Od 'Nasljeđa' do 'I tek tako...': Izdvojili smo TV serije koje su u 2023. godini donijele najveći modni buzz

Odlučili smo se za one koje su vladale tražilicama te najviše zainteresirale gledatelje, koji su ih na portalima i društvenim mrežama pratili iz epizode u epizodu
Vidi originalni članak

Izdvojili smo TV serije koje su u 2023. godini donijele najveći modni buzz. Iako bismo ovdje mogli uključiti zaista mnogo njih s fantastično odrađenom kostimografijom (poput 'Krune', koja zaslužuje i imat će zasebnu temu, do 'Emily u Parizu', 'Bridgertona' i 'Wednesday'), odlučili smo se za one koje su vladale tražilicama te najviše zainteresirale gledatelje, koji su ih na portalima i društvenim mrežama pratili iz epizode u epizodu, odnosno, one u kojima je moda izazvala enorman interes, katkada i veći od same radnje. 

Naslijeđe
Tihi luksuz vladao je cijelom 2023. godinom, sve su tražilice bile opsjednute ovim pojmom i to zahvaljujući posljednjoj sezoni fantastičnog 'Naslijeđa' (Succession, HBO Max). Malo je reći kako je ovaj trend zavladao svim društvenim mrežama, a prelio se i na police dućana i online shopova, modnih portala i magazina. U središtu ovoga pokreta je diskretan stil koji ne vrišti, puno neutralnih boja, kvalitetne tkanine, apsolutni izostanak imena brendova i logotipa, koji je za ovaj stil naprosto vulgaran.

Sjajno krojena odijela, svilene košulje (kojim je ovladala Shiv Roy), ali i Loro Piana i Tom Ford estetika kojom je briljirao Kenneth Roy. Svi su likovi koje tako obožavamo mrziti, majstorski ovladali ovim stilom zahvaljujući kostimografkinji Michelle Matland. Uz to, oni kako i dolikuje jednoj od nabogatijih obitelji na svijetu, putuju samo privatnim avionima i tragediju vide tome da se moraju voziti biznis klasom. A bez problema ismijavaju uzvanicu na zabavi koja se pojavi, po njihovom mišljenju, s prevelikom torbom. Usput budi rečeno, riječ je o Burberry modelu vrijendom par tisuća dolara. Ništa nije predobro za Royeve.

Top Boy 
Dašak streetweara na TV ekrane donio je 'Top Boy' (Netflix), koji je vratio toliko poznatu i hvaljenu londonsku estetiku u fokus. Ova britanska kriminalistička drama usredotočuje se na zločine bandi i drogu u Hackneyju. 'Top Boy' bavi se važnim temama poput imigranata, gentrifikacije, korupcije i obiteljskog zlostavljanja.

Kostimografkinja Natalie Humphries kaže kako se trudila biti što realnija i autentičnija.

- Da biste dobro odradili svoj posao, morate znati što se nosi na ulici. Ovaj scenarij zahtijeva odjeću koja je vjerna kulturi i iskustvu zajednice o kojoj govori - kaže Humphries. To je ujedno i razlog zašto 'Top Boy' ima tako autentičnu mješavinu kultnih brendova ulične odjeće kao što su Trapstar i Fully Paid, popularnih brendova poput Uniqloa i Arketa te luksuznih casualwear brendova. Tu su naravno i Nike, Stone Island, Adidas itd. Ova eklektična mješavina brendova daje seriji realnost jedinstvenu na TV-u.

- Likovi bi trebali izgledati kao netko pokraj koga možete proći na ulicama istočnog Londona - zaključuje stilistica.

Daisy Jones & The Six 
Izlazi li vintage ikada iz mode? Serija 'Daisy Jones & The Six' (Prime) sigurno bi rekla 'ne'. Trendovi dođu, odu i zatim se ponovno vrate, vintage moda je ispreplitanje prošlosti sa sadašnjim stilovima – ili jednostavno utjelovljenje najboljeg iz ere.

Zahvaljujući 'Daisy Jones & The Six', retro se vratio na velika vrata. Obožavatelji serije zasigurno bi poželjeli garderobu glavne junakinje Daisy Jones, posebno njezine otmjene kapute, košulje, kaubojske čizme i kratke traper hlače. Lik ultimativne boho žene Daisy napisan je po uzoru na glazbenicu Stevie Nicks i dala nam je hrpu ideja za naš sljedeći obilazak second hand dućana.

Bijeli lotos  
Radnja se u drugoj i za sada (nažalost) zadnjoj sezoni 'Bijelog lotosa' preselila s Havaja na Siciliju, a ponovno briljira Jennifer Coolidge, koja se ovom ulogom vjerojatno konačno otarasila nadimka Stifler's Mom.

Naravno, sve to prati i styling. I puno, puno talijanskih kreacija. Gladajući ovu seriju gotovo možemo opipati što dizajneri podrazumijevaju kada kažu resort kolekcija. Iz kadra u kadar izmjenjuju se Prada, Moschino, La perla, Dior, Alberta Ferretti, Dolce & Gabbana... Lista je podulja. Iako su likovi potpune suprotnosti i to se reflektira u njihovom stilu, a dakako i u budžetima, prevladavaju haljine s puf rukavima, veliki slamnati šeširi i općenito cvjetni print.

- Najveći mi je izazov bio taj što sam u Italiji teško mogla naći ljetnu robu usred zime. Ipak, nekako sam se snašla - kaže kostimografkinja Alex Bovaird. Možda je najupečatljiviji moment pink haljina koju nosi Jennifer Coolidge.

- Ona je sjajna u toj haljini dizajnerskog dvojca Dolce & Gabbana, koji su pak poznati po tome da odlično spajaju seksepil, ženstvenost i eleganciju - govori kostimografkinja te dodaje kako su dali prednost talijanskim brendovima poput 
Valentina, Bottege Venete, Puccija, Guccija, Etra, Armanija, Prade, ali i ostalih europskih uzdanica poput Loewea i Louisa Vuittona.

- Također, koristili smo hrpe vintage komada iz dućana u New Yorku, Rimu i Barceloni - rekla je. 

I tek tako 
Da nismo posudili odjeću i dodatke u vrijednosti tri milijuna dolara, lako moguće da ne bismo imali ni seriju. S televizijskim budžetom, nema šanse da neki lik nosi torbicu Bottega Veneta iz aktualne kolekcije, a kod nas je to standard, kaže kostimografkinja Molly Rogers, koja uz kolegu Dannyja Santiaga stoji iza druge sezone serijala 'I tek tako' (And just like that, HBO Max), svojevrsnog nastavka kultnog 'Seksa i grada', samo s mnogo manje šansi da postane kultnim. Dok se kritičari uglavnom slažu kako je riječ o slabom uratku (doduše, u drugoj je sezonu dobio znatno veće ocjene nego za prvu), ono što nije razočaralo jest moda. Iako baš kao za filmove nije angažirana glavna i originalna kostimografkinja Patricia Field, već spomenuti dvojac (ona je radila na serijalu kao asistentica Patriciji Field, a on na svim filmovima), dali su si strašno puno truda te prekopali sve arhive originalne serije. A to je zaista velik posao, što se može vidjeti u posebnom dokumentarcu koji je također na platformi Max. U njemu se također može vidjeti koliko je Sarah Jessica Parker - a ona je puno više od glavne glumice; ona je producentica, alfa i omega Seksa i grada - fiksirana na kostime, ali i koliko jasno zna što želi, a što ne.

- Ljudi uopće nisu svjesni koje su to količine odjeće kada se radi 'Seks i grad'. To su prostorije i prostorije. Imamo asistente, asistente asistenata, buyere, vozače, odjeća dolazi sa svih strana. Za prosječni fitting imamo po deset štendera krcatih robom, po 30-40 pari cipela, isto toliko torbica, a gdje je tek nakit - otkrio je Danny Santiago. 

Kao najdraži styling ističu bijelu haljinu Carrie Bradshaw s potpisom Vivienne Westwood koji joj je u filmu bio vjenčanica, a sada ga je za potrebe MET gale nosila s plavim plaštom. Otkrili su i kako im je SJP na nekoliko stylinga dala - veto. 

Kolumna Dress code Vesne Blašković izlazi svakog petka u magazinu Ekran Večernjeg lista. 

Još jedan genijalan stajling kraljice Letizije: Karirane hlače i plavi džemper odlično izgledaju uz bijeli kaput!

Zgodnoj studentici jako dobro pristaje zimska klasika: Kožna suknja i efektan kaput pun su pogodak!

'Uvijek nosim crno ili bijelo i najbolje se osjećam u takvim kombinacijama jer mi dođu do izražaja lice i kosa'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".