Olena Zelenska u Beogradu zablistala u bluzi s detaljima čipke i klasičnim hlačama ravnog kroja

Prva dama svoje javne nastupe vidi kao priliku da ispriča o svojoj zemlji i pokaže odjevne predmete ukrajinskih dizajnera
Vidi originalni članak

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska u posjeti je Beogradu, gdje je obišla sam grad i tvrđavu Kalemegdan. Prva dama svoje javne nastupe vidi kao priliku da ispriča o svojoj zemlji i pokaže odjevne predmete ukrajinskih dizajnera, a za ovaj posjet odabrala je elegantnu crno-bijelu kombinaciju.

Bijela bluza ističe se puf-rukavima, gumbima na sredini i minimalističkim detaljima čipke u motivima cvijeća na rukavima. Bluzu je kombinirala uz crne hlače ravnog kroja, a stajling dovršila mokasinkama, popularnim modelom koji je hit svakog proljeća i rado ga nosimo u ležernijim, ali i svečanijim prigodama.

Kosu je podignula u jednostavnu, ali elegantnu punđu, dok je od šminke nosila sjenilo neutralne i nježne nijanse te ruž nude boje. Dodala je i bijelo-zlatnu ogrlicu koja je dodatno podigla cijelu kombinaciju.

Do travnja 2019. malo smo znali o Oleni Zelenskoj. Rijetko su je viđali na zabavama, nije davala intervjue i nije se pojavljivala u časopisima, za razliku od svog supruga Vladimira Zelenskog.

Udala se 2003. godine, sa suprugom ima dvoje djece. Nakon što je Zelenski položio zakletvu kao predsjednik Ukrajine u travnju 2019., Zelenska se, poput mnogih političkih supruga, suočila s razdobljem prilagodbe. Za nju je uloga prve dame isprva bila jako teška. 

Olena sada često prati svog supruga na njegovim putovanjima u inozemstvo, a program posjeta nastoji obogatiti onim što bi joj moglo biti korisno za rad u statusu prve dame. I kako je jednom prilikom otkrila u razgovoru za Vogue, u načelu je nemoguće pogriješiti u dress codeu: prije bilo kakvog diplomatskog putovanja Ministarstvo vanjskih poslova šalje protokolarnu bilješku Uredu predsjednika u kojoj su navedene sve prigode posjeta i dozvoljene nijanse. Za njezine modne izričaje zadužena je ukrajinska stilistica Natalia Kamenska.

Kamenska je za posao stilistice prve dame morala na razgovor, kao i ostali stilisti, a s njom radi gotovo tri godine. Jedan od glavnih događaja za koji je stilizirala prvu damu Ukrajine bio je posjet američkom Kongresu, gdje je Olena održala govor o ratu u Ukrajini.

Tim Zelenske shvatio je važnost putovanja i povijesni značaj obraćanja Zelenske zastupnicima u Kongresu. Svjesne da neki kritičari zamjeraju sve modno vezano uz političku figuru nakon rata, Kamenska je pronašla ukrajinske modne brendove sa simboličnim prizvukom neovisnosti za ključna pojavljivanja, poput fotografiranja s predsjednikom Joeom Bidenom i Prvom damom Jill Biden u Washingtonu.

U listopadu 2022. krasila je i naslovnicu digitalnog izdanja Voguea, koja ju prikazala kako sjedi na stepenici u predsjedničkom kompleksu, a uključivala je i priču s predsjednikom Volodimirom Zelenskim koja je potaknula mnoge rasprave na društvenim mrežama. 

Vraćajući se osobnom stilu Olene, Kamenska ju je opisala kao sofisticiranu i sigurnu u ono što voli i kako želi izgledati. Ukrajinski brendovi čine većinu onoga što ona želi, dok je povremeno u kombinaciji nekoliko međunarodnih marki. Dok su neke prve dame svoj visokoprofilni status pretočile u dizajnersku garderobu, to nije slučaj sa Zelenskom. Ograničeni element raznolikosti u njezinim modnim odabirima ne uključuje nijednu vrhunsku dizajnersku marku poput Guccija, Louis Vuittona…

Posljednjih godinu dana mogli smo sve češće vidjeti Olenu Zelensku u besprijekorno skrojenom odijelu ukrajinskog ready-to-wear brenda Gasanova. No, od početka, prva dama svojim je kostimima dodavala broševe. U pravilu je to vintage nakit ili kupljen od domaćih proizvođača. No, oni nisu samo dio izgleda, već male poruke svijetu.

Vintage YSL broš
Prva dama Ukrajine stigla je u Abu Dhabi na Forbesov forum 30/50. Tamo je sudjelovala u tribini o ženskom vodstvu i primila nagradu Baklja slobode. Za ceremoniju je Olena Zelenska odabrala elegantno crno-bijelo odijelo, koje je nadopunila zlatnim vintage brošem u obliku pšeničnog snopa Yves Saint Laurenta. Simbolizira plodnost ukrajinske zemlje i snagu koja potvrđuje život.

Karta Ukrajine
Ovo je zlatni broš ukrajinskog brenda Gasanova, kreiran u obliku karte Ukrajine sa svim njezinim privremeno okupiranim teritorijima. Prva dama voli nositi ovaj broš, a s njim se pojavila na sastanku sa zajednicom Business Without Barriers, Trećem summitu prvih dama i gospode, međunarodnoj konferenciji United for Justice itd.

Pelin, Yevshan Zillia
Broš ukrajinskog brenda Ruslan Baginskiy jedan je od Oleninih omiljenih. Uostalom, Olena ga je odabrala za prijem povodom krunidbe Karla III, za posjet Elizejskoj predsjedničkoj palači i druge velike događaje. Dizajner Ruslan Baginsky broš tumači na sljedeći način: "U ukrajinskoj književnosti riječ 'Jevšan' postala je sinonim za privlačnost i ljubav prema rodnoj zemlji, prema svojim korijenima. Prema tumačenju stare legende, mirisni miris pelina dovodi ljude natrag na put koji će ih sigurno odvesti kući."

Forget-me-not
U lipnju 2022. prva je dama nosila plavo odijelo i srebrni komad nakita sa sedam nježnih cvjetova za intervju za RBC-Ukrajina. Dodatak pod nazivom Forget-me-not napravio je harkovski draguljar Stanislav Drokin od komada neprijateljske ruske rakete koju su okupatori ispalili na Harkov. “Čuva sjećanje na događaje svakog dana ruskog rata protiv Ukrajine: sjećanje na hrabrost branitelja, kulturnu, povijesnu, znanstvenu baštinu koju su Rusi uništili i oduzete živote”, objasnio je autor. Dodao je da je broš "simbol ponovnog rađanja života u krhotinama tragedije".

Pijetao
U kolovozu 2023. Olena Zelenska je zajedno s predsjednikom Volodimirom Zelenskim doputovala u Dansku i sastala se s prijestolonasljednicom Mary. Prva dama je za ovaj posjet odabrala srebrni i pozlaćeni broš Pijetao svjetski poznatog ukrajinskog brenda GUNIA Project. Nakit je izrađen u obliku vrča Pijetla. To je podsjetnik na priču koja se dogodila na početku velikog rata. U travnju 2022. fotografija višekatnice koju su uništili Rusi u selu Borodiianka postala je viralna. Ostao je samo zid i kuhinjska polica na kojoj je i dalje nepomično stajao vrč u obliku pijetla. To ga je učinilo simbolom neukrotive prirode ukrajinskog naroda. 

KVITKA
Olena Zelenska je 1. veljače 2024. prisustvovala na konferenciji "Ruski rat protiv djece" u Latviji. Za važan događaj odabrala je strogo odijelo dubokih crnih boja i broš ukrajinskog brenda nakita Guzema Fine Jewelry. Naziv nakita je KVITKA i nastao je prema djelu poznatog ukrajinskog umjetnika Georgija Narbuta. "Simbolički se pozivamo na povijesno nasljeđe Ukrajine, na našu povezanost sa zemljom, i starim stvarima nalazimo nova značenja. Udahnjujemo iskustvo generacija, dodajemo nešto novo, svoje. Postajemo nastavak naših korijena, koji daj nam snagu i priliku da budemo ono što jesmo", kaže Valeriia Huzema, osnivačica Guzema Fine Jewelry.

Golubica
Krajem 2023. Prva je dama prisustvovala sastanku Međuresornog koordinacijskog vijeća za provedbu Sveukrajinskog programa mentalnog zdravlja. Tada je blijedo smeđe odijelo nadopunila brošem Dove Gunia Projecta koji su dizajneri kreirali inspirirani ukrasima štruce kruha. Nakit u obliku ptice ima nekoliko ključnih značenja. Za Ukrajince to znači poštivanje drevnih tradicija (tj. oblik proizvoda podsjeća na goluba na tradicionalnoj svadbenoj pogači). A za cijeli svijet to je globalni poziv da se prekine rat u Ukrajini.

Miuccia Prada: Kako je promijenila percepciju ljepote i osmislila ono što danas zovemo 'ugly chic'
Dentalna asistentica u mini haljini i visokim čizmama: 'Ne pratim trendove, više furam svoj stil'
Lijepa brineta nosi cipele koje ne izlaze iz mode: 'Pratim trendove, ne mogu reći je li to na žalost ili na sreću'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".