Od privjesaka u obliku hrane do ukrasa za odjeću: 5 trendova kod nakita koji će biti najpopularniji u 2024. godini

Značajan i moderan nakit sve više zauzima središnje mjesto nakon što je tihi luksuz isprao eksperimentalne siluete, hrabre boje i maksimalistički dizajn.
Vidi originalni članak

Kad se Beyoncé pojavila tijekom svoje Renaissance turneje noseći minihaljinu Tiffany & Co. koja je u potpunosti izrađena od dijamanata, postalo je jasno da draguljari razmišljaju izvan okvira. Značajan i moderan nakit sve više zauzima središnje mjesto nakon što je tihi luksuz isprao eksperimentalne siluete, hrabre boje i maksimalistički dizajn. Na crvenom tepihu često pada na nakit kako bi izgled bio wow, stoga je kreativnost postala ključna.

Osobito biseri i dalje imaju veliku privlačnost. "Vidjeli smo porast od 66 posto u potrazi za bisernim nakitom tijekom prošlog mjeseca", kaže Libby Page, tržišna direktorica Net-a-porter.com. Srebro, koje je cjenovno puno pristupačnije od zlata, također doživljava renesansu. “Na Net-a-porter.com, vidjeli smo 50-postotni porast u potrazi za srebrnim nakitom tijekom prošle godine, jer naši kupci gravitiraju prema minimalističkom, čistom i modernom pristupu odijevanju,” dodaje Page.

U nastavku donosimo još pet ključnih trendova za koje se očekuje da će 2024. učiniti vrlo uzbudljivom godinom u nakitu.

Oživljavanje chokera
Chokeri, uske ogrlice koje se nose čvrsto oko vrata, ponovno su popularni. Svaka novija kolekcija nakita uključuje barem jedan choker, ali Dior i Louis Vuitton imaju ih poprilično. Uma Thurman na filmskom festivalu u Cannesu 2023. nosila je Chopardov broj napravljen od više niti užarenih rubina, dok je Margot Robbie na premijeri Barbie nosila biserni stil od Assaela.

Ali nisu samo velebne ogrlice s dragim kamenjem optočene visokim nakitom ono što će biti u trendu 2024. godine. Vanessa Kirby, koja je glumila Joséphine u Napoleonu, i Cailee Spaeny, koja glumi u Priscilli, obje su se zalagale za najjednostavniji oblik chokera: vrpca koja ponekad sadrži privjesak.

Dragulji za ruku
Ukrasi za ruke optočeni dragim kamenjem pojavili su se u Diorovoj posljednjoj kolekciji visokog nakita, a pariška kuća također je dizajnirala niz inventivnih komada Rose Des Vents, uključujući prstenje povezano s narukvicama s nitima koje prolaze preko ruke. Moderni ručni dragulji Nade Ghazal i Charlotte Chesnais istovremeno obuhvaćaju palac i ruku, ponavljajući fluidne linije i apstraktne oblike suvremenih skulptura koje ih inspiriraju.

“Primijetili smo porast od 40 posto u pretraživanjima dvostrukih prstenova u prošloj godini”, kaže Page. Dvostruko prstenje može obuhvaćati više prstiju horizontalno, protezati se duž dužine jednog prsta ili poprimiti oblik stila ‘toi et moi’ koji je postao popularan, dijelom zahvaljujući slavnim osobama, poput Emily Ratajkowski i Megan Fox.

Nakit inspiriran umjetnošću
Tiffany & Co. surađivali su s američkim umjetnikom Danielom Arshamom i Pokémonom na stvaranju šest privjesaka koji prikazuju popularne Pokémon likove Pikachua, Charmandera, Squirtlea, Jigglypuffa, Cubonea i Mewa, a svi dolaze u posebnoj plavoj kutiji. “S Pokémonom i Tiffanyjem, postoji osjećaj kulturološke postojanosti svakoga od njih,” kaže Arsham, koji je također izradio poseban spremnik za T1 narukvicu prošaranu tsavoritom – minijaturnu repliku Amalgamirane biste Venere iz Arlesa, koja je trenutno izložena u New Yorku.

Najnovija Venyxova kolekcija kapsula nakita koja se poziva na tri remek-djela nadrealističkog umjetnika Mana Raya – Ljubavnici (1936.), Staklene suze (1932.) i Obnovljena Venera (1936.) – prikazana je prošlog mjeseca u prestižnoj umjetničkoj galeriji Gagosian u New Yorku. Osnivačica brenda Eugenie Niarchos odrasla je okružena umjetnošću i ima posebnu naklonost prema nadrealizmu, u kojem ‘izvanredno izranja iz uobičajenog, otvarajući oči novim perspektivama’. Čini se da su neki dragulji poput Hemmerlea i Kiaije zamišljeni kao okviri za dragocjena mala platna, poput mikromozaika, drevnih intaglija, novčića ili drevnih artefakata.

Nakit za odjeću
Posljednjih mjeseci nakit koketira s modom. Cartier je kreirao zlatnu pelerinu za Zoe Saldaña, Tiffany & Co. odjenuli su Beyoncé u 45 metara Diamonds By The Yard, a Chopardova supredsjednica i kreativna direktorica Caroline Scheufele otišla je toliko daleko da je lansirala capsule kolekciju haute couture haljine tijekom filmskog festivala u Cannesu.

Pomellato je debitirao s lančićem za tijelo koji se može nositi preko košulje na posao ili haljine za večernju večeru, Messika je uvela dijamantne štipaljke za ukrašavanje hlača ili gornjih dijelova, a Ouie, novopokrenuti brend nakita sa sjedištem u Londonu, nudi majice s kapuljačom u srebru, zlatu ili popločan dijamantima koji se također mogu prilagoditi oko zapešća i oblikovati kao narukvice. No, najnevjerovatniji primjer trenda nakita za odjeću došao je iz Boucherona u obliku fleksibilnog magnetiziranog džepa s crnim i bijelim trakama dijamanata i oniksa koji može uljepšati zimski kaput, večernju haljinu ili omiljeni par traperica.

Nakit inspiriran hranom
Jabuke i crudité privjesci zauzimaju središnje mjesto u Loquetovim privjescima, umjetnica nakita Silvia Furmanovich poslužuje naušnice u obliku gljiva izrađene od ručno rezbarenog drva i sa šarenim dragim kamenjem, dok je komad tjestenine u obliku mašne središnja točka ogrlice Roxanne First iz prikladne kolekcije pod nazivom Buon Appetito, talijanski izraz za ‘Dobar tek’.

Zgodnoj studentici jako dobro pristaje zimska klasika: Kožna suknja i efektan kaput pun su pogodak!
'Uvijek nosim crno ili bijelo i najbolje se osjećam u takvim kombinacijama jer mi dođu do izražaja lice i kosa'
Komunikacijske i marketinške stručnjakinje o slučaju Chiare Ferragni: 'Ovakav je komunikacijski propust nedopustiv'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".