Nicolas Ghesquière novom fantastičnom, fluidnom kolekcijom slavi 10 godina na čelu kuće Louis Vuitton

Iako na svijetu postoje stotine tisuća modnih brendova, samo rijetki stvaraju trendove i služe kao ultimativni vodiči za sve generacije – LV kolekcija jedna je od tih koja oblikuje modnu scenu na svim razinama
Vidi originalni članak

Kreativni direktor kuće Louis Vuitton, francuski autor Nicolas Ghesquière, ove sezone bilježi deset godina na čelu jedne od najvećih modnih kuća, a pritom slovi kao jedan od najutjecajnijih dizajnera današnjice. Usprkos brojnim malim trendovima koji se pojavljuju kao gljive poslije kiše, njegov rad ostavlja značajan trag na globalnoj sceni. Njegova riječ ima težinu, a za nadolazeću sezonu najavljuje nježan, fluidniji i renesansni modni izričaj. Ipak, silueta je raskošna, bogata, voluminozna, poziva na igru.

Nova kolekcija obilježena je mekšim linijama; iako smo navikli na LV s izraženim, snažnim ramenima, ove su sezone ona blaža, nježnija. Ghesquièreova vizija žene, publike, pa i svijeta, odiše romantičnim stilom koji uključuje uske hlače i sandale s remenjem ili pak nagruvane mašlekima i volanima, vrlo bajkovito. Gornji dio siluete je moćan, ali opušten, s tunikama i haljinama koje padaju preko blago naglašenih ramena. Također, njegove su torbe doživjele transformaciju, sada su mekše i predstavljaju kontrast uobičajenim strukturiranim modelima poput LV-ovih prepoznatljivih malih kofera.

Ghesquièreovo odrastanje u dolini Loire, gdje je bio okružen stoljetnim dvorcima, svakako je utjecalo na njegov dizajn. Njegova estetika spaja francusko kraljevsko naslijeđe s modernim izričajem. Često ističe kako modni dizajner mora izaći iz vlastitih okvira, jer je dizajn putovanje, a ne stagnacija.

Pogledajte galeriju gostiju modne revije Louis Vuitton SS 2025. i dio kolekcije:

FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell FOTO: Pixsell

Za Ghesquièrea, dizajn je igra u kojoj se neprestano pomiču granice. Arhitektonska silueta njegove nove kolekcije dobila je zaobljeniji, fluidniji oblik, a odjeća je podjednako prikladna za dnevne i večernje prilike. To je jedna od ključnih poruka njegove kolekcije – granica između dnevne i večernje odjeće postaje nevidljiva. Kao da je dan slavlje, a večer mora biti opuštena i ležerna. Uz to, kolekciju krase eklektični i raznoliki motivi; nježnost je tamna, ali protkana suptilnim svjetlijim tonovima.

Tijekom desetljeća na čelu ženske mode u Louis Vuittonu, Nicolas Ghesquière stvorio je i oblikovao vlastiti modni svijet, prepoznatljiv po elementima koji su istovremeno poznati, ali potpuno unikatni. Njegove kreacije oblače žene u lepršave cvjetne pulovere s printovima fotografija Davida Simsa ili strukturirane suknje ukrašene najvećim patentnim zatvaračima ikad izrađenima. Njihov stil je hibrid prošlosti i budućnosti.

Francuski dizajner, koji je još u ranim danima kada je transformirao Balenciagu stekao status modnog wunderkinda, djeluje prvenstveno na emocionalnoj razini. Godine 2022. izjavio je za Bazaar da njegov rad „nije u tome da se stvara novo samo radi noviteta. Riječ je o pronalasku novog osjećaja unutar već postojećih oblika.“ Njegova vizija je kreirati nešto što će „obgrliti—pružiti osjećaj topline, udobnosti i sigurnosti.“

Ghesquière voli reći kako on „gradi“ svoje kolekcije, umjesto da ih jednostavno dizajnira. Vlastiti dizajnerski rad promatra kao kolaž—cjelinu koja je mnogo veća od zbroja njenih pojedinačnih dijelova. Za njega nije važno jeste li ranije susreli te modne linije, već prepoznajete li osjećaj koji vam one izazivaju.

Omiljenu dizajnericu na zagrebačkoj špici uhvatili smo i 2012.: Evo što je tada nosila divna Irena Šekez Sestrić
Kakav genijalan spoj ležernih i elegantnih komada! Simpatičan mladić ima savršenu kombinaciju za jesen
Odlično nosi jesenske trendove: 'Ova kombinacija je miks ljeta i zime, obožavam visoke čizme i bunde'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".