Od Vinkovaca, SAD-a i Europarlamenta do vlastitog biznisa u Hrvatskoj - sve prije 30. godine!

Mia Antunović uspješna je mlada poslovna žena, koja je nakon iskustva u Europarlamentu te karijere u SAD-u i Turskoj, odabrala život u Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Tek ti je 30 godina, a već imaš iskustvo rada u Europarlamentu, života u SAD-u, Turskoj, imaš i obitelj, jednoipolgodišnjeg sina, a sada i vlastiti biznis. Kako je došlo do toga? 

- U Zagreb sam došla studirati, upisala sam Fakultet političkih znanosti, smjer odnosi s javnošću. Još za vrijeme studiranja radila sam u Hrvatskoj gospodarskoj komori u službi za odnose s javnošću, međutim kad sam završila fakultet nastupila je najgora kriza i nisam mogla naći posao, a računi su pristizali. Nisam si mogla priuštiti da ništa ne radim pa sam otišla u Istanbul. Tamo sam se bavila modelingom i to iskustvo mi je jedno od najboljih u životu. Nakon toga otišla sam kratko u Njemačku, a nakon nje u SAD, u Los Angeles. Amerika je bila pun pogodak, tamo stvarno možeš uspjeti ako radiš. Samo je bitno da radiš. Teško je, jako je velika konkurencija, ali ako imaš volju i ambiciju, nemaš problema s poslom. Ja sam tamo otišla doslovce sama kao pas. Nisam imala nikoga, ali unatoč tome bilo mi je super, možda bi ostala i dulje, ali život je htio drugačije. Zbog supruga sam se vratila u Europu, u Bruxelles i zaposlila u struci. Radila sam digitalne komunikacije za najveću grupaciju u EU Parlamentu i tamo sam imala “sređen i normalan” život, ali oboje smo se htjeli vratiti u Hrvatsku i biti bliže obitelji i prijateljima. U međuvremenu sam ostala trudna i otišla na porodiljni i u tom trenu se ideja o pokretanju privatnog posla počela kristalizirati. Gotovo odmah nakon rođenja sina počela sam s radom i pripremom za otvaranje. Godinu dana od starta, Moel je bio vani.

Moda ti je u jednom periodu bila i posao, bavila si se modelingom. Kakve uspomene vežeš uz taj period života?
- Kroz modeling sam stekla predivne prijatelje s kojima sam dobra i danas. Iskustva i putovanja koja mi je pružio modeling su takođernemjerljivo vrijedna. U svim zemljama u kojima sam radila imala sam uglavnom pozitivna iskustva, ali u globalu to nije posao kojim sam se željela baviti i on je od starta bio privremen. Uvijek se rado sjećam Turske u kojoj mi je zaista bilo vrhunski, (i poslovno i u privatno) i u koju se uvijek volim vratiti. USA je sama po sebi bila fascinantna i posebna jer je potpuno drugačija od svega do tada, a suradnja s Khloe Kardashian otvorila mi je kasnije mnoga druga vrata. Generalno imam pozitivne uspomene i lijepa prijateljstva zbog kojih sam jako zahvalna.


Kakav je bio život u Americi?
Život u Americi je brz, naporan, skup i jako zabavan. Živjela sam u Los Angelesu, točnije na Venice beachu i to je baš posebno mjesto. Amerika je zemlja s bezbroj mogućnosti u kojoj se iznimno cijeni naporan rad što je meni odgovaralo. Ljudi su jako ljubazni i otvoreni, imaju puno manje predrasuda i puno više podrške nego ovdje, ali kuća je kuća i nikad nigdje neće biti kao u Hrvatskoj. 


Pokrenula si vlastiti brend Moel svijeća, kako si došla na ideju i kako teče sam proces izrade?
- Ideja o pokretanju privatnog posla je uvijek postojala jer sam jednostavno tip koji lakše funkcionira samostalno i u nešto bržem poslovnom okruženju. Prije tri godine za Božić se ta želja iskristalizirala u obliku svijeća. Sva ta božićna magija: obitelj, sreća, bliskost, pokloni, ukrasi, pjesme, način na koji se svi okupljaju tijekom najčarobnijeg doba godine – tu počinje naša priča. Kao najveći zaljubljenik u božićno vrijeme, uvijek sam za svoje prijatelje izrađivala poklone; od domaćih džemova, do kolačića i alkoholnih pića... Sve što možete zamisliti- ja sam to napravila. Jednog Božića Pinterest me doveo do "uradi sam svijeće" pa sam malo istraživala i odlučila ih napraviti. Od te prve male kolekcije bila sam očarana i ideja da imam vlastitu tvrtku za svijeće me konstantno pratila. Inače i osobno jako volim svijeće, a otkriće da nisu sve svijeće štetne te da je moguće spojiti estetiku i funkcionalnost odnosno ekologiju bila je dobitna kombinacija.


Moel svijeće su posebne po tome što osim sojinog voska koji je biorazgradiv i iz obnovljivog izvora koristim i mirisna ulja bez ftalata odnosno plastifikatora koji dokazano izazivaju niz zdravstvenih problema, od problema s dišnim putevima, preko problema s hiperaktivnošću do problema sa plodnošću i mnogih drugih. Od početka sam znala da želim da naše svijeće budu prirodne, veganske i da nisu testirane na životinjama, ali sam htjela da budu i savršeno upakirane, kao pravi božićni poklon. Svi ostali proizvođači imali su vrlo jednostavne ambalaže, uglavnom prozirne staklenke i kartonske omote u prirodnim bojama, što je sjajno, ali činilo mi se da su prilično slični jedni drugima i željela sam nešto u svom stilu. Željela sam luksuz, ali luksuz koji nije štetan ni za vas ni za okoliš. Otuda i moto: Smart Luxury.
Tako da je ono što ih izdvaja od svijeća sličnog sastava luksuzno pakiranje koje osim staklenke u bijeloj boji i rose gold poklopca (na Regular veličini) ima svoju zasebnu kutiju s logom za svaku svijeću. Kompletna ambalaža je također pogodna za reciklažu ili ponovnu upotrebu u druge svrhe. Primjerice, nakon što svijeća izgori, teglu jednostavno operete s malo tople vode i sapunice te je možete koristiti kao držač četkica za make-up u kupatilu, kao držač za olovke u uredu ili u kuhinji kao teglicu za neko fino začinsko bilje. Isto je i s kutijama, kasnije u nju možete spremiti svoje sitnice, uspomene ili nakit.



Koja su tvoja zlatna pravila shoppinga? I kako zapravo najviše voliš kupovati (online, offline, putovanja...)?
- Imam nekoliko pravila. Ako nađeš nešto što ti odgovara, kupi u svim bojama. Uvijek treba imati kvalitetan kaput i kožnu jaknu (i za to mi nije žao dati novce). I zadnje je da za svaku stvar koju planiram kupiti, moram imati više od dvije opcije odnosno kombinacije na koje to mogu nositi. Ako je nešto “one time deal”, kod mene ne prolazi.
Imaš li u glavi uvijek unaprijed složenu kombinaciju za neku priliku ili to ostavljaš za zadnji čas? Imaš li neke favorite u ormaru koji uvijek spašavaju situaciju?
- Moj OCD mi ne dozvoljava da išta radim u zadnji čas pa tako ni odjevne kombinacije. Posebno ako imam neki bitan sastanak ili događaj uvijek imam kompletnu kombinaciju složenu na stolici večer prije. Favoriti u ormaru trenutno su basic pamučne majice u svim bojama i 2 dobra odijela, crno i bež – koja onda samo kombiniram s obućom ovisno o tome radi li se o svečanom ili casual događaju.


Što ti je najvažnije kod odijevanja, funkcionalnost, estetika, dress code...? Imaš li neke omiljene brendove, koje?
- Kod odijevanja na dnevnoj bazi mi je najbitnija funkcionalnost i udobnost, međutim ako se želim srediti za neku posebnu prigodu nije mi problem “istrpiti” neudobnije cipele ili nefukcionalan odjevni predmet. Od brendova jako volim H&M i Misguided za basic stvari, dragi su mi i Max&Co., Mango i Massimo Dutti. Što se popratnog sadržaja tiče, torbice volim hrvatskog luksuznog brenda Danidi, a ovo ljeto sam od nakita često nosila medaljon s koraljem također hrvatskog brenda Lykke. Inače voli jednostavan nakit vrlo decentan, isto je i s torbicama. Što se obuće tiče tu ne biram puno jer nemam tu opciju. Obzirom da nosim broj 41/42 uzmem ono što ima u ponudi (ako ima hahaha).
Kako se opuštaš? Imaš li slobodnog vremena i kako ga najradije provodiš?
- Opuštanje uvijek vežem uz dobru knjigu, ispred kamina pod dekicom s čajem ili kavom. Nažalost, za to nisam imala baš vremena posljednjih godinu dana jer smo zbog prirode posla koji nam je uzimao većnu dana (meni i noći), suprug i ja, svaki slobodni trenutak pokušali provesti zajedno. Ili sa sinom u prirodi i šetnji ili uz razgovor u istom onom okruženju uz kamin.


I za kraj - kako podnosiš sve što nam se izdogađalo ove godine, kako su korona i potres utjecali na tebe i na posao?
- Moram priznati da me ni korona ni potres nisu previše potresli u poslovnom smislu. Moel je svakako funkcionalan kao web shop od samog starta tako da tu nije bilo brige, a što se potresa tiče, obzirom da živimo u dijelu grada koji je bliže epicentru stan nam je pretrpio nešto štete, ali to mi je potpuno nebitno. Zahvalna sam da smo svi živi i zdravi te da i dalje imamo krov nad glavom. Smatram da se pored svih groznih priča koje kruže ovih dana nemam pravo žaliti. Želim da Moel priča bude svjetla točka u moru negative koju slušamo i čitamo zadnjih dana.

Na kioscima potražite paket Divu + Večernji + narukvicu Borboleta po ekskluzivnoj cijeni od 49,90 kn! 

Slastičarka iza 'Neka jedu kolače': "Svoju osobnost najbolje izražavam kroz hranu i modu"
Tea Gagro Held: "Nema tog dućana koji može zamijeniti aplikaciju za šoping"

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".