Otvorena je izložba "Nakit po mjeri umjetnosti" sjajne umjetnice Dalie Katavić

Danas prevladava minimalizam u detaljima, ali Dalijina energija i originalne kombinacije formi suprotstavljaju se tom trendu.
Vidi originalni članak

Izložba umjetničkog nakita Dalie Katavić privukla je brojne ljubitelje umjetnosti u spektakularnom otvaranju, koje je predvodio predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Tomislav Buntak. Buntak je naglasio povijest ukrasnih predmeta, ističući kako su oni od prapovijesti služili kao uresi na tijelu. Dalijina kreativnost predstavlja poticaj za pristup nakitu kao umjetničkom obrtu, koji se danas sve rjeđe može vidjeti u galerijskim prostorima.

Kustosica Anita Ruso Brečić istaknula je unikatnost svakog komada nakita, koji često biva izrađen za određene osobe. Ponekad, ti komadi izazivaju tajanstvenost i misterioznost, dok se u drugima lako prepoznaju univerzalne poruke. Stoga je važno svakom komadu pristupiti individualno i razumjeti kontekst njegova stvaranja.

Danas prevladava minimalizam u detaljima, ali Dalijina energija i originalne kombinacije formi suprotstavljaju se tom trendu. Njezin umjetnički nakit odiše živošću i kreativnošću, prkoseći minimalizmu i sterilnosti.

Umjesto prstena na prst se stavlja fino izrezbareni gramofon, romantični mostić ispod kojeg se cakli jezero ili se pak na prstu nosi retro umivaonik napunjen vodom. Oko vrata se stavlja mišolovka ili stomatološki instrumenti. Elegantan niz kamenje prekida se maslinovom granom ili privjeskom veslača koji se udobno sklupčao u svoju barku. U nekom drugom scenariju s lista vinove loze o niti visi pauk čije se lijepo oblikovano glatko tijelo priljubljuje uz prsa vlasnika ogrlice.

Neočekivanim kombinacijama motiva i materijala umjetnica pretače u svoje radove vlastitu radost i lakoću življenja koje se ogledaju u ludičkim zapletima i raspletima autoričinih narativa. Jedini je zadatak promatrača nositi ga s jednakom osebujnošću ili ga pak samo promatrati sa znatiželjom koja briše barijere prema upečatljivim i dojmljivim komadima Dalijina nakita.

Izložba prikazuje umjetnički nakit Dalia Katavić u staklenim vitrinama uz multimedijalni sadržaj koji prikazuje proces njezine izrade. Svaki komad prati i prigodan tekst ili stih, neki od njih ispisani su na zidovima galerije rukom umjetnice Nikoline Žabčić.

Izložba je inspirirajuća i ispunjavajuća, stvarajući ozračje pozitivne energije. Dalijin jedinstveni nakit može se razgledati u galeriji Cloverfield do kraja prosinca na adresi Pod zidom 12 u Zagrebu.

Princeza Leonor za 18. rođendan izabrala sjajno bijelo odijelo, a kraljica Letizia plavu haljinu s potpisom Caroline Herrere

Nude manikure uvijek su in; Inspirirajte se s jednom od ovih chic opcija!
Zvijezde nove Dive Style su hrabre žene: Život je toliko prekrasan da se za njega vrijedi boriti!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".