Nana Nadarević: "Promjena je moguća samo kad krene od kuće, a klince moramo odgajati potpuno drugačije da shvate da to nije okej"

Ponovno smo popričali s Nanom Nadarević koja se osvrnula na proteklih tjedan dana i otkrila što dalje.
Vidi originalni članak

Prošle nedjelje Nana Nadarević na svojem je Instagram profilu prokomentirala film Bombshell i temu koju on nosi sa sobom, onu o seksualnom uznemiravanju, ni ne slutivši kakvu će lavinu komentara pokrenuti. Dan poslije, objavili smo članak u kojem je Nana, uz Mateu Frajsberger i Andrijanu Vešović, detaljnije progovorila o problemu s kojim se žene svakodnevno susreću, cijela se situacija "zarolala" pa ni nešto više od tjedan dana nakon prvih komentara, o seksualnom se uznemiravanju ne prestaje pričati. Nana je i gošća našeg videa u kojem se osvrnula na sve što se dogodilo u proteklom tjednu, rekla što planira dalje, ali i kako se osjećala kad je primila toliko količinu poruka:

Potrudila sam se odgovoriti svakoj i većinu tih komentara sam objavila. U jednom trenutku, kad su se počele otvarati, osjetila sam obvezu da to objavim, često jer se nisu obraćale ni meni, nego generalno curama poticajne rečenice kao što su "Cure, držite se" i "To nije u redu". Mislim da sam zapravo bila nekakav medij – cure su sve odradile, a ja sam samo klikala iza ekrana jer sam imala potrebu da to podijelim i da vidimo da su te stvari uobičajene i da ih ne smijemo uzimati zdravo za gotovo.

Ni ovu temu nisu zaobišli negativni komentari, ali Nana kaže da ih je i očekivala, a samo su potvrdili njezinu tezu da se klinci moraju odgajati potpuno drugačije, još otkad su mali, bez obzira na to jesu li dječaci ili djevojčice: 

Jedino tako očekujem da će biti manje negativnih komentara jer ćemo svi biti senzibilizraini za temu seksualnog uznemiravanja.

Nana dodaje da je promjena moguća samo ako krene od obitelji, a kasnije se nastavi u društvu. Osim što su joj se javili mnogi roditelji i rekli da nisu ni svjesni koliko je sve rašireno te da će se truditi odgajati djecu da budu svjesni situacija, svi je pitaju što dalje:

Kad me pitaju što dalje, prije nego što krenemo dalje, voljela bih ukazati što sada, a postoji Ženska soba, sigurnomjesto.hr i organizacije kao što je Solidarna. A što ću ja dalje? Ja planiram jednu inicijativu koja će imati edukativni i akcijski karakter, koja je trenutno u pripremi.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".