Nike Jordan sad su apsolutni hit, a pronašli smo model koji košta 159 tisuća kuna! Što kažete na njih?

U potrazi za efektnim modelima Nike Air Jordan, na Farfetchu smo naišli na jedan uistinu poseban i nekoliko desetaka puta skuplji od "klasičnih" modela. Riječ je o Jordan x Dior Air Jordan 1 Low tenisicama, čija cijena varira o broju, a iznos je vrtoglav.
Vidi originalni članak

Nikeov model Air Jordan veliki je modni hit posljednjih nekoliko mjeseci, što potvrđuju i rasprodani modeli u mnogim domaćim i stranim dućanima, kao i vrtoglavo visoke cijene, nekad i nekoliko puta viša od originalnog iznosa, modela koji su i dalje u ponudi. Britanski je Vogue još u ožujku ove godine imao tekst "Kako su tenisice Nike Air Jordan osvojile svijet?", a kultni model nose i poznate dame poput Kaie Gerber, Hailey Bieber, Belle Hadid, Rihanne, Jennifer Lopez, Beyonce i sestara Jenner, a Spike Lee nosio ih je 2019. na oskarovskom crvenom tepihu.

Mi smo ih primijetili kod Franke Batelić, u jednom od outfita sa zagrebačke špice kad je rado pozirala našem Goranu Čižmešiji, a pjevačicin odabir bio je crno-bijeli model sa žutim detaljima. 

Sportski gigant Nike poželio je dizajnirati tenisice za Michaela Jordana na početku njegove NBA karijere, no on je tada bio vjeran Conversicama, favoriziranima zbog niskih potplata i udobnog gornjeg dijela. Ali, Nike je bio uporan i na kraju su predložili ponudu koji Jordan nije mogao odbiti. Kako piše britanski Vogue, odveli su ga u Oregon kako bi čuo prezentaciju tadašnjeg Nikeovog kreativnog direktora, Petera C. Moorea koji je dizajnirao Air Jordan 1, model koji je zaludio svijet. 

Tenisice su skrojene prema Jordanovim stopalima različite veličine i napravljene da zadovolje njegove sportske potrebe. Air Jordan 1 bile su vrhunske tenisice prilagođene košarkašima, koje su osvojile i masovno tržište, prije svega zahvaljujući Jordanovim nastupima na utakmicama. Air Jordan model predstavljen je tek u studenom 1985. pa je tijekom dijela sezone nosio slične tenisice, Nikeove Air Ship. U listopadu 1984., Jordan je nosio tenisice u kombinaciji crvene i crne, inače zabranjene kombinacije boja, a tadašnji NBA-ov povjerenik Russ Granik obavijestio je Nike ta da je taj spoj boja zabranjen. Spor je doveo do primamljive reklamne kampanje. Nike je objavio reklamni isječak u kojem narator govori:

- 15. listopada, Nike je stvorio revolucionarnu košarkašku tenisicu

U pozadini se vidi kako Jordan dribla košarkašku loptu, a zatim slijedi:

- 18. listopada, NBA ih je izbacila iz igre. Srećom, NBA vas ne može spriječiti da nosite Air Jordanice. 

Publika je bila "kupljena; Nikeice su puštene u prodaju u travnju 1985. u "zabranjenoj" boji, po cijeni od 65 dolara, a u prvoj godini tenisice su prodane u vrijednosti od 100 milijuna dolara. Slijedila je i kolekcija u još 13 kombinacija boja. 

U potrazi za efektnim modelima Nike Air Jordan, na Farfetchu smo naišli na jedan uistinu poseban i nekoliko desetaka puta skuplji od "klasičnih" modela. Riječ je o Jordan x Dior Air Jordan 1 Low tenisicama, čija cijena varira o broju, a iznos je vrtoglav. 

Naime, u trenutku pisanja ovog članka, model se prodavao po cijenama između 11 744 eura, odnosno 86 200 kuna, zatim nekoliko veličina po cijeni od približno 90 tisuća kuna pa do rekordne cijene od 21 718 eura, odnosno oko 159 tisuća kuna, koliko je potrebno izdvojiti za zadnji primjerak u veličini US 13. Usporedbe radi, na Farfetchu se mogu pronaći modeli Jordanica već za približno 150 eura.

 

Ove su tenisice dio tržišta tenisice koje se bavi nenošenim, ali rasprodanim i izrazito traženim, rijetkim modelima. Svaki proizvod rigorozno pregledavaju stručnjaci koji jamče autentičnost. Tenisice nastale u suradnji Nike i Diora jedno su od najiščekivanijih lansiranja ove godine, a ujedno i prva suradnja između luksuznog dizajnerskog brenda i Nikea. 

 

Gradom je prošetala u hlačama zanimljivog efekta: Nisu za svakog, a njoj tako dobro pristaju

Jelena Rozga nosi jedan od najboljih kaputa koje smo vidjeli ove sezone, a potpisuju ga domaći dizajneri

Studentica u jakni koja je i ove sezone među traženijima: 'Imam hrabrost odjenuti ono što drugi nemaju'

Jabuka i cimet omiljen su zimski spoj: Isprobajte recept za tortu koja će nestati u trenu

 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".