Nova jesenska modna sezona donosi nam klasiče krojeve koji se spajaju s inspiracijom retro stilova

Navikli smo se na to stilsko smirivanje u jesen, dosta nam je snažnih tonova i neona koji vrište, pomalo smo se zaželjeli chill boja
Vidi originalni članak

Klasika novog doba donosi nam razne modne igre - krojevi su klasični i inspirirani raznim retro stilovima, dok su motivi i teksture raznolike. Stvari nipošto nisu monotone i dosadne, iako se pomalo okrećemo neutralnim, sivim i bež tonovima koji su zapravo uvijek tu negdje oko nas. Navikli smo se na to stilsko smirivanje u jesen, dosta nam je snažnih tonova i neona koji vrište, pomalo smo se zaželjeli chill boja. Pa se tako uskoro s veseljem uvlačimo u zanimljive forme haljina, lijepe čarape s teksturom i sakoe od velura.

U fokusu trendova su i kreacije koje podsjećaju na vintage stilove, očite su šezdesete, sedamdesete i osamdesete. Sve je to pod dojmom stilova koji djeluju vrlo elegantno, ženstvenost nije ‘nabrijana’, već kao da je ušla u neku svoju latentnu fazu. Pa nakon super zavodljivih minica i majušnih topića to je dobra promjena. Ionako je jesen vrijeme kad volimo slojevito stiliziranje i spremni smo na neke eklektične kombinacije. Party svijet već neko vrijeme vlada stilovima, u dnevne su kolekcije ušle razne fora teksture, od raznih pletiva do čipke i sličnih retro tehnika. Pritom je očit utjecaj romantike, mnogi su dizajneri u svoje jesenske kolekcije uveli haljine, kao da žele naglasiti nježnost svakodnevice.

Naglasak je na nešto kraće forme, lepršave i ukrašene elementima kao što je mašna. Tu su i nešto uže haljine, ravne forme, tipične za eru šezdesetih. Predivne su i vrlo chic, nose neki sjetni modni moment, kad je ženstvenost bila dio svakodnevice, a sređivanje obavezan ritual prije svakog izlaska, pa i u grad. Iako smo danas u eri raznolikosti, često dizajneri prizivaju vrijeme kad je suknja bila obavezna, pa nas podsjećaju na ljepotu tih krojeva. Laskaju svim figurama, jer modni autori odlučni su u tome da nas inspiriraju, bez obzira na siluetu. Činjenica je da svaka figura ima idealni tip haljine, bez obzira na to kako je građena. Dapače, sve je to igra modnih elemenata, jer svi ti detalji imaju estetsku ulogu, ali i likovnu - to znači da nam odjeća naprosto služi kao manipulacija. Ako želimo imati kao duže noge, da se to tako čini, stavit ćemo remen više na struk i to je to. Haljine imaju moć da siluetu čine dinamičnom, a takve su hit ove sezone.

Moda je dosta omekšala svoj pristup, to je specifično nakon turbulentnih era kao što je bila ona pandemijska. Hit su mekani materijali, tekstil koji je podatan, lijepo pada i čini dobar ‘flow’. Tu su i razne modne igre - prsluci i košulje imaju posebnu simbiozu. Nosimo ih u kombinaciji, no pritom sve može biti ukrašeno nekim motivom. Od modnih dodataka ističu se konkretni dizajni - poveća torba od kože, predivne bež nijanse ili crne salonke s mašnom ili cvijetom. Nosit ćemo, naravno, i velike crne torbe, radi se o finoj, glatkoj koži i sličim finim teksturama, a tu je i slavna pletena varijanta, moderna već par zima. Hit je i nakit, predivan u zlatnim tonovima, imitira taj slavni ‘tihi luksuz’ trend, o kojemu ovih dana mnogi pričaju. Jednostavnost je ključ, a idealan primjer su okrugle naušnice slavne već dekadama. Ovih dana silueti daju dnevnu dozu sjaja, koji će novoj sezoni poželjeti dobrodošlicu.

FOTO: Arhiva Dive Bež košulja sa čvorom na kragni, Toteme, MyTheresa, 420 eura FOTO: Arhiva Dive Bordo haljina s puf rukavima, H&M, 35 eura FOTO: Arhiva Dive Crne četvrtaste sunčane naočale, Celine, MyTheresa, 370 eura FOTO: Arhiva Dive Pletena suknja, Brunello Cucinelli, MyTheresa, 1700 eura FOTO: Arhiva Dive Okrugle naušnice, Jil Sander, MyTheresa, 590 eura FOTO: Arhiva Dive Smeđi karirani sako, Prada, MyTheresa, 3200 eura FOTO: Arhiva Dive Visoke crne čizme na debelu petu, H&M, 75 eura FOTO: Arhiva Dive Smeđi antilop remen sa zlatnom komčom, Khaite, MyTheresa, 420 eura FOTO: Arhiva Dive Bijelo-bordo haljina na uzorak, H&M, 40 eura FOTO: Arhiva Dive Crna velika kožnata torba, Yves Saint Laurent, MyTheresa, 2200 eura FOTO: Arhiva Dive Smeđa isprepletena torbica, Bottega Veneta, MyTheresa, 2200 eura FOTO: Arhiva Dive Lakirane nude balerinke, Jimmy Choo, MyTheresa, 575 eura FOTO: Arhiva Dive Crne natikače na visoku petu, Bottega Veneta, MyTheresa, 1200 eura FOTO: Arhiva Dive Bež svileni šorc, Toteme, MyTheresa, 350 eura

Kate Middleton zablistala u savršeno chic odijelu i s novom frizurom nakon dužeg nepojavljivanja u javnosti
'Ovu kombinaciju sam odabrala jer sam se vratila s mora preplanula pa sam iskoristila svijetle boje, koje i inače nosim'
Martina Nikoljačić stoji iza umjetničkog studija RUKE: 'Najljepši dio cijele priče je da radim ono što istinski volim'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".