Održan je DIPMOD: Studenti dizajna TTF-a predstavili su kreativne diplomske kolekcije

Studenti dizajna Tekstilno-tehnološkog fakulteta nedavno su u Francuskom paviljonu u Zagrebu predstavili svoje diplomske kolekcije.
Vidi originalni članak

Predstavili su se kreacijama Mihaela Brajković, Nika Vrbica, Matea Ribičić, Josipa Fostač, Ana Krgović, Jelena Geštakovski i Dominik Brandibur. DIPMOD je natjecateljskog karaktera, a pobjednica je, prema žiriju u kojemu su sjedili Romano Decker, Jasminka Končić, Franjo Matković, Martina Vrdoljak Ranilović i Tena Zovak, mlada dizajnerica Mihaela Brajković.

Kreativnost studenata je očita ne samo kroz teksture i korištenje materijala, već i sklad siluete te inovativno korištenje socioloških referenci u svijetu oblikovanja odjeće.

Mihaela Brajković je osmislila kolekciju CPR/9674/MCT koja donosi jednostavnu formu odjevnih predmeta i skulpturalni pristup s naglašenim koloritom. Inspirirana je mao odjelom, to je kineska verzija poslovnog odijela.

- Ručnom impregnacijom materijala acetatnim silikonom dodatno je naglašen kolorit, a površina postaje glatka, sjajna i gumasta – naglasila je autorica.

Nika Vrbica inspirirala se kreativnošću morskih dubina i bogatstvom tekstura.

– Kolekcija Nautilus je otvorena pozivnica na eksperimentiranje funkcionalnim dizajnom nosive umjetnosti kroz ponovnu uporabu već raspoloživih materijala i usmjerenju ka održivoj modi – izjavila je autorica, dodajući kako je odjeća napravljena od restlova te podsjeća na morsko dno. Pri izradi je dekonstruirala vintage odjeću. Pri bojanju je koristila prirodna bojila kao što su kurkuma i vino.

Matea Ribičić inspirirala se retro odjećom iz pedesetih no pri izradi je imala sportski pristup.

- Kolekcija 50'sAthleisure inspirirana je visokom modom 1950-ih godina te suvremenom sportskom odjećom. Cilj kolekcije je dočarati mogućnosti oblikovanja današnjih trendova hibridizacijom dvaju suprotnih modnih izričaja koji su po svim svojim odlikama različiti – komentirala je Matea.

Josipa Fostač predstavila je mušku i žensku kolekciju. Obje su kreativne i inovativne na svoj način.

- Ženska kolekcija "Become human" zasniva se na ideji o tehnologiji kao suvremenom parazitu društva. Vizualna inspiracija za ovu kolekciju bile su stoga fotografije raznih vrsta parazita te izgled topoloških mreža koje se koriste u 3d digitalnom modeliranju stoga se na odjevnim predmetima mogu primjetiti značajke preuzete iz navedenih vizuala – izjavila je autorica.

Muška kolekcija igra se znakovljem i odjevnim predmetima navijača. – "Blubači" vuku inspiraciju iz sličnosti dvaju plemena, točnije tradicionalne vrste plemena južnih Slavena i urbanog plemena navijača Bad Blue Boysa. Kolekcija istražuje dodirne točke stare i nove vrste plemena, značaj grupnog identiteta te simboliku i odijevanje kao izraze identiteta. Analizom navedenog došla sam do stvaranja hibridne kolekcije u kojoj se isprepliću staroslavenski i navijački simboli, tkanine i krojevi – izjavila je Josipa.

Ana Krgović predstavila je kolekciju posvećenu pokretu i kretanju. Njezin dizajn je više kostimografski, teatralan.

- Kolekcija "The Invisible Path" nastala je kao rezultat istraživanja interkulturalnosti i migracijskih tokova između afričkog i europskog kontinenta. U fokusu samog istraživanja je sredozemna ruta kao jedna od najsmrtonosnijih migracijskih ruta u svijetu. Migracije su stoljećima utjecale na kulturno nasljeđe odijevanja. Tijekom ovih procesa, kulture su se međusobno preplitale, obogaćivale i razvijale. U šest odjevnih kombinacija izmjenjuju se različiti oblici i detalji koji svojim simboličkim svojstvima predstavljaju stalno kretanje, bez početka i bez kraja – objasnila je autorica.

Jelena Geštakovski istražuje nametnute društvene okvire, a koji se artikuliraju upravo odjećom i modnim detaljima.

- Kolekcija MA x2 ( MAMA) skicira i analizira teze glede odnosa majke i kćeri te propituje prenosi li majka svoje ljubavne veze na djecu. Propituje se i Veblenova i Simmelova teza iz 18. stoljeća koja objašnjava kako muškarac svoje bogatstvo prezentira kroz odijevanje svoje žene. U kolekciji MA x2 lažni biseri, koji se pojavljuju u kanalima odjevnih predmeta, prikazuju statusni simbol koji se nameće ženi kako bi se prikazalo obiteljsko bogatstvo. Upravo je kič jedan od glavnih elemenata koji se povezuju s diplomskom kolekcijom MA x2 – izjavila je Jelena.

Dominik Brandibur kolekciju je posvetio odijevanju LGBT osoba kroz povijest kroz eklektičnu igru raznih modnih elemenata.

- Polari je modna kolekcija koja se zasniva na povijesti neverbalne komunikacije u odijevanju LGBT osoba kroz povijest. Ime je dobila prema jeziku Polari kojeg su homoseksualni muškarci koristili u Britaniji u prvoj polovici dvadesetog stoljeća kako bi mogli komunicirati jedni s drugima bez straha da ih netko identificira kao homoseksualce. Referiram se u kolekciji na primjere neverbalne komunikacije iz prošlosti poput obojanih marama koje simboliziraju različite seksualne preferencije homoseksualnih muškaraca, klasičnih privjesaka za ključeve koje su nosile lezbijke, ili karakteristične stilove supkultura unutar LGBT zajednice koje su se formirale kroz dvadeset i prvo stoljeće – izjavio je autor.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".