Nova kolekcija je veliki hommage gradu New Yorku i njegovim urbanim stilovima

Od 1989. godine, DKNY predstavlja esenciju njujorškog stila, a ove godine ovo specifično modno ime slavi veliku obljetnicu novom chic kolekcijom. Autorica čije ime nosi, Donna Karan, zadužila je svijet mode idejom o odjeći koja je mekana i super ugodna
Vidi originalni članak

Američki modni brend koji nosi ime jedne od najvećih dizajnerica suvremene scene, Donne Karan, predstavlja slavljeničku kolekciju za 35 uspješnih godina linije DKNY, koja je ujedno esencija njezina stila. Nova DKNY est. 1989., posveta je chic i urbanim stilovima koji su obilježili prošle generacije, aktualni su i danas te će svakako biti moderni i u budućnosti. Naime, linija pronalazi inspiraciju iz prošlosti, ali predstavlja 'update' ključnih komada, kao što su kaputi te kratke jakne u kombinaciji s plisiranim suknjama, za definiranu DKNY estetiku.

Lice nove kolekcije je predivna Kaia Gerber, koja već neko vrijeme surađuje s kompanijom. Fotograf Mikael Jansson i stilist Alistair McKimm potpisuju kampanju koja definira stilski duh New Yorka.

Pogledajte galeriju super haljina za prijelazno razdoblje

FOTO: Zara 35,95 EUR FOTO: Zara 59,95 EUR FOTO: Zara 59,95 EUR FOTO: Zara 49,95 EUR FOTO: Zara 45,95 EUR FOTO: Zara 45,95 EUR FOTO: Zara 22,95 EUR FOTO: Zara 59,95 EUR FOTO: Zara 35,95 EUR FOTO: Zara 29,95 EUR FOTO: Zara 29,95 EUR FOTO: Zara 25,95 EUR FOTO: Zara 45,95 EUR FOTO: Zara 39,95 EUR FOTO: Zara 39,95 EUR

Jesenska kolekcija DKNY est. 1989 donosi reinterpretaciju najpoznatijih komada kao što su prugasta odijela, ležerne voluminozne jakne, puff jakne s logotipom, bajkerski komadi, detalji s grafizmima... Multifunkcionalni traper komadi super se kombiniraju sa chic topovima i oversized košuljama. Od materijala ističu se oni najkvalitetniji kao što su kašmir i fina vuna, a forme su komotne, često inspirirane sportskim linijama. Šljokice i sjajni komadi dodaju dozu glamura, a od dodataka ističu se kožne i torbe od inovativnih tehničkih materijala.

Donna Karan brend jedan je od najdugovječnijih na sceni, a osnovala ga je Donna Ivy Faske prije 40 godina u njezinom rodnom New Yorku. Oduvijek je Donna, od djetinjstva, otkrivala sklonost kreativnim zanimanjima. Naime, njezina je majka bila model i radila je u izložbenom salonu dizajnera Chestera Weinberga, dok je otac bio krojač i galanterist. No, kad je imala tri godine, Donna je ostala bez oca koji je naglo preminuo.

Ona i sestra odrasle su s majkom na Long Islandu, a kao mala Donna je voljela razne sportove - softball, odbojka, odbojka, košarka... Nakon srednje škole upisala je njujorški Parsons School of Design, odlučila je posvetiti život lijepim stvarima, praktičnosti i dobrom dizajnu. Upravo je ljubav prema sportu i aktivnosti iskoristila kao jednu od temeljnih ideja svojih budućih modnih promišljanja.

Karan je prvi posao našla u ateljeu tada poznatog brenda Anne Klein, da bi ubrzo napredovala do mjesta voditeljice dizajnerskog tima. Na poziciji je ostala do 1984. godine, kada je konačno odlučila pokrenuti vlastiti brend, u čemu joj je partner bio tadašnji suprug Stephan Weiss. Ideja iza poslovanja bila je – raditi modernu odjeću za moderne ljude. Svoju prvu kolekciju ženske odjeće konačno su predstavili 1985. godine.

Ubrzo je Donna Karan postala poznata po liniji 'Essentials', bila je to napredna ideja za ono vrijeme. Naime, tijekom 80-tih moderno je bilo biti nakićen, žene su imale ekstremnu sklonost ukrašavanju, pa kad se njujorška dizajnerica pojavila s tom idejom jednostavnosti, koja je zapravo bila baza sljedeće dekade – minimalizma devedesetih – bila je to mini revolucija u odijevanju.

Dakle, bila je to ujedno ideja kapsula kolekcije, odnosno komada koji se svi mogu međusobno kombinirati. Sve sa svime linija uključivala je sedam jednostavnih komada, a baza je bio bodi, pa onda i mekana haljina od žejseja te tajice. Ubrzo se proslavila kao kraljica praktičnosti, dizajnerica koja misli na žene i njihov aktivan dan, koja razumije njihovu potrebu za modernom, urbanom svakodnevicom.

Godine 1988. proširila je svoju žensku liniju 'Donna Karan New York' na nešto povoljniju pod-liniju, nazvanu DKNY. Dvije godine kasnije kreirala je DKNY Jeans, kolekciju inspiriranu traperom. DKNY za muškarce lansiran je 1992. godine, godinu dana nakon predstavljanja 'Signature' linije, također za muškarce. Iste godine, Karan je također predstavila svoju super slavnu 'haljinu hladnih ramena', kreaciju dugih rukava od žerseja s otvorima na ramenima koji otkrivaju kožu.

Na koncu devedesetih odlučila je usporiti s poslom te je napustila svoju poziciju izvršne direktorice kompanije koja nosi njezino ime, ali nastavila raditi kao predsjednica i dizajnerica linije Donna Karan. Osim modne priče, tu je i ona parfemska, tako je brend još od devedesetih snažan i na području mirisa.

Godine 2015. Donna Karan objavila je konačno povlačenje s mjesta glavne dizajnerice svoje kompanije te se posvetila vlastitom lifestyle brendu Urban Zen, koji je osnovala 2007. godine.

Njezino ime i danas ostaje moćno u svijetu urbane modne formule te njezino ime ostaje upisano u svijetu minimalizma, jednostavnosti odijevanja i onog osjećaja praktičnosti koji želimo od odjeće. Za vrijeme modne karijere zagovarala je udobnost i predlagala elastične materijale, koji se lako modeliraju prema tijelu. Njezina suvremena ideja i danas ima smisla – ova modna vizionarka ostavila je snažan trag u svijetu kulture odijevanja.

Njezin je stil sasvim poseban: 'Htjela sam izgledati malo drugačije pa nosim sve vintage i second hand'
Zgodna dama prošetala u chic ljetnoj haljini: 'Narančasta je boja ljeta, a osim nje volim nositi zelenu, bijelu i crnu'
Njezin šareni outfit idealan je za zadnje dane ljeta, a cool torba glavna je zvijezda stajlinga

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".