Naši fotografi o kraljevskom portretu: Agencijska fotografija ne smije biti obrađivana i manipulirana!

Kensingtonska palača je 10. ožujka objavila sliku princeze od Walesa nasmijane sa svojom djecom u čast Majčinog dana, no ubrzo je fotografija postala jedna od vrućih svjetskih tema
Vidi originalni članak

Nova fotografija Kate Middleton djeluje obrađeno i manipulirano, a i sama je Kate sljedeći dan objavila da se - ponekad igra u aplikacijama te je ona sama obradila fotografiju. Sama je Princeza navela da je upravo ona promijenila neke detalje na spornoj fotografiji. Sama fotografija, odnosno manipulacija u postprodukciji u Velikoj Britaniji izazvala je velik skandal. Naime, britanski se mediji pitaju mogu li kraljevskoj palači vjerovati i u drugim stvarima, ako su ih već, kako kažu, pokušali prevariti oko fotografije. Pitaju se je li istina da se Kate dobro oporavlja. Kada su zatražili da palača objavi original fotografije, oni su to odbili, što je samo dolilo ulje na vatru priče o vjerodostojnosti. 

- Kao i mnogi amaterski fotografi, povremeno eksperimentiram s obradom. Željela sam se ispričati zbog bilo kakve zabune koju je izazvala obiteljska fotografija koju smo jučer objavili - poruka je potpisana s C, odnosno Catherine. Kasnije tog istog dana navodno je fotografirana kako izlazi iz dvorca Windsor, objavio je Telegraph. Odnosno, snimili su ih kako izlaze u automobilu on i neka brineta kojoj se vidio dio lica. Smatra se da je to bila upravo Kate.

Za komentar što misli o fotografiji pitali smo naše fotoreportere Gorana Čižmešiju te Igora Šobana iz Pixsella, koji su je i analizirali te komentirali razne 'opasnosti' pretjerane obrade.

- Očito je da je fotografija snimljena fotoaparatom, jer da je snimljena mobitelom, ne bi bilo prirodnog blura u pozadini, što se najviše vidi oko kose. Koliko znam, mobiteli još uvijek nemaju kameru koja radi prirodni blur bez 'aureole' oštrog i mutnog oko glave. Moguće da ih je zaista snimio princ William jer nisu htjeli da im u krug obitelju dođe netko vanjski, možda djelomično jer Kate loše izgleda. Greške koje su nastale su djelo amatera koji isprobava mogućnosti Photoshopa, čak bih rekao da je uz to korištena i neka aplikacija za uljepšavanje. To bih zaključio po nelogičnim prijelazima ženske kose koja je vjerojatno dodana klikom na opciju 'volumen'. Kada se radi u toj aplikaciji, ona uz željeni rezultat napravi i nelogičnosti pa deformira detalje oko kose, pogotovo na njenim vrhovima. U ovom slučaju mi je osim vrhova Charlottine kose na ramenu sumnjiv i Katein razdjeljak ispod Georgeove brade koji je čudan i oštro urezan - navodi Čižmešija.

Šoban je pojasnio kakva je to - agencijska fotografija te ističe kako danas postoje mnogi alati koji u sekundi promijene fotografiju, a da se to gotovo ne vidi. No, ovdje je riječ o amaterskoj obradi te također smatra da je to snimljeno profesionalnim aparatom.

- Da, već na prvu mi se čini da je neobičan detalj oko trave, očito je da je na fotografiji netko nešto mijenjao. Naime, što se tiče agencijske fotografije, ona ne smije biti nikako manipulirana. Naime, news fotografija mora biti takva kakva je snimljena u originalu, na njoj mora onakva kakva se dogodi pred fotoreporterom. Zato je svjetske agencije i jesu povukle, jer to više nije ta fotografija, a po pravilniku one je ne smiju imati u ponudi - objasio je Šoban.

Dozvoljene su tek neke promjene, no sitne, one koje su bile moguće i prije digitalije.

- Dopuštene su samo promjene koje su se nekada radile u fotografskoj komori, dakle svjetlina i eventualno malo tonove poštelat i to je to. Ali ne smije se mijenjati ljude, kose, detalji i slično, jer to onda više nije original te takva fotografija ne smije biti u agenciji - navodi Šoban.

Nije jasno ni zašto Charlotte ima nelogičan prijelaz između rukava i šake, također je nelogičnost oko unutarnjeg bočnog djela gdje bi njen kardigan trebao padati preko suknje, a u ovom slučaju je oštri kut suknje naljepljen preko cardigana.

- Također se ne poklapa niti rub kopčanja pri dnu cardigana - nastavlja Čižmešija - a rub Charlottinog koljena je mutan, vjerojatno su joj sužavana koljena. Zašto je Kateina šaka na Charlotti oštra, a njena šaka na Louisu mutna, kao što je mutan i dio njegove veste oko te šake? Možda nije bila zadovoljna veličinom svoje šake na Louisu, pa ju je povećavala i smanjivala da vidi kako bi bilo bolje, zato su nastali ti blurani efekti. Neobična mi je i sjena na Kateinom vratu koja djeluje kao da ima Adamovu jabučicu, iako vidim na njenim ranijim fotografijama da ju nema. Tu sad sumnjam da je možda na fotografiji sadašnje tijelo (pre)mršave Kate, a namontirano je njeno lice sa stare fotografije zato što djeluje iznenađujuće mlado i svježe za nekog bolesnog i iscrpljenog, pa su prilikom montaže nastale čudne sjene na vratu. -

Isto tako zaključuje da sjene na Kateinom licu odgovaraju svjetlu koje je na ostalim licima, pa je moguće da je fotografija Kateinog lica nastala prije nekoliko godina na tom istom mjestu i umontirano u sadašnjost.

- Možda oni tradicionalno svake godine za uspomenu rade takvu fotografiju. Ne znam kako zaista izgleda njihov vrt i njegovi detalji, ali stepenice ispod stola imaju čudne lomove, a i detalji na prozorima djeluju izvijeno. Ako je zaista sama Kate radila te korekcije, onda je logično da su se desili takvi gafovi, ali njen ego je zaključio da je to dobro i odlučio to poslati u javnost - ističe.

Isto kao što na društvenim mrežama imamo brojne fotografije celeba i influencera koji se peglaju u aplikacijama, suzuju i izdužuju dijelove tijela i pritom iskrivljuju namještaj u pozadini, a uz to dobivaju komplimente u superlativima bez da itko napiše da tako zaista ne izgledaju - zaključio je fotograf.

'Ovo sam odjenula za promjenu jer inače ne nosim traper, a trendove tek povremeno pratim'
Prisjetili smo se genijalnog stajlinga odvjetnice koja nas uvijek oduševi svojim modnim izborom
Osmijeh i outfit koji bi razveselili i najtmurniji dan: Cool hlače i zanimljiva torba posebno će vas oduševiti

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".