Moment Art nudi predivan nakit inspririan mediteranom, a iza njega stoji mlada zadarska umjetnica Monika

Iza domaćeg brenda stoji Monika Šangulin, koja za Divu otkriva kako je sve krenulo, gdje pronalazi inspiraciju za svoje dizajne i što možemo očekivati u budućnosti.
Vidi originalni članak

U ljetnim mjesecima nakita nikad dosta! Na dnevnoj bazi se zaljubljujemo u prekrasne komade nakita koji nas iznova oduševe dizajnom i unikatnošću, a neki od takvih su preslatki komadi brenda Moment Art. Iza domaćeg brenda stoji Monika Šangulin, koja za Divu otkriva kako je sve krenulo, gdje pronalazi inspiraciju za svoje dizajne i što možemo očekivati u budućnosti.

– Po struci sam magistra primijenjenih umjetnosti, a prije par godina otvorila sam obrt za grafički dizajn i izradu nakita „Moment Art“.  Brend je nastao 2019. godine dok sam radila kao grafički dizajner u Rijeci. Iako je grafički dizajn kreativna struka vezana za rad na računalu, osjećala sam potrebu stvarati i izrađivati nešto rukama. Iz nostalgije prema rodnom Zadru i želje da izradim unikatni komad nakita inspiriran Pozdravom Sunca, odlučila sam pokrenuti brend – ispričala nam je Monika.

Nakit je inspiriran mediteranom, a Monika inspiraciju zapravo pronalazi u svojoj okolini:

– Cijeli svoj život provodim uz more, a jaka povezanost i ljubav prema Dalmaciji i mediteranskim motivima postali su ključni izvor inspiracije za moje radove. Vjerujem da će me ta inspiracija pratiti i u budućnosti. Motive za svoj nakit biram temeljem osobne inspiracije i emocionalne povezanosti s temom. Kao što sam već spomenula, najčešće se oslanjam na elemente iz svoje okoline, koji se odnose na mediteranske motive iz prirode, tradicije i kulture. Razmišljam i o tome što bih ja voljela nositi i kako bi to moglo rezonirati s drugima. Nastojim stvarati komade koji su estetski privlačni, a da ujedno nose svoju priču i posebnu simboliku – otkrila je.

 Naime, proces izrade nakita započinje odabirom motiva koji je trenutno inspiriraju i koje želi pretočiti u novu kolekciju. Nakon toga slijedi razrada i skiciranje oblika koje želi kreirati od stakla, u tehnici staklene fuzije, a zatim izrada prvog prototipa. Taj dio uključuje ručno rezanje, brušenje i oslikavanje stakla. Nakon toga, stakleni komadi idu u peć za staklenu fuziju na visoke temperature. Potrebno je mnogo vremena i brojnih proba kako bi se oblik usavršio i postigao željeni izgled. Na kraju, slijedi sastavljanje nakita u željene kombinacije kako bi se postigao finalni izgled kolekcije.  

– Za izradu nakita koristim reciklirano staklo u tehnici staklene fuzije, dok su svi metalni dijelovi od nehrđajućeg čelika sa pozlatom. Ova tehnika mi omogućuje da prenamijenim odbačene resurse i pretvorim ih u nešto novo, bez kompromisa u kvaliteti ili dizajnu, pritom zadržavajući svoju estetiku. Volim jednostavnost i čiste forme, a svjetlost koja se lomi kroz prozirne staklene oblike igra ključnu ulogu u mojim radovima – objasnila nam je.

Filozofija brenda temelji se na spajanju umjetnosti i funkcionalnosti. Monika nastoji kreirati unikatne komade nakita koji ne samo da estetski privlače, već nose priču i simboličku vrijednost. Njezini radovi nastoje uhvatiti i sačuvati trenutke, emocije i sjećanja, stvarajući tako trajne uspomene kroz nakit.

Ipak, otvaranje vlastitog brenda nije lak pothvat, a, kako Monika sama kaže, najveći izazov bio je pronalazak ravnoteže:

– Najveći izazovi s kojima sam se suočila u pokretanju vlastitog posla uključuju pronalaženje ravnoteže između kreativnosti i poslovnih aspekata. Kao kreativac, uživam u stvaranju i dizajniranju, ali vođenje poslovnih operacija, marketinga i prodaje zahtijeva još jedan set vještina. Također, izrada nakita često je tehnički i vremenski zahtjevna. Unatoč tim izazovima, upornost i strast prema onome što radim omogućili su mi da nastavim razvijati svoj brend i pronađem zadovoljstvo u svakom koraku procesa, posebno kad vidim finalni rezultat svog truda. No, najviše me ispunjava proces stvaranja, od prvotne ideje do finalnog komada. Uživam u svakom koraku – od skiciranja i oblikovanja do završnih detalja, a osjećaj postignuća kad vidim gotov proizvod donosi mi najveće zadovoljstvo. –

Moment se nekim svojim tempom razvija iz dana u dan, no u budućnosti možemo očekivati razne novosti i zanimljivosti:

 – Već imam neke planove za jesen/zimu, ali trenutno se koncentriram na postojeće projekte. Također, ove godine sam izložila svoj prvi umjetnički rad od stakla na 1. hrvatskom bijenalu umjetničkog stakla u zadarskom Muzeju antičkog stakla, pa bi se voljela posvetiti i stvaranju sličnih radova. Veselim se novim izazovima i prilikama za daljnji razvoj svojih kreacija, a u budućnosti možete očekivati širenje brenda i izvan okvira nakita – zaključila je Monika.

Céline Dion nekad i sad: Kako se glazbena diva mijenjala tijekom godina
Uvijek nas oduševljava modnim odabirima: 'Ne eksperimentiram s bojama, iste nosim kroz cijelu godinu'
Mini jeans haljina baš joj dobro pristaje: 'Osim ovakvih uskih, volim nositi i lepršave ljetne haljine'

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".