Modna industrija treći je najveći zagađivač na svijetu, stoga je bitno djelovati razumno kroz dizajne

Kristina Burja, vlasnica brenda Krie Design, smatra da se treba informirati od kuda odjeća dolazi i koji su to materijali, a prilikom kupnje apelira na ljude da gledaju etikete
Vidi originalni članak

Krie Design je brend koji se bavi održivim dizajnom i to već godinama. Autorica brenda Kristina Burja, zagrebačka je modna dizajnerica poznata po chic haljinama i zanimljivom koloritu. Njezin stil je ženstven, ona na suptilan način naglašava figuru te je čini zavodljivom. No, sve to uz ekološki pristup.

- Naime, podsjećam da je modna industrija treći najveći zagađivač u svijetu, stoga je bitno djelovati razumno kao dizajner. Previše nam odjeće uistinu nije nužno za preživljavanje te smatram da bi svatko od nas mogao utjecati na to promišljanjem koliko odjeće imamo i što nam zapravo uistinu treba - naglasila je dizajnerica.

Smatra da se treba informirati od kuda odjeća dolazi, koji su to materijali i slično. Prilikom kupnje apelira na ljude da gledaju etikete.

- Trebali bismo to gledati kao na hranu, okrenuti etiketu i pročitati sastav te znati od kuda je odjeća, materijal, tekstil te tko je proizvođač. Smatram da bismo se po tome trebali resetirati na neke stare postavke naših mama, baka, koje su bile chic, ali priroda radi toga nije patila - komentirala je autorica.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Vjeruje u manje kolekcije, a ne masovnu produkciju koja nas na kraju zatrpava odjećom.

- Održivost primijenjujem i kroz tkanine koje koristim. Najnovija tkanina, odnosno jedna od najboljih novih svjetskih formula u proizvodnji tkanina, je econyl, koji je dobiven od obalnog i ostalog najlonskog otpada - otkriva autorica.

S najlonom je zanimljivo to što je to zapravo građa koja se nikad ne može razgraditi u prirodi.

- Znači, njegova je prenamjena veliki korak naprijed u održivosti modnog svijeta - naglašava.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Uvela je 'Modify' liniju koja donosi kreacije koje se nose na razne načine te zajednički djeluju kao neka treća. To je zapravo kapsula kolekcija koja pomaže smanjiti broj odjevnih predmeta u ormaru te nam olakšava stilsku svakodnevicu.

Odjevne predmete tog tipa možemo nositi tijekom čitave godine na razne načine, bez obzira na sezonu.

- Pametan pristup nam daje mogućnost da stvaramo neku svoju kolekciju, izvlačimo jokera iz ormara te ne gomilamo robu - navela je Kristina.

Njezin je brend Krie design dio globalnog projekta Green fashion week koji je podržan i od UN-a. Kolekcije u sklopu toga predstavlja na predivnim lokacijama diljem svijeta.

Osobno je uključena u razne akcije čišćenja mora od otpada.

- Naši su ribari to vidjeli u medijima te su me kontaktirali i organizirali se, tako da sada mogu ponosno reći da stvaramo novu mušku liniju koja je nastala od tkanine dobivene od obalnog otpada. Naše smo more očistili od 20 tona smeća, a tek smo počeli - ponosno zaključuje autorica te navodi da će ova eko kolekcija biti njezina prva koju radi za muškarce.

Otkriveno zašto je Kate Middleton tajila svoju operaciju, dok je kralj Charles svoju javno objavio
Tina Biloglav nosi genijalan kaput koji je pravi zimski klasik i kombinira ga uz trendi komade
Suknje su sjajan izbor za sve prilike, a izdvojili smo najchic komade iz omiljenog dućana
 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".