Moda Spice Girls

U povodu 20. godišnjice prvog singla i megahita “spajsica” “Wannabe” prisjećamo se ne samo glazbe nego i modnog otiska koji su nam ostavile Spice Girls: platforme, badići kao top, trenirke i šljokice, šljokice...
Vidi originalni članak

“If you wanna be my lover, you gotta get with my friends; make it last forever friendship never ends...” Priznajte i vi ste pjevušili ovaj popularni pjesmuljak, bez obzira na to jeste li voljeli, ignorirali “spajsice” ili su vam išle na živce tamo u devedesetima. Naravno, riječ je o njihovu prvom singlu “Wannabe”, objavljenom 1996., koji je u jednom istraživanju proglašen najprepoznatljivijom pjesmom svih vremena iako su ga djevojke napisale u samo desetak minuta. Pjesma je zauzela prvo mjesto glazbenih ljestvica u čak 37 zemalja svijeta; bilo je jasno da je došlo vrijeme za “girl power”, omiljeni slogan ove ženske četvorke. No “spajsica” se ne prisjećamo samo kao globalnog fenomena iz 90-ih ni zbog dvadesete obljetnice osnutka grupe. Jubilej je povod da se prisjetimo svega što su učinile za “žensku stvar” u svijetu glazbe i osvrnemo se na veliki utjecaj na modu, čiji se tragovi još osjećaju.

U moru muških bendova 90-ih, britanskoj je pop-sceni bila prijeko potrebna protuteža u ženskom obliku. U nedostatku danas neizbježnih talent showova, producenti su u potragu za novim zvijezdama krenuli putem novina. Od petstotinjak prijavljenih, pet je djevojaka dobilo priliku da se upiše u povijest glazbe i iskoristile su to. Emma, dvije Melanie, Geri i Victoria nadimke duguju novinaru koji im nije mogao zapamtiti imena, a kao u inat njegova je neprofesionalnost rezultirala legendarnim imenima koja se i danas pamte.

Melanie Brown bila je na glasu kao temperamentna i osobito glasna i otuda joj nadimak Scary. Crvenokosa i provokativno odjevena Geri Halliwell bila je Ginger, dok je preslatka Emma Button dobila ulogu naivne djevojčice te je nazvana Baby. Melanie Chisholm najčešće smo viđali u Adidasovim trenirkama i crop topu pa je zahvaljujući tom urbanom sportskom stilu (koji danas vlada mnogim kolekcijama i street-styleom) prozvana Sporty.  Ni Victorijin nadimak ne čudi. Uske haljine i još uža odijela Posh je često kombinirala s choker ogrlicom. Danas uspješna modna dizajnerica već je tada pokazivala velik interes za modu. Unatoč tome što je svaka od njih bila potpuno drukčija, karakterom i stilom, zajedno su vladale pop-scenom, a upravo je to bila jedna od glavnih čari ove popularne grupe.

Njihova jednostavnost, mladenački pristup i opuštenost osvojili su publiku, a različitost članica nikome nije smetala, dapače, bila je njihova prednost. I menadžeri i stilisti mudro su prepoznali trenutak pa je ona veličana i naglašavana pozorno osmišljenim kostimima. Sjećate li se ikonične mini haljine s motivom Union Jack? Nastala je sasvim spontano. Geri nije bila oduševljena odabirom stilista pa je sama odlučila haljinu ukrasiti zastavom, a kako ne bi djelovala šovinistički, na leđa je stavila znak “peace”.

Što su nam još donijele Spice Girls?  Veliki dio trendova 90-ih godina dugujemo njima. Čizme s debelim platformama, badići nošeni kao topovi, trenirke u kompletu, potpuno kožni outfiti i, naravno, neograničene količine šljokica bile su njihova svakodnevica. Djevojke diljem svijeta kopirale su stil svojih idola i tako širile Spice-Girls-maniju koja je skromne djevojke transformirala u megazvijezde koje su obilježile glazbenu povijest.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".