Kristina je pravi borac: 'Zahvalna sam jer me netko vidi kao ženu koja može drugim ženama biti inspiracija'

Kristina Grbić jedna je od nominiranih za ovogodišnju titulu Dive godine, a ovo je njena priča
Vidi originalni članak

Nominacija za Divu godine me u prvi mah dobro nasmijala! Ja, Diva? Nikada sebe nisam doživljavala kao takvu, kaže nam Kristina Grbić, 47-godišnja psihologinja. Nominirala ju je žena koja ju je tek nedavno upoznala, riječima: "Ona je snažna i divna osoba koju sam imala tek nedavno osobno upoznati, gdje je na mene je ostavila iznimno pozitivan utjecaj i osjećaj divljenja."

- Znam da ima puno težih i dramatičnijih životnih priča i sigurna sam da smo sve mi Dive u nekom trenutku svog života - kaže nam Kristina. 

- Nakon prvotnog šoka zbog nominacije, i smijeha koji ga je popratio, osjetila sam duboku zahvalnost i ganutost zbog toga jer me netko vidi kao ženu koja može drugim ženama biti inspiracija i motivirati ih da budu jake, hrabre, samopouzdane, vrijedne, empatične i pune ljubavi za druge…

Ova snažna žena dva puta je preboljela rak i ispričala nam je kako joj je to promijenilo život. 

- Prvi karcinom mi se dogodio u doba kada je moj sin imao svega pet godina. Šok koji sam doživjela saznavši da imam tu dijagnozu bio je strašan - iskrena je Kristina. 

- Srećom, radilo se o mikroinvazivnom karcinomu grlića maternice koji se liječi relativno jednostavnom operacijom – konizacijom grlića maternice. Nakon tog zahvata nije bilo potrebno ići niti na zračenje niti na kemoterapiju pa je i oporavak bio vrlo brz. Od te operacije prošlo je već 19 godina, no i dalje svakih 6 mjeseci odlazim na kontrolni pregled i radim PAPA test.

Pet godina nakon dobila je drugo dijete, svoju prekrasnu kćerkicu, a kako nam kaže mislila je da je njena priča s rakom zauvijek gotova. 
- Nakon dva nalaza krvi koji su ukazivali na hipotireozu upućena sam na UZV štitnjače. Odmah su mi dijagnosticirali autoimunu bolest Hashimotov tireoiditis i otkrili dva sumnjiva čvora koja su odlučili punktirati. Ubrzo je došla i dijagnoza – papilarni karcinom štitnjače - priča nam Kristina, pa kaže kako je razmišljala o tom svom karcinomu kao o malo "težoj prehladi“ koja ne može biti jača od nje i koju će sigurno pobijediti! 
Nakon što je preboljela karcinom dva puta ispričala nam kako se osjeća nakon toga. 

- Voljela bih reći da se osjećam kao Wonder Woman, ali nije baš tako. Spoznala sam, po ne znam koji put, svoju snagu i odlučnost da se uhvatim u koštac s bilo kojim problemom, no isto tako si opet osvijestila da je život tako krhak i tako nepredvidljiv. Imamo ideje o tome što želimo i kamo idemo, slijedimo svoje snove… ali prečesto uzimamo zdravo za gotovo ono što je preduvjet da bi bilo što od svojih nastojanja i sproveli u djelo – naše zdravlje. I fizičko i mentalno. Treba u životu postaviti prioritete! Briga o samom sebi i našima najdražima mora biti na prvom mjestu… a onda sve ostalo - zaključuje Kristina. 
Inače, ova simpatična dama radi kao stručni suradnik – psiholog u jednom od vrtića u Zagrebu.

- I jako, jako volim svoj posao! Djeca su predivna! S njima sam oduvijek na istoj valnoj duljini, jednostavno se međusobno razumijemo i volimo… 
No prije ovog svega Kristina se nakon dugotrajnog bolovanja odlučila dati otkaz na bivšem poslu, na kojem se nije bavila roditeljima, djecom, suradnicima kojima je trebala biti podrška, već dosadnom administracijom i papirologijom, pa je odlučila - dati otkaz! 

- Sa prijateljicom koja je logopedinja u travnju 2018. godine otvorila sam privatni Psihološko – logopedski kabinet za ranu razvojnu podršku djeci i njihovim obiteljima. Naime, osim što sam psihologinja puno sam ulagala i u dodatnu stručnu naobrazbu te sam završila i edukacije za Montessori odgojitelja, NLP master praktičara, Marte Meo terapeuta i praktičarku Terapije igrom. Sva ta znanja htjela sam pretočiti u praktični rad s djecom s teškoćama u razvoju te pomoći, kako njima, tako i njihovim obiteljima da se lakše nose sa svim izazovima koji se nalaze na putu njihova odrastanja. Međutim, moji zdravstveni problemi prate me i dalje (pogotovo problemi sa kralježnicom) i zbog njih sam ovog ljeta morala otići iz kabineta. Unatoč tome, sa svojim malim i velikim klijentima ostala sam u bliskim prijateljskim odnosima i oni znaju da mogu uvijek računati na mene… 
Osim što je uspješna poslovna žena, i žena borac, Kristina je i majka i supruga. 

- Najviše me usrećuje moja obitelj. Moj suprug Siniša, s kojim sam u braku punih 25 godina, i moja predivna djeca na koju sam neizmjerno ponosna! Goran već ima 24 godine, a Ema 14. Mislim da izrastaju u dobre i poštene ljude. Oni su moje najveće životno postignuće - ispričala nam je.

Kristina je pohvalila naš projekt Diva godina, a i komentirala temu kojom smo se bavili na prvom panelu - 'Žena je ženi vuk! Istina ili predrasuda?'
- Žena je ženi vuk? U životu je sve moguće, a ova konstatacija je u nekim slučajevima i vrlo vjerojatna… Uvjerila sam se u to radeći uglavnom u ženskim kolektivima. Ponekada žene znaju biti vrlo kritične jedne prema drugima, nerijetko i puno kritičnije nego prema muškarcima. 

Ali kako kaže ona bi se radije osvrnula na onu brižnu i njegujuću stranu ženske osobnosti. Kaže kako je na internetu, tražeći informacije o raku s kojim se susrela po drugi put, naišla na nepoznate žene koje su jedne drugima podrška.

- S njima sam dijelila svoje strahove i brige, pitala ih za savjete i iskustva, a isto tako sam i ja njih bodrila u njihovim bitkama. To su sve bile meni nepoznate žene, a nesebično su poklanjale svoje vrijeme kako bi pomogle drugim ženama kojima je pomoć bila potrebna. O mojim dragim prijateljicama, kolegicama i poznanicama da niti ne pričam - kaže nam Kristina. 

Pogledajte kako je bilo na prvom panelu projekta Diva godine, a tema je bila - 'Žena je ženi vuk! Istina ili predrasuda?'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".