolekcionaru i kanadskom poduzetniku Milesu Nadalu. Ovaj rijedak par tenisica predstavlja Nikeovu inovativnost i eksperimentalni duh te se smatra jednim od najvažnijih primjeraka u povijesti branda. Radi se o tenisicama koje su napravljene za Olimpijske 1972. godine u Münchenu, a dizajnirao ih je suosnivač Nikea Bill Bowerman, koji je za proizvodnju potplate iskoristio aparat za vafle svoje supruge.

Nekoliko lakih, a korisnih trikova profesionalaca s kojima ćete ublažiti čest problem - masnu kosu
Jednostavna, ali veoma chic frizura iz 90-ih ponovno se vraća u modu
Torbe u žutim nijansama idealne su za toplije i sunčane dane

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".