Ogorčena Anita Dujić: "Moram priznati da sam zatečena da u Hrvatskoj apsolutno nitko, nigdje ne daje prednost trudnici s trbuhom do zuba"

Manekenka i dizajnerica nakita usporedila je situaciju s iskustvima u Ujedinjenom Kraljevstvu
Vidi originalni članak

Anita Dujić trenutačno je u osmom mjesecu trudnoće, a na društvenim mrežama podijelila je neugodnosti s kojima se sureće na svakodnevnoj razini. Naime, osvrnula se na činjenicu da joj, kao trudnici, apsolutno nitko ne daje prednost, bez obzira na to što je u visokom stupnju trudnoće.

Prenosimo njezin post u cijelosti:

Šutnja je zlato, kažu. U nekim slučajevima mozda i je, ali ne uvijek. Svakako ne uvijek. U Hrvatskoj sam posljednja 3mj i moram priznati da sam zatečena da apsolutno nitko, nigdje ne daje prednost trudnici s trbuhom do zuba (osim u zdravstvenim ustanovama, tamo su valjda senzibilni po tom pitanju). Znači u kojoj god trgovini bila, u kojem god redu stajala, vozila se u tramvaju ili bilo gdje drugdje nitko te ne šljivi ni pet posto. Što to govori o mentalnom i duhovnom stanju naše nacije? Ne mogu a da ne povučem paralelu i kažem kako je takvo nešto u UK nezamislivo. Čak ti je neugodno koliko su svi pažljivi i obzirni kad vide trudnicu. Zašto smo takvi? Kakva su vaša iskusta? Pišite, baš me zanima.

Nije dugo trebalo da i druge žene počnu ostavljati svoja iskustva. Glumica Nataša Janjić pomalo sarkastično je napisala:

- Zato što trudnoća nije bolest, zato što se u trudnoći radi do cca mjesec dana pred porod, osim u slučaju zdravstvenih indikacija, a u tom slučaju nisi u redovima nego u mirovanju. I tako... Zato što nismo u Japanu, niti u Švedskoj - ne pazimo na ekologiju, zivotinje, starije, nemocne, invalide, djecu, pa tako ni na trudnice. Nemoj se nervirati. Dobro je dok te ne tuku.

Druga žena dodala je da je proživjela identično iskustvo. Kaže kako je radila do sedmog mjeseca trudnoće te svaki dan putovala tramvajem na posao:

- Rijetki su bili trenuci kad bi mi se netko dignuo. Najčešće su se dizali umirovljenici, a najrijeđe žene u četrdesetim i pedesetim godinama i tipično studenti. Bila je situacija gdje sam se ja, kao trudnica, ustala baki u tramvaju jer nitko drugi nije htio. A kad rodiš, ta priča će ostati ista. Pomoć oko ulaska i izlaska iz tramvaja možeš zaboraviti, držanje vrata, prepuštanje reda jer dijete plače i slično. 

- Ironično, ali starije osobe i žene pokazuju najmanje senzibiliteta. Dapače, u 9. mjesecu trudnoće doživjela sam od žene rečenicu ‘Nisi bolesna ako si trudna’ kada me prodavač pozvao preko reda na blagajnu (nisam to sama zatražila). Svima nam nedostaje odgoja i suosjećanja, dodala je još jedna korisnica.

Svoje iskustvo podijelila je još jedna korisnica:

Vjerujem. E da, i čitam dolje tvoj komentar da te je pustio muškarac samo jednom - takva su i moja iskustva! Žena me nikada nije niti pitala da li želim ići prije nje u redu, ali od muškaraca sam to čak i doživjela! Baš neshvatljivo, da muškarci koji ne znaju kako je biti trudna, imaju više od razumijevanja od žena koje su (većinom) to sve isto prošle. Želim ti svu sreću!

- Prije nekih devet god u Trogiru na Hitnoj došla u virozi; proljev i povraćanje - u šestom mjesecu trudnoće. NITKO mi nije ustupio prednost. Čak ni gospođa koja je došla zbog "tlaka", a vani je popušila pola kutije cigareta koliko joj je bilo loše dok nije došla na red. A u autobusu od Trogira do Splita sam cijelo vrijeme stajala na nogama. Bilo ljeto, u prometu gužve. Sat vremena smo se vozili. Nitko nije htio ustati - osam mjeseci sam bila trudna... Šta reći, od jeftinih ljudi ne očekuj skupe stvari. Meni je najfascinatniji onaj tupi pogled - kao ne vide me..., osvrnula se još jedna dama. 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".