Nova Diva: Intrigantna povijest badića

U Divi srpanj, koja će se na izlasku pronaći 9. srpnja, saznajte sve o povijesti nezamjenjivog ljetnog odjevnog komada: badića!
Vidi originalni članak

Naravno da je opće mišljenje kako je bikini izmišljotina 20. stoljeća, no mozaici dokazuju da su se u kupalištima starog Rima žene kupale u vrlo sličnoj odjeći, bandažama od traka koje su im jedva prekrivale grudi i intimne dijelove. Kupaći kostimi tijekom povijesti imali su svoje “uspone i padove”. Dok u 19. stoljeću u Engleskoj nije postojao zakon koji bi zabranjivao muškarcima da se kupaju u javnosti goli, pa su rijeke i jezera bili puni golaća (zabranjeno je to tek 1860.), kršćansko ćudoređe globalno je bila najveća prepreka pokazivanju tijela koje je danas na plažama sasvim uobičajeno. Do 1670. u engleskim kupalištima i žene su se kupale gole da bi se to kasnije stubokom promijenilo. 

Početkom osamnaestog stoljeća žene su se na plažama kupale u haljinama dugačkim do poda koristeći se čak utezima da se haljina plutajući ne bi podigla i otkrila noge. Stoljeće kasnije “moda za plažu” je procvala, a šetnice uz more postale su piste. Ipak, malo se njih doista kupalo, a na haljinama strogo propisanog izgleda pogledi su se napasali na lungomareu.  U viktorijansko doba izmišljene su “mašine za kupanje” – zapravo drvena kola s kabinom koja bi stajala u plićaku, tako da čedne dame što brže mogu šmugnuti u more. Krajem 18. stoljeća zavladala je pomama za mornarskim stilom, velikim ovratnicima, plavim, bijelim i crvenim prugicama, dok se početkom 19. počela nazirati – koža. Rukavi su se skratili, žene su se kupale u kraćim suknjama do listova, no u ovom su kostimu mogle slobodno plivati, a ipak je i dalje sve bilo pod kontrolom. Na to su na plažama pazili cenzori za ćudoređe...

Zatim su na red došle gege poput dimija koje su sezale do ispod listova, a onda je u 20. stoljeću sve otišlo k vragu. U moralnom smislu. Australka Annette Kellerman u Bostonu je održala svoju predstavu “Podvodna balerina”, verziju sinkroniziranog plivanja u staklenom tanku, odjevena u kupaći kostim kratkih rukava i nogavica koji je sasvim prianjao uz tijelo. Uhićena je zbog nepristojnog pokazivanja, no samo tri godine kasnije Harper’s Bazaar o takvom je kostimu pisao kao o najvećem modnom vrhuncu. Svim moralistima unatoč, kostimi koji prate liniju tijela i otkrivaju sve više i više postajali su put kojim je ovaj odjevni predmet krenuo... 

Ostatak saznajte u novom izdanju magazina Diva!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".