Original stiže iz 60-tih: Najskuplja torbica košta 250.000 eura, napravljena je od niza zlatnih pločica

Kreativni direktor modne kuće Paco Rabanne, Julien Dossena, predstavio je na pariškom tjednu mode novu verziju kreacije 'nano 1969.' koja je cijenom 'pomela' sve Birkinice i Chanelice
Vidi originalni članak

Modna kuća Paco Rabanne na reviji za proljeće/ljeto 2025. predstavila je najskuplju torbu na svijetu, verziju njihove vintage kreacije 'nano 1969.'. Ovo malo remek-djelo vrijedno je impresivnih 250.000 eura. Inovacija koju potpisuje kreativni direktor kuće, Julien Dossena, kombinira tehnologiju izrade i oblikovanja te je izrađena od 18-karatnih zlatnih pločica. Uz to, ova torbica savršeno utjelovljuje Rabanneovu estetiku, poznatu po revolucionarnoj upotrebi nekonvencionalnih materijala u modi, uključujući metal, papir, plastiku i zlato. Torbicu je napravio kako samo ime kaže, 1969. godine, bez logotipa, spojio je metalne pločice te se upisao u povijest mode. Ipak, mnogi su ga kritizirali - Coco Chanel je rekla da je on radnik s metalom, a ne 'couturier'. Ipak, inovacija je dokazala da moda voli vizionare i kreativce.

Tada je u toj futurističkoj, avangardnoj i originalnoj estetici Rabanne pronašao svoj stil, stvarajući inovativne komade ne samo kroz njihove oblike, već i kroz materijale. Tkaninu je zamijenio metalnim diskovima, siluete su postale robotske, a materijali su bili luksuzni i revolucionarni. Autor je u modni dizajn uveo materijale koji do tada nisu bili prisutni u stilskoj estetici te zapravo utjecao na evoluciju scenskih kostima kakve danas nose Rihnna, Taylor Swift te brojne druge zvijezde.

Pogledajte u galeriji muškarce na zagrebačkim ulicama iz 2014.:

FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija

Osmišljena kao počast haljini od 1.000 zlatnih kvadrata i 300 karata dijamanata, koju je Paco Rabanne 1968. godine kreirao za Françoise Hardy, za izložbu nakita u Parizu. Kao dio kolekcije Les Pacotilles, haljina je težila oko 10 kilograma i izazvala toliko pažnje da je pjevačica na događaj morala doći u oklopljenom kamionu, u pratnji više tjelohranitelja. Izrađena ujedno od rhodoida, industrijskog plastičnog materijala na bazi celuloznog acetata, ta je haljina u to je vrijeme savršeno utjelovila Rabanneovu estetiku, poznatu po revolucionarnoj upotrebi nekonvencionalnih materijala u modi, uključujući metal, papir, plastiku i zlato. Revoluciju je Rabanne donio 1966. godine sa svojom kolekcijom '12 nenosivih haljina od suvremenih materijala' te se time ujedno pridružio modnom Space Age pokretu.

A post shared by Rabanne (@rabanne)

A sada je kreativni direktor Julien Dossena odlučio nastaviti njegovu ostavštinu za suvremeno doba, donoseći najskuplju torbu na svijetu, čime je 'nano 1969.' nadmašila Hermèsovu Birkin torbu i Chanelovu Classic Flap.

Kuća će također predstaviti dvije druge torbe slične izrade. Prva je 1969. Glass Bag, izrađena od diskova od muranskog stakla koje proizvodi venecijanski staklar Venini, poznat po mramornim efektima koji podsjećaju na poteze kistom.

Druga je 1969. Ceramic Bag, ručno izrađena s keramičkim diskovima iz pariške keramičke radionice Astier de Villatte. Ova kuća koja postoji od 18. stoljeća te se ponosi tehnikom oblikovanja gline utiskivanjem u kalupe od gipsa, što rezultira delikatnim teksturama i nepravilnim oblicima s unikatnom obradom.

Haljine i suknje u prvom planu: Evo što su dame nosile na zagrebačkim ulicama 2013.
Biste li nosili čizme kakve nosi zgodna Marinela? Trendseterice ih obožavaju, a odlično izgledaju na 'gole noge'
Zgodne kolegice savršeno nose komade koji će obilježiti i ovo prijelazno razdoblje i jesen

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".