Nana ima rješenje protiv zimskog bluesa: "Laku noć i vidimo se na proljeće!"

Postoji istraživanje po kojem je treći ponedjeljak u siječnju najdepresivniji dan u godini. Bojim se i pomisliti kako su istraživači došli do ovog saznanja i što su uopće mjerili.
Vidi originalni članak

Međutim, nedugo nakon objave ispostavilo se da nema nikakvog istraživanja i kako je riječ o marketinškom triku. Bez obzira na trikove, činjenica kako smo tijekom siječnja svi pomalo u depri ostaje. Meni se uvijek dogodi da tijekom blagdana, po starom i uigranom scenariju, napravim dvije kardinalne pogreške – natučem kile i zaigram se s kreditnom karticom. Dani idu, pa začas dođe sredina siječnja i vaga nemilosrdno pokazuje plus, a bankovni račun minus. Ali okej, velika sam cura, nema mjesta panici.

Potrebno je samo malo koncentracije i smirenosti kako bi sve ponovno sjelo na svoje mjesto. A ove godine sam uz pomoć dobrih ljudi i interneta pronašla top savjete kako prezimiti te uspješno dočekati prve visibabe.

PRONAĐITE HOBI

Pronađite hobi koji će vas opustiti i okupirati dok je vani kiša ili snijeg. Ili oboje. Ako ste oduvijek htjeli naučiti plesti, sad je idealno vrijeme da opletete. Ako vas više od pletenja zanima plesanje, opletite po tome. Skupljajte kovanice, figurice iz Kindera i značkice. Ljubitelji filatelije, okrijepite se čajem dok budete lizali likove kraljice Elizabete, velebitske degenije i Janice Kostelić. Niti jedan hobi neka ne ostane zanemaren, jer ove zime za nas ne postoji nemoguće. Osim ako niste strastveni sakupljač telefonskih kartica. U tom slučaju zakasnili ste nekih petnaestak zima.

OKRUŽITE SE PRIJATELJIMA

Nema boljeg načina za borbu protiv zimskog bluesa od druženja s prijateljima. Sjetite se da niste sami, nego da su i vaši prijatelji u istoj situaciji. Zato je najbolje da se držite zajedno i dajete si podršku. Pozovite ih sve k sebi na druženje uz čašu vina. Ne morate činiti puno, dovoljno je kupiti koju bocu vina i narezati malo sira. Naravno da ih nećete ugostiti u svinjcu, pa malo sredite stan. Nema potrebe za velikim proljetnim čišćenjem, ali nije na odmet oprati podove, očistiti pločice u kupaoni, malo srediti prozore i prebrisati police. Sad kad ste već uglancali prozore, mogli biste konačno i te zavjese oprati. A kad se već peru zavjese, riješite i tepihe u stanu. Zapravo, znate što? Zaboravite što sam rekla, niste vi ničija robinja pa da morate toliko prat i čistit. Novi prijedlog: OKRUŽITE SE VINOM.

VJEŽBAJTE

Vježbanje je svakako jedan od najboljih načina za podizanje raspoloženja. Nakon svakog treninga osjećat ćete se bolje. Ali prije nego se osjetite bolje, budite spremni osjetiti još pokoju stvar na svome tijelu. Ove zime mogli biste se napokon bolje upoznati sa upaljenim mišićem iza uha, čudesnim spletom mišića ispod pazuha ili bolnim trbušnjacima. Dobro da ste izbacili iz planova druženje s prijateljima s kojima se ionako stalno cerekate te izlažete svoje trbušnjake dodatnim bolovima. Nije važno idete li na jogu, boks ili ples oko šipke. Bitno je da se krećete, pa čak i ako je to zbog bolovima u mišićima vrlo, vrlo sporo.

NABAVITE PSA

Pas će vam svakako uljepšati tmurne zimske dane. Htjet će malo vaše pažnje, a zauzvrat vam dati svu svoju pasju ljubav. Ležat će kraj vas, zaljubljeno vas gledati i veselo mahati repom kada dođete kući. Uživat ćete s njim u ranojutarnjim šetnjama, nateknutih očiju, prije prve kave. A kada nakon posla umorni dođete doma, imat ćete priliku uživati s dragim vam psom na snijegu i ledu, na -3 Celzijusa. Ako uzmete neku živahnu pasminu, vrijeme na otvorenom će se protegnuti i do nekoliko sati. Zapravo, možda bolje da nabavite mačku. Mačkama samo morate dati jesti i promijeniti pijesak. Možete čak i dodatno pojednostaviti cijelu priču i kupiti zlatne ribice! Ili možda najbolje jedan komad za početak. Nemo, dođi mamici!

RASTERETITE SE

Vjerojatno ste tijekom blagdana natrpali svoj dom raznim ukrasima, poklonima i nepotrebnim stvarima. Čak i ako niste, zasigurno imate stvari koje ste godinama marljivo, možda čak i opsesivno sakupljali i sada vas silno guše. Otvorite ormar i riješite se sve odjeće koju niste obukli preko godinu dana. Mislim da je vrijeme da si priznate kako više nikada nećete ugurati bokove u tigrastu minicu koju ste nosili na Minein koncert, kao i to da se roze plišane trenirke više ne vraćaju u modu. Suočite se sa svim onim razglednicama koje čuvate, jer ako se ne možete sjetiti koja vam to Morana šalje „slane puse iz Dubrovnika“ mislim da je vrijeme za reciklažu (sorry, Morana). A ako slučajno naiđete na telefonske kartice iz '98-e pošaljite ih onom siročiću koji je odabrao najgori hobi ove zime.

RAZGOVARAJTE O SVOJIM OSJEĆAJIMA

Lako je pasti u bed tijekom zimskih mjeseci, a crne misli uvijek je najlakše odagnati pričajući s drugima. Nemojte osjećaje nikada držati u sebi, pa tako ni sada. Pričajte o onome što vas muči ili brine. Razmislite jesu li vaši strahovi realni i želite li svoje dragocjeno vrijeme provesti brinući se. Mislim, nema potrebe da brinete duplo. Bez obzira jesu li realni ili ne, govorite o njima i pričajte sa svojom obitelji i prijateljima. Ali samo telefonski, naravno. Osim ako se niste predomislili vezano uz pranje zavjesa, tepiha i pločica.

PRIUŠTITE SI KVALITETAN SAN

S obzirom na to da ranije pada mrak i da smo zbog temperature često zatvoreni u kući, iskoristite to vrijeme kako bi se dovoljno naspavali. Manjak sna ozbiljan je problem i ove zime vi ćete mu tako i pristupiti – i to spavajući. Oni koji nemaju puno slobodnog vremena, neka pokušaju tu i tamo drijemati. Prilegnite na petnaest minuta ili pola sata. Primijetit ćete veliku razliku – više energije i bolje raspoloženje. Za one koji nemaju djecu i ne moraju šetati pse po hladnoći predlažem da si ugode još više, te pokušaju tijelu priuštiti čitavih osam sati sna. A za nas najhrabrije koji imamo samo zlatnu ribicu i bocu vina predlažem najljepšu okrijepu – hibernaciju.

Laku noć i vidimo se na proljeće!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".