Odličan vintage editorijal koji konotira ženstvenost, nastao na berlinskoj plaži koja nas vraća u tridesete godine

Natalia Irons i Santana Picco snimile su editorijal na berlinskoj plaži Wansee koja i danas izgleda kao u tridesetim godinama prošlog stoljeća
Vidi originalni članak

Natalia Irons profesorica je njemačkog i engleskog jezika, a jedna je od onih dama pored koje ne možete proći, a da ne primijetite njezin odličan stil. Česta je gošća i naše street style rubrike ispred objektiva Gorana Čižmešije, a ovog puta, umjesto kao zvijezda street stylea, Natalia je dio vintage editorijala "Cherchez la femme!" koji je nastao na berlinskoj plaži Wansee u suradnji s fotografkinjom Santanom Picco.

Irons ovaj editorijal opisuje kao "restorativno-nostalgičan", a berlinska plaža posebna je po tome jer dan-danas izgleda kao što je izgledala tridesetih godina prošlog stoljeća

- Moja zaljubljenost u prošla vremena mogla bi se objasniti afektivni-heuristički, ali možda tu ima i malo čežnje za nepovratnim koju Woody Allen predivno opisuje u filmu "Midnight in Paris". Vintage tema našeg editorijala konotira ženstvenost, a svakako mi se čini aktualna i danas, kada se ne susrećemo samo s desnom, već i s liberalnom mizoginijom. Svjedočimo rastućem trendu terora radikalnih apstrakcija i dogmi modernog doba, kao što je "overregulacija" ženske seksualnosti s ciljem oslobođenja od patrijarhalnih stigmi, tj. demistifikacija ženstvenosti koja se nerijetko manifestira u modnom izričaju koji propagira androgenost, rekla je Irons i dodala da su joj nerazumljivi stavovi koji ženstvenost u modi asociraju s krhkim subordiniranim ženama.

- Ja je asociram sa ženama. Dapače, doživljavam je kao privilegiju!, govori Irons i nastavlja da, kao Berlinčanka, u čudu prati, kako sama kaže, fundamendalističke političke i aktivističke kampanje u Hrvatskoj koje radikalno negiraju žene na više razina:

- Stavljaju ih isključivo u rodne uloge majki/odgajateljica, propagiraju dihotomiju muž-žena te instrumentaliziraju žensko tijelo za svoj političke interese što bi 2020. godine u zemljama Europske unije trebalo biti nedopustivo. 

Cijeli editorijal pogledajte u galeriji:

FOTO: Santana Picco FOTO: Santana Picco FOTO: Santana Picco FOTO: Santana Picco FOTO: Santana Picco FOTO: Santana Picco FOTO: Santana Picco FOTO: Santana Picco

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".