Nina Skočak pravo je osvježenje na domaćoj sceni: “90% mog ormara je iz second handa, novo kupujem baš onda kada nemam izbora”

FOTO: Ustupljena fotografija FOTO: Ustupljena fotografija FOTO: Ustupljena fotografija FOTO: Ustupljena fotografija FOTO: Ustupljena fotografija
Svestrana Nina Skočak pokorila je modnu i političku scenu i ostala svoja. Njezini profili na društvenim mrežama prava su riznica inspiracije, a jedinstveni modni stil nemoguće je ne zapaziti. Kako kaže, u modu i retro stil zaljubila se još u osnovnoj školi i njemu je ostala dosljedna.
Vidi originalni članak

Nina se ne pokorava modnim trendovima, već njeguje svoj unikatan modni izričaj u čijem je središtu održivost. Ovoj novinarki i politologinji je “biti drugačiji” uvijek u modi. S Ninom smo popričali o najboljim ulovima, budućnosti “slow fashiona”, a otkrila nam je i tko ima bolji stil, Belgijci ili Hrvati.

Tko je Nina Skočak i kada se pojavila ljubav prema modi?

– Jao, Nina je prije svega jedna umjetnička duša, žena koja život živi po svojim pravilima i ne pristaje na osrednje u životu. Stvarno duboko vjerujem da je moda dio mog karaktera i najbolji način da prezentiram svoju osobnost na van. Sve je počelo još u osnovnoj školi, kada sam se doslovno preko noći zaljubila u retro i vintage odjeću. Moja je prijateljica počela nositi cvjetne trake za kosu. To mi se strašno svidjelo i ja sam to doslovno prekopirala od nje. Onda sam skužila da uz te trake odličnu pristaju velike bijele naušnice, pa sam skužila da uz takve naušnice savršeno paše točkasta odjeća... I tako, mic po mic, razvijala sam svoj stil i ormar. I dandanas nosim te iste komade koje sam tada kupila.

Tko je vaša modna inspiracija? Tko ima bolji stil, Hrvati ili Belgijci?

– Modnu inspiraciju najviše pronalazim u starim fotografijama, posebno fotkama glumica iz 40-ih i 50-ih. Najviše me veseli oživljavanje izvornih vintage outfita, frizura i modnih dodataka. Mislim da sam u tome uistinu postala profić jer čim vidim stari komad odjeće, u sekundi znam kojoj „eri” pripada.

Rekla bih da Hrvati imaju bolji stil, ha ha. Hrvatice puno više vode računa o tome da sve izgleda tip-top, dok je “belgijski” stil puno opušteniji. Ono što mi se više sviđa kod Belgijaca jest da puno više paze na podrijetlo odjeće. Većina ih ne kupuje fast fashion, a second hand dućani su popularniji od “običnih” dućana. Takav mentalitet prema odjeći stvarno mi se sviđa.

Koji je vaš omiljeni modni trend i slijedite li trendove? Postoji li nešto što nikada ne biste obukli?

– Hm, volim vjerovati da ne pratim trendove iako mislim da podsvjesno svi barem malo naginjemo tome jer je gotovo nemoguće izolirati se od utjecaja trendova. Vjerujem u vlastiti stil i izgradnju bezvremenske garderobe koja nikada neće izaći iz trenda, ali da moram izdvojiti baš neki trend, onda bi to bio “mob-wife” estetika, odnosno estetika “žene mafijaša”, koja je popularizirana prošlu zimu. Temelji se na dugim kaputima i vintage bundama, štiklama, tamnoj šminki i, generalno, vrlo odvažnom izgledu. A nikada ne bih obula one tenisice na petu, to mi je ono stvarno, užas, ha ha.

Kako gledate na trendove održive mode i recikliranja odjevnih kombinacija?

– Održiva moda postaje sve važnija, a posebno je ohrabrujuće vidjeti kako se svijest o očuvanju okoliša širi među potrošačima. Na primjer, u 2022. globalno tržište održive mode poraslo je za 9,7%,  što pokazuje znatan pomak prema ekološki prihvatljivijim praksama. Ovaj trend ne samo što smanjuje otpad nego i promiče odgovorniju potrošnju, što je ključno za budućnost našeg planeta.

Koje su glavne razlike između modnih trendova u Hrvatskoj i Belgiji? Gdje je bolja ponuda second hand komada?

– Meni je zanimljivo što u Belgiji postoji vrlo odvažna studentska kultura, gdje je trenutno popularan izgled 80-ih, šarene boje, vrlo široke hlače... I to mi je baš fora modni izričaj, a Belgijci su prvaci second handa. Nisu imali nedavnu povijest rata tako da imaju sačuvanu veću bazu vintage odjeće nego na našim područjima. U Briselu postoji cijeli kvart pun antikvarijata i vintage dućana. To mi je najbolji način za provesti vikend, ha ha. Volim se izgubiti u tim ulicama makar ne našla ništa za sebe. No u Hrvatskoj su second handovi puno jeftiniji tako da bih ipak rekla da se u Hrvatskoj mogu pronaći isplativiji komadi nego u Belgiji.

Mislite li da je “slow fashion” naša budućnost?

– Da, 100%! Nažalost, brza moda je treći najveći zagađivač na svijetu, i to se više ne smije ignorirati. Najbolji način za održivu kupovinu je vrlo jednostavan. Uzeti nešto što netko ne želi i tome komadu dati novi život. Puno bolje nego bacanje stvari ili kupovina nove odjeće. 90% mog ormara je iz second handa, novo kupujem baš onda kada nemam izbora.

Koji je najbolji thrift komad koji ste do sada ulovili?

– Trenutno mi je najdraži ovaj crveni šešir s crnim perom iz 80-ih. Kažem da to i nije šešir, nego umjetnost... Kada sam ga vidjela, jedino što sam pomislila je – to je moj šešir.

Kako biste opisali svoj modni stil i kako se mijenjao kroz godine?

– Moj je stil klasičan vintage stil, s elementima nekog kiča po uzoru na dadilju Fran Fine. U početku sam više voljela američku izvedenicu retro stila. Puno točkica, haljine itd. A sada sam se više prebacila na rekreiranje izvornih vintage kombinacija. Trenutno sam proširila svoj “vintage modni vokabular” pa sad jako volim i stil 20-ih, ali i 60-ih godina prošlog stoljeća.

Kako ste otkrili Njuškalo kao platformu za kupovinu i prodaju odjeće?

– Prvi second hand komadi, koje sam ikad kupila online, bili su preko Njuškala još prije 10-ak godina. Tada sam, mislim, kupila vintage bijelu bundu od jedne bake. Sjećam se da sam putovala kod nje u Veliku Goricu, ali me bilo strah ići sama, pa je i prijateljica išla sa mnom. Od tada redovito koristim Njuškalo i oduvijek sam nalazila odlične vintage komade.

Koliko ste bili uspješni u prodaji svoje odjeće putem Njuškala? Možete li podijeliti neke statistike ili zanimljive anegdote?

– Uvijek sam prodala sve što sam objavila! Mislim da to govori sve. Znam da sam prije nekoliko godina prodavala jednu torbu za nekih 50 kuna i onda mi se javila jedna žena koja je ponudila više, 100 kuna, ali da joj pošaljem isti dan. Tako je i bilo.

Koji su vaši top-savjeti za organiziranje ormara i smanjenje viška odjeće?

– Ja bih rekla da je ključ izgradnja vlastita stila. Trendovi su okej, ali je suludo svaku godinu mijenjati pola ormara. Vjerujem u izgradnju kvalitetnog ormara, s dobrom bazom, odnosno dobrim klasičnim komadima koji se uz dodatke mogu kombinirati sa svim trendovima. Na kraju dana, većina nas nosi samo 20% onoga što imamo u ormaru. To nam treba biti srž ormara, a ostalih 80% treba pretvoriti u dodatke.

Autentična, kreativna i svoja: Ana Bacinger otkriva nam najbolje thrift komade i gradove koje trebate posjetiti za najbolje ulove

Kako odlučiti koju odjeću zadržati, a koju prodati ili donirati?

– Meni je formula jasna – ako nešto nisi obukao više od godinu dana, ili si i zaboravio da taj komad i posjeduješ – treba ići dalje! Iz iskustva, ako nisi obukao godinu dana, vjerojatno nećeš više nikada. Osim ako, naravno, nije neki poseban komad.

I za kraj, kakvi su vam planovi? Kako napreduje uređenje stana i vodite li se istim principima kada je riječ o kupovini dodataka za dom?

– Želim uživati u ljetu i polako sređujem stan! Uživam u dizajnu interijera i da, ha ha, velik dio mog namještaja je također second hand. Zaljubila sam se u stil interijera 50-ih i 70-ih godina pa svaki dan pretražujem Njuškalo i buvljake za kvalitetnim vintage komadima. Evo, trenutno imam jednu komodu iz 70-ih, lampu iz 50-ih, stolce iz 80-ih... Ti komadi unose nešto posebno i nesvakidašnje u moj dom.

Sadržaj nastao u suradnji s Njuškalom. 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".