'Moj bunt traje od 18. godine': Pronašli smo najekstravagantnija izdanja Josipe Lisac kroz godine

Od glazbe, preko mode pa do pogleda na život, od Josipe Lisac svi možemo mnogo naučiti...
Vidi originalni članak

Dan nakon inauguracije predsjednika Zorana Milanovića i dalje se priča o Josipi Lisac i njezinoj izvedbi hrvatske himne. S obzirom na to da je njezin nastup i danas glavna tema brojnih razgovora, slobodno možemo reći kako je glazbena diva prava zvijezda jučerašnje inauguracije. Josipa je mnoge jučer oduševila i nasmijala svojom iskrenom izjavom za 24sata nakon inauguracije:

- Ovo je vrlo svečani trenutak. Čestitam predsjedniku Zoranu Milanoviću. Mene je bilo strah. Morala sam se rano ustati i to je za mene nešto strašno. Ja koja se dižem oko 11 sati, onda si možete misliti kako je meni bilo. I glas mora biti u top formi. 

Ako još niste, u videu možete poslušati himnu u izvedbi Josipe Lisac:

Na inauguraciju je stigla u crnom od glave do pete, a za nastup je djelomično promijenila outfit - umjesto jednostavnog, crnog šešira sa zanimljivim detaljem, odabrala je raskošan crveni. Takav dodatak nije mogao proći nezamijećeno, no Josipa Lisac jednostavno zna kako ga nositi... Upravo su šeširi njezina velika strast, a publika uvijek s nestrpljenjem iščekuje s kakvim će modelom ovog puta iznenaditi.

Još od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća Josipa, između ostalih, nosi i šešire s potpisom dizajnerice Staše Čimbur. Zagrebačka primijenjena umjetnica i kitničarka za Novi list ranije je izjavila da suradnja nje i glazbenice traje još od kraja osamdesetih godina:

- Ja radim šešire različitih stilova tako da bi mnogi šeširi mogli odabrati svoju "nositeljicu", a ona bi pak definitivno imala svoj unikat. 

Pogledajte veliku galeriju stila Josipe Lisac kroz godine:

FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com

Čimbur je za CroModu ispričala da je Josipa toliko posebna, da studiozno prilazi svakom svojem imidžu i nastupu, zbog čega je obožava i cijeni. Koliko su šeširi njezin zaštitni znak najbolje govori činjenica da je nekoliko primjeraka prikazano i na izložbi "All You Need Is a Hat" u Muzeju za umjetnost i obrt, a njezino strast prema istima potvrđuje i izjava koju je dala za HTV:

- Dama bi trebala uvijek nositi šešir. Tako sam si nekako ja to zamislila još odavno, a onda, kad sam upoznala Stašu Čimbur i njenu kreativnost i njenu zaljubljenost, njen zanos i nadasve njenu darovitost, sve mi se dopalo. 

Josipa Lisac voli i šešire s potpisom mnogima omiljenog brenda Kobali, čija je dizajnerica Nada Kobali preminula na ljeto prošle godine, a šešire je kreirala s neviđenom strašću.

Preminula Nada Kobali: Dizajnerica koja je šešire kreirala s neviđenom strašću
Ove poznate i stajliš Hrvatice obožavale su šešire Nade Kobali

Prije dvije godine, Josipa je javnost oduševila uistinu neobičnom instalacijom na glavi, kad se pohvalila novim šeširom na generalnoj probi kod Saše Šekoranje, dizajnera interijera i cvjećara. 

Riječ je o šeširu sastavljenom od ljubičastih i smeđih šešira, a ovaj odabir pratitelji na društvenim mrežama komentirali su s oduševljenjem.

Kad je riječ o odjevnim kombinacijama, za Josipu Lisac slobodno možemo reći kako je oduvijek bila ispred svog vremena. Na glazbenoj je sceni više od pola stoljeća, a svaki je glazbeni nastup, kao i pojavljivanje u javnosti uvijek popraćeno i legendarnim modnim izričajem koji nam nikako ne može dosaditi. Iako je za 24sata ranije izjavila kako joj često kažu da je ispred svog vemena, no ona ne misli tako - već da je u vremenu, a drugi samo kasne, fotografije iz prošlosti koje nerijetko objavljuje na svojem profilu na Instagramu, dokazuju suprotno. 

Uz ime Josipe Lisac često se veže i pojam "ekscentričnosti", a za 24sata ispričala je da su se bunt i potreba za ekscentričnošću kod nje pojavili već u 18. godini, a do danas se ništa nije promijenilo: 

- I danas sam buntovna, ne mogu prihvatiti ovu sredinu, zapravo, ovu realnost koja me okružuje. Ja imam svoj svijet, svoj otok. Lako je otići i napustiti sve, ali ajde ti napravi pusti otok u ovoj realnosti, u ovom zvjerinjaku. To je teško.

Od njezinog pogleda na život svi možemo mnogo naučiti, a to je potvrdila i kad je rekla da je zanimaju lijepa riječ, osmijeh, gesta, čovjek, ljudskost, toplina, jednostavno - svečanost života. Dodala je da se mnogo druži i s mlađim ljudima koji joj pokazuju zanimanje za suradnji, a razlog za to nalazi u energiji koju nosi u sebi. U velikom intervjuu za 24sata je rekla:

- Sigurno je da nosim mlad, zdravi duh u sebi, da tu godine uopće nisu važne. Uvijek je bilo važno da si zdrav, kako se osjećaš i kako nosiš sebe. Kad odašilješ takve poruke, dolaze ti takve osobe. Oko mene je jako mnogo mladog svijeta i vrlo dobro se razumijemo. 

Dodala je da se i uvijek borila da ne bude depresivna i da depresija ne dođe do nje, a ona je pokušava otjerati zdravim duhom i osmijehom, kao i ravnotežom racija i emocija koja joj pomaže da se odupre svemu negativnome.

Josipa je iznimno povezana sa sestrom Mirjanom, za koju kaže da si i fizički jako sliče. Naziva je najboljom prijateljicom, bez obzira na to što su karaktero različite, a uz nju je veže i najveća razina povjerenja. Također, Josipa je definitivno jedna od najvećih obožavateljica sestrinog kuhanja. - Kuha božanstveno, rekla je Josipa.

- Jako se povjeravamo jedna drugoj, mnogo razgovaramo o svemu. Koliko god mnogi kažu da imamo mnogo fizičkih sličnosti, jako smo  karakterno različite. I dobro je da smo takve. Ja sam možda malo više ona kojoj se sve da, ništa mi nije teško, a ona kaže: Oprosti, ali meni se to baš ne da, to nema smisla’, rekla je Josipa za 24 sata.

Uz Josipu Lisac veže se i jedna od najljepših ljubavna priča, ona s Karlom Metikošom, koji je bio njezin poslovni suradnik, ali i ljubav njezina života. Josipa je za Gloriju rekla jednu od rečenica kojih se prisjetimo često, a osobito oko Valentinova, kad Josipa slavi svoj rođendan. Ove godine, puhala je 70 svjećica na rođendanskoj torti.

Ljubav se definitivno živi. Ja sam srećom svoju ljubav živjela i još uvijek je živim. Sad će meni netko reći: 'Kako? Ali smrt vas je razdvojila. Uzela ti ga je.' A ja ću reći: 'Pa i nije. Jer, koliko mi je toga ostavio!'.

FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com FOTO: josipalisac.com

Tradicionalno, svakog prosinca održava koncert u sjećanje na njega, a Josipa uz njega veže samo za najljepša sjećanja. Neka od njih, podijelila je za Gloriju:

Pamtim ga po svim ludostima koje je radio i odmah se krenem smijati. Kad bi vidio da nisam dobre volje, odmah bi me krenuo nasmijavati, izvoditi psine, dok god me ne oraspoloži. Bio je izuzetno duhovit. Uvijek je bio u velikom društvu i što bi ljudi više padali od smijeha, on bi postajao sve smješniji. Ludnica totalna. Karlo je bio gospodin, ali je imao primjese fakina. Sve je ljude zaveo. I muškarce i žene.

Zajedno su izdali desetak albuma, a za prvi među njima, "Dnevnik jedne ljubavi" iz 1973. godine kažu da je do dana današnjeg jedan od najboljih konceptualnih rock ostvarenja i antologija hrvatske diskografije

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".