Nova kolekcija Chanel nakita inspirirana je tvidom, a sama Gabrielle 'Coco' Chanel donijela mu je moderni preokret

Chanelin cilj za tkaninu bio je feminizirati je, donijeti joj potpuno novu dimenziju boje, bogatstva i mekoće koja je bila u skladu s njezinom estetikom spajanja muškog i ženskog.
Vidi originalni članak

Chanelov sako od tvida možda je najpoželjniji modni komad na svijetu. Ultimativni simbol chica, prenosi luksuz i status snažnije od bilo kojeg drugog pojedinačnog komada odjeće. Prošlo je gotovo stoljeće otkako je Gabrielle “Coco” Chanel dizajnirala svoj prvi takav sako 1925. U godinama otkako se izrađivao, pojavio se u brojnim varijantama teksture i boja, prošaran svime, od zlatnih niti, svile i šljokica i oblaganje perlama, s avangardnijim ponudama realiziranim u drvu i betonu.

Tkanina sada poprima potpuno novu razinu jer Chanel ovaj tjedan stiže u London kako bi predstavio Tweed de Chanel, blistavu interpretaciju visokog nakita svog prepoznatljivog materijala utkanog u plemenite metale i drago kamenje.

London je domaćin otkrivanja kolekcije u čast Cocoine cjeloživotne ljubavi prema Britaniji i podrijetla njezinog slavnog tvida. Prvi put je otkrila ovu tkaninu u Škotskoj, tijekom desetljeća duge ljubavne veze s Hughom Grosvenorom, 2. vojvodom od Westminstera. Par se prvi put upoznao 1923. u Monte Carlu, a nedugo zatim ona je redovito provodila vrijeme s njim i njegovim krugom aristokratskih prijatelja na njegovom golemom imanju u Škotskom gorju.

Tvid je bio tkanina koju je vojvoda od Westminstera, veliki ljubitelj sporta, nosio za seoske aktivnosti poput ribolova i lova, a Chanel je posuđivala komade iz njegove garderobe za njihove zajedničke ekspedicije. Gruba tkanina od kepera potječe iz Škotske i Irske, gdje su je farmeri nosili zbog njene izdržljivosti i topline u hladnim zimama. U 19. stoljeću postao je popularan i među višim klasama.

Chanelin cilj za tkaninu bio je feminizirati je, donijeti joj potpuno novu dimenziju boje, bogatstva i mekoće koja je bila u skladu s njezinom estetikom spajanja muškog i ženskog. 

“Donijela sam tvid iz Škotske. Namjestila sam da se vuneno rublje manje pere kako bi zadržalo mekoću”, prisjetila se kasnije. “Ja sam bila ta koja je naučila Škote kako napraviti lagani i mekani tvid.”

Tako je rođen Chanel sako od tvida, a danas je nemoguće zamisliti Chanel kolekciju bez njega. Budući da je bio oduševljen tkaninom otkako se pridružio kući 2009., Patrice Leguéreau, direktor Chanelovog finog nakita, želio je to nasljeđe iskoristiti za svoje kreacije, a nova kolekcija Tweed de Chanel, kako kaže, “prožeta je tvidom” i slavi njezino mnoštvo tekstura i nijansi.

Kolekcija od 64 komada proširenje je Chanelove prve kolekcije od tvida, stvorene 2020. "Želio sam ići dalje u interpretaciji stvarajući pravu tkaninu od dragog kamenja koja je lagana i podatna", kaže Leguéreau o svojim najnovijim kreacijama, koje sadrži dragulje ukrašene vezovima, poput cvijeta kamelije, lava ili sunca i zvijezda.

Oblik i izgled tvida rekreirani su u tkanom metalu i miješanom dragom kamenju različitih rezova. Prelivajući se, bijeli biseri kombiniraju se s mekom vrpcom od tvida s bijelim dijamantima u jednoj ogrlici. Vruće narančaste, žute i crvene isprepliću se kako bi dočarale Cocoina žestokog i voljenog lava u dojmljivom prstenu.

Nova verzija središnjeg dijela kolekcije za 2020., profinjeni Tweed Couture broš od gusto utkanih ružičastih safira, bisera i dijamanata koji se poput tkanine prelijeva preko tijela, također je kreiran posebno za ovaj trenutak. Komad, koji je fotografirao Paolo Roversi za izdanje britanskog Voguea za travanj 2020., ući će u stalnu kolekciju Chanelova odjela High Jewellery Patrimoine.

Ovo je naporan tjedan za Chanel u Londonu. Osim što su se glavni svjetski klijenti i mediji okupili u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva kako bi svjedočili otkrivanju kolekcije, rasprodaja ove jesenske hit izložbe Chanel u Muzeju Victoria i Albert kreće u srijedu.

Najbolje sandale i salonke zbog kojih će svaka kombinacija ostaviti wow efekt:

FOTO: Zara Metalizirane sandale sa širokom potpeticom 29,95 EUR FOTO: Zara Sandale na vezanje s visokom potpeticom i remenčićima 29,95 EUR FOTO: Zara Laminirane sandale s potpeticom 29,95 EUR FOTO: Zara Ravne sandale od brušene kože sa zakovicama 35,95 EUR FOTO: Zara Sandale od trapera s potpeticom 29,95 EUR FOTO: Zara Cipele s otvorenom petom, potpeticom i ukrašenom mašnom 39,95 EUR FOTO: Zara Cipele od trapera na vezanje s punim potplatom 39,95 EUR FOTO: Zara Otvorene sandale s potpeticom i perjem 49,95 EUR FOTO: Zara Cipele s otvorenom petom od vinila 29,95 EUR FOTO: Zara Cipele na vezanje s punim potplatom 39,95 EUR FOTO: Zara Vinilne sandale s visokom potpeticom i štrasom 39,95 EUR FOTO: Zara Cipele od vinila s visokom potpeticom i ukrasom 49,95 EUR FOTO: Zara Sandale od vinila s potpeticom i mašnom 39,95 EUR FOTO: Zara Ravne kožne sandale sa zakovicama 55,95 EUR FOTO: Zara Cipele od vinila s otvorenom petom, potpeticom i ukrasom 59,95 EUR FOTO: Zara Kožne ravne metalizirane sandale 35,95 EUR FOTO: Zara Sandale s potpeticom i zakovicama 49,95 EUR FOTO: Zara Cipele na vezanje s punim potplatom 39,95 EUR FOTO: Zara Kožne sandale s blok potpeticama 22,99 EUR FOTO: Zara Cipele s otvorenom petom, potpeticom i ukrasom 35,95 EUR FOTO: Zara Kožne sandale s potpeticom i remenčićima 49,95 EUR FOTO: Zara Kožne sandale na špic 49,95 EUR FOTO: Zara Kožne sandale sa šiljastim vrhom i potpeticom 49,95 EUR FOTO: Zara Ravne kožne sandale s kopčama 49,95 EUR FOTO: Zara Cipele s potpeticom s aplikacijom 49,95 EUR

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".