Otkrivamo pravu pozadinu iza pastelnih nijansi koje trendseteri toliko vole

Jeste li ikada vidjeli jednoroga koji na sebi nema barem jednu pastelnu boju? Sigurni smo da niste jer su pastelne boje idealne za maštovita sanjarenja i bijeg od stvarnosti. S njima se stvara romantični i aposlutni protuotrov za naš svakodnevni život.
Vidi originalni članak

No koja se filozofija skriva iza pastelnih boja, te zašto su one redovno svake godine najdraži modni trend svih obožavatelja proljeća i jeseni? Odgovore na navedena pitanja znat ćemo ukoliko zavirimo malo u njihovu povijest koja ih je toliko popularizirala da danas nema ormara koji ne posjeduje barem jedan odjevni predmet u pastelnoj boji.

Prije nego što smo uopće čuli za pastelne boje, postojale su pastele kao umjetničko sredstvo. Umjetnici su ih izrađivali od pigmenata u prahu i veziva poput arapskih guma. Često su dodavali malo krede ili gline za cijevi kako bi dobili nježniju nijansu izvorne boje, a smatra se da je Leonardo da Vinci bio jedan od prvih umjetnika koji je radio s tim umjetničkim sredstvom.

Od kraljice Marije Antoinete pa do Velikog Gatsbyja i serije Miami Vice

Tek je oko 17. i 18. stoljeća pastelno slikarstvo postalo stvarno moderno. U Francuskoj se crtanje pastelom i takvim bojama veže uz neozbiljnost antičkog režima. Pastelni trend u umjetnosti antičkog režima postao je modna boja koja je obilježila 18. stoljeće. Kraljica Versaillesa, Marie Anoinette, šetala je Francuskom s istom ljubavlju prema pastelama. Tako nijedna modna era nije pružila toliko nezaboravnih nježnih tonova kao Francuska početkom 18. stoljeća.

Ovaj lagan, optimističan i sretan stil postao je ubrzo poznat kao rokoko. Prevladavala je raskoš, ali je sve to bilo prekriveno blijedim, petit-four bojama. On je bio prilično ozbiljan modni pokret koji je završio zahvaljući Francuskoj revoluciji.

Dva stoljeća kasnije, pastelni trend vratio se u SAD-u za vrijeme vrištećih dvadesetih. Kaže se da tonovi slatkiša generiraju smirenost, tišinu i spokoj, što je bilo vrlo korisno tijekom tih burnih godina koje su dovele do Velike depresije. Poznati romanopisac Francis Scott Fitzgerald je u jednom od svojih najboljih klasičnih romana, Veliki Gatsby, predstavio ovu pastelnu modnu eru.

Ubrzamo li vrijeme unaprijed skroz do 80-ih, možemo vidjeti kako su i one doživjele ogroman pastelni preporod i to po prvi puta u muškoj modi zahvaljujući najpopularnijoj policijskoj seriji toga desetljeća, Miami Vice. Glavni lik James „Sonny“ Crockett isključivo je nosio pastelne majice i odijela. Iako je do tada Miami bio na glasu zbog svoje visoke stope siromaštva i kriminala, Miami Vice je tada stavio pozitivni Miami pastelni raj na kartu svijeta.

Kroz kratku povijest pastelnih boja vidi se kako pastelni trend dolazi i prolazi, ali zapravo nikada ne nestaje. Tako su 2016. godine, za Pantone Matching System, stručnjaci za boje otkrili dvije nove boje godine – Rose Quartz (topla ruža) i Serenity (mirna plava). Razlog tomu je što su pastelne boje zapravo nijanse, odnosno blijedi tonovi boja dobiveni miješanjem značajne količine bijele boje s primarnom ili sekundarnom bojom – pastelna žuta je blijeđa nijansa žute boje.

Psihologija pastelnih boja

Tehnički, bilo koju boju može se učiniti pastelnom dodavanjem bijele boje – a što više bijele dodate u originalnu nijansu to će konačna boja ispasti bljeđa. Pastelne boje obično se opisuju pomoću pridjeva meka, isprana, blijeda, prigušena i svijetla, no zahvaljujući njihovom psihološkom utjecaju, vječno će ostati najbolje boje proljeća.

Proljeće se veže uz sneno buđenje prirode, a zahvaljujući prozračnosti, pozitivi, lakoći i nježnosti koje pastelne boje nose. Razlog tomu je što proljetno cvijeće ipak dolazi u pastelnim nijansama, dok proljeće u nama budi osjećaj nevinog početka tj. daje osjećaj sreće i nadu za nove početke. One djeluju mirno i smirujuće jer imaju mekši izgled koji je lakši za naše oči, stoga to potiče umirujuću i mirnu atmosferu kod ljudi. Za mnoge djeluju romantično, a često su usmjerene i na bebe što nije nebično jer se blijedo plava, ružičasta i žuta boja mogu pronaći u dječjim sobama širom svijeta.

Proljetni trendovi ističu konstantu želju za samoizražavanjem stoga popularni modni brendovi predstavljaju komade čijom se kombinacijom kreira uzbuljiva, optimistična priča s ciljem da se probudi kreativnost. Brand Reserved svojim kolekcijama prati najnovije trendove kako bi klasične uzorke uspješno kombinirao s jedinstvenim modnim idejama. Zato nije neobično da je za proljeće 2021. osmislio savršenu kolekciju prepunu pastelnih boja za žene i muškarce.

Lookbook kolekcija prepuna je nježnih nijansi koje će ovo neizvjesno proljeće za vas učiniti smirenijim i opuštenijim. Malo je reći da je kolekcija dovoljno velika za sve želje i ukuse, no bez obzira jeste li nervozna djevojka, otmjena dama ili markantan muškarac, ovi jednostavni i zanimljivi odjevni komadi s eteričnim svijetlim nijansama, djelovat će umjesto vas. Tako s jednostavnim boyfriend sakoom stvorite siluetu duge crte. Ovaj komad odjeće može vas stegnuti u struku i izdužiti vam noge, a konačni dojam možete utvrditi s hlačama ravnih nogavica.

U kombinaciji sa Spring accessories, Lookbook kolekcija će vas pratiti cijelog proljeća bez obzira na prigode u kojima ih nosite. Da se ne radi samo o lijepim već praktičnim i funkcionalnim modenim dodacima, govori atraktivan model ženske torbice koja ima i posebnu torbicu za telefon. Sportska elegancija je zahvaljući sestrama Kardashian još uvijek iznimno popularna pa s ovom torbom nećete pogriješiti dok mobitel više nikad nećete morat tražiti među drugim stvarima.

Moda se često vraća u prošlost pa tako nove bijele čizme do koljena, inspirirane revolucijom mladih 60-ih godina, predstavljaju šik način da podignte svoju odjeću. Mogu se nositi s mini haljinom ili suknjom s uzorkom, dolčevitom ili funky tajicama. Daju osjećaj ležernog stila bez napora s daškom elegancije i malim dodirom seksipila.

2020. je bila godina fizičkog i emocionalnog komfora, no ulaskom u 2021. modna industrija okreće se sreći i nadi u bolje sutra. Upravo takvim emocijama odašilju Lookbook i Spring accessories kolekcije branda Reserved s kojima ćete ove godine zablistati na gradskim pistama. Iako smo u proljeće ušetali s nešto hladnijim vremenom, ove kolekcije svojim bojama prkose hladnoći i savršeno objedinjuju sve ono što želimo da ovogodišnje proljeće bude.

Najljepše komade u efektnim proljetnim bojama s potpisom brenda Reserved potražite u galeriji

FOTO: Reserved Zeleni sako_299,90kn FOTO: Reserved Suknja_229,90kn FOTO: Reserved Strukirana dolčevita_139,90kn FOTO: Reserved Sako od umjetne kože_349,90kn FOTO: Reserved Roza haljina_249,90kn FOTO: Reserved Pamučna haljina_249,90kn FOTO: Reserved Lila bluza_159,90kn FOTO: Reserved Kratki sako_249,90kn FOTO: Reserved Košulja od umjetne kože_249,90kn FOTO: Reserved Jakna_349,90kn FOTO: Reserved Haljina s uzorkom_349,90kn FOTO: Reserved Haljina s pojasom_449,90kn FOTO: Reserved Bluza_229,90kn

Sadržaj nastao u suradnji s Reservedom.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".