Ona stoji iza stajlinga mnogih poznatih osoba: 'Istinski modni profesionalci najmanje se bave svojim stilom'

Tijekom godina rada stilizirala je velik broj javnih osoba, glumica, pjevača, voditeljica i političara. Ipak, i dalje su joj najdraži outfiti za crveni tepih
Vidi originalni članak

Za vrijeme Filmskog festivala u Veneciji Vogue je stajling Tihane Lazović uvrstio među najbolje. Zadarska je glumica tada nosila kreaciju s potpisom Valentina, a idejno iza stajlinga stoji stilistica Ivana Karapanđa, zaslužna za lookove brojnih poznatih, ne samo na crvenom tepihu već i inače. Jedan od posljednjih lookova koje je stilizirala je bio i onaj za Vandu Winter u spotu “Lako”.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

I prije nego što smo se “bacili” na pitanja o zanimanju stilista, zamolili smo Ivanu da nam kaže nešto više o vlastitom stilu. Međutim, kaže naša sugovornica, istinski se modni profesionalci najmanje bave svojim osobnim stilom, fokus im je ponajprije stil drugih osoba.

– Tako se ni ja nikada baš pretjerano nisam bavila posebnim promišljanjem vlastitog stila. Nosim odjeću u koju se zaljubim i čuvam je godinama. Rad na brojnim snimanjima podrazumijeva funkcionalnu odjeću. Težim ili ekscentričnosti ili minimalizmu. Težim odjeći koja je ili izrazito funkcionalna i prema tome vrlo jednostavna ili odabirem vrlo elaborirane komade koji su mi uzbudljivi. Ukratko, fluidno – opisuje Karapanđa.

Modnih uzora, kaže, ima tisuće jer se inspirira svijetom oko sebe. To se ne odnosi samo na neke modne ikone nego na apsolutno sve što nas okružuje, od ubranog voća na livadi do gitarista koji sviraju na ulici, život koji se događa oko nje.

A kad je u pitanju šoping, i tu je odgovor raznolik jer stilistica kupuje na najrazličitijim mogućim adresama, od onih s high-fashion komadima pa do no-name trgovina u kojima se, kaže Ivana, mogu pronaći pravi mali dragulji. Kao trenutačno omiljenu zagrebačku trgovinu izdvaja Garderoba Concept Store koju opisuje kao oazu modnog skandi dizajna. Velika je ljubiteljica vintage dodataka, posebno nakita.

Stilisticu, dakako, nismo mogli ne pitati koji je najbolji modni savjet koji je dobila.

– Vjerojatno onaj da nosim odjeću u kojoj se osjećam odlično i koja mi se sviđa. Posljednjih mi je godina jako važno da je odjeća udobna – govori Ivana i nastavlja o omiljenim komadima u ormaru:

– Imam nekoliko vintage ogrlica koje obožavam i nosim ih skoro svaki dan. Isto tako ne odvajam se od jednih vrlo jednostavnih srebrnih naušnica, ringova. Ne volim nositi trendovsku odjeću, a to se posebno odnosi na asesoar koji možete vidjeti posvuda na ulici. Volim bezvremensku odjeću, ali naravno da svake sezone odaberem nekoliko novih komada kojima osvježim garderobu. Volim da se ti komadi nadopunjuju dobro da svime što već imam u ormaru. Najdraže mi je kad jedan novi komad mogu nositi i s jeansom, klasičnom suknjom, predimenzioniranom jaknom ili balonerom.

Ivana naglašava održivost kao jaku bitnu stavku kod predmeta koje kupujemo pa tako trebaju biti izrađeni od prirodnih sirovina i pravedno plaćeni. U njezinim kombinacijama ove zime glavnu će riječ voditi dva neizostavna komada koje nosi u raznim situacijama – crni pulover od kašmira i crni jeans.

Kad smo spomenuli održivost u modi, Ivana govori kako je i vrijeme da se trend gomilanja odjeće privede kraju.

– Racionalnijim planiranjem outfita posljedično ćemo i manje kupovati. Moje klijentice vole kada im napravim odličnu kombinaciju od odjeće koju već imaju u ormaru. Dakle, može se imati kompletno novi stajling i bez novih gomilanja – govori Ivana, a mi se sa stila i odijevanja “prebacujemo” na njezine početke u karijeri.

– U posljednjih 20 godina, koliko radim ovaj posao u Hrvatskoj, zanimanje stilista postalo je prisutno u svim kreativnim segmentima medijske produkcije. Isto tako je i izazovno s obzirom na situaciju koja nas prati već gotovo dvije godine. Ali isti su izazovi za modne profesionalce ovdje i na globalnoj modnoj sceni. Mislim da će cijela situacija donijeti nešto dobro i da će doći do kvalitativnih pomaka – govori Ivana koja je s radom počela u redakciji Cosmopolitana 2001. godine:

– To je bilo pod uredništvom Alemke Lisinski i Nade Mirković. Učila sam u idealnim uvjetima. Bilo je dovoljno vremena za pripreme, razgovore, sve se snimalo na film i pazilo se na svaki detalj. Vrlo je brzo tim prešao u Elle te i danas surađujem s kolegama iz te redakcije. Taj mi je period ostao u najljepšem sjećanju.

Karapanđa je radeći s brojnim magazinima i tjednicima stilizirala velik broj javnih osoba – glumica, pjevača, voditeljica i političara. Ipak, omiljeni su joj outfiti za crveni tepih.

– Kako naše glumačke zvijezde u posljednje vrijeme često odlaze na strane festivale, potrebna im je odjeća u kojoj će zabljesnuti. U Hrvatskoj surađujemo s trgovinama koje ustupaju odjeću za snimanje pa sam tako i ja počela tražiti odjeću koju će one bez stresa moći nositi na crvenom tepihu. To me traganje dovelo do preowned high fashion modnog tržišta koje mi je sad neizostavni dio modne inspiracije i najdraže mjesto za kupnju odjeće za takve posebne prigode. Nažalost, s obzirom na hrvatske prilike, mi nemamo budžete i timove kakve imaju, primjerice, američke glumice. Ali svakako imamo ideje i volim kad uspijem pronaći nešto što će zaintrigirati i učiniti naše zvijezde posebnima na svjetskim festivalima – pojašnjava stilistica i kao primjere izdvaja spomenutu Tihanu Lazović na Venecijanskom festivalu ove godine te Petru Kurtelu u Cannesu 2018. Ivana radi i na editorijalima, no njih snima mnogo manje nego prije. Kako sama kaže, do toga je došlo i zbog velikog broja drugih obveza, ali i zbog sve manjeg broja istinski dobrih produkcija.

– Volim raditi sa svojim dugogodišnjim suradnicima jer uspjeh editorijala ovisi i skladnosti tima i sličnim estetikama pojedinaca – kaže. Za kraj, osvrnula se i na modnu scenu u Hrvatskoj pa kaže kako joj je drago kada vidi da oni koji kreiraju u Hrvatskoj razvijaju svoje ideje, a ne kopiraju tuđe.

– Kada bi svatko od nas pokušao nešto izumiti, smisliti nešto novo, vjerujem da bismo bili na putu u napredniju ekonomiju – zaključila je stilistica.

 

Make-up: Saša Joković

Kosa: Milena Maršić Salon Glamour

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".