Od korzeta koji lome rebra do gaćica Kim Kardashian

Zabavnu priču o povijesti donjeg rublja donosi nova Diva, jednako kao i veliku nagradnu igru u kojoj osvojiti možete kompletne outfite s potpisom pet domaćih modnih dizajnera
Vidi originalni članak

Underdressed: A Brief History of Underwear izložba je u londonskom Victoria and Albert Museumu koja prikazuje evoluciju u dizajnu rublja, od 18. stoljeća do današnjih dana. Više od 200 izložaka tako obuhvaća najvažnije trenutke, inovacije i primjere luksuza u tom segmentu mode, od rijetkih, kod kuće šivanih korzeta iz 18. stoljeća do komada koje danas potpisuju Stella McCartney i Paul Smith.

Izložba istražuje povezanost rublja i mode i obuhvaća teme savršenog tijela i načina na koji krojevi, materijali i ukrasi govore o spolovima, seksualnosti i moralu raznih razdoblja, od “panataloonsa” kakve je nosila majka kraljice Victorije do gaćica koje podižu stražnjicu i daju joj izgled guze Kim Kardashian. Iako neki od izložaka, posebno ženskog rublja poput gregorijanskih korzeta i “kaveza” koji su držali krinoline, danas djeluju poput sprava za mučenje, istina je da su ih žene zapravo rado nosile (nisu bili još jedna vrsta represije, tvrdi kuratorica Edwina Ehrman) ne bi li dobile figuru kakva je u društvu izazivala uzdahe. Premda na izložbi možete vidjeti i rengensku snimku žene čija su rebra doslovno slomljena zbog stezanja korzeta. No, korzeti nisu bili samo za dame, nosila su ih i gospoda kako bi imala ravna leđa dok jašu, a i da bi prikrila pozamašne trbuhe, pa je tako jedan od najvećih pobornika korzeta u 19. stoljeću bio je engleski kralj George IVP. 

Ipak, početkom 20. stoljeća izmišljen je grudnjak i moda se ubrzava pa tako i grudnjaci mijenjaju oblik, od onih koji su trebali što više spljoštiti grudi u 20-im godinama i zapravo bili bandaže do šiljatih grudnjaka kojim su ljepotice ponosno isticale obline trideset godina kasnije...
U novom broju Dive koji je na kioscima od subote 14. svibnja pročitajte i druge zanimljive teme iz svijeta mode i ljepote, ali svakako okušajte sreću i u nagradnoj igri. Možda osvojite komade nekog od pet hrvatskih dizajnera, Ivana Alduka, Elfsa, Krie designa, Twinsa ili Zorana Aragovića!

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".