Mislite da možete biti gemolog i gem-setter?

Majstori koji se bave ovim poslom danas su rijetki, a kompanije koje imaju vlastite majstore još su rjeđe. Među njima se nalazi Rolex, jedna od kompanija koja ima vlastiti odjel i tim gemologa i gem-settera za odabir i ugradnju dragog kamenja u svoje satove.
Vidi originalni članak

U današnjem brzom i tehnološki naprednom svijetu rijetka zanimanja zadržala su važnost posjedovanja iznimne ljudske vještine i preciznosti. Upoznajte gemologe i gem-settere - stručnjake koji biraju i ugrađuju drago kamenje u luksuzne satove.

Sadržaj izabrao službeni Rolex zastupnik Mamić 1970.

Dijamanti, safiri, rubini i smaragdi stoljećima se ugrađuju u razne predmete ne bi li ih oplemenili, učinili luksuznijim i prije svega jedinstvenim. Majstori koji se bave ovim poslom danas su rijetki, a kompanije koje imaju vlastite majstore još su rjeđe. Među njima se nalazi Rolex, jedna od kompanija koja ima vlastiti odjel i tim gemologa i gem-settera za odabir i ugradnju dragog kamenja u svoje satove.

Za svoje satove Rolex odabire samo najbolje dijamante i drago kamenje u boji koje prolazi najstrože kontrole prije procesa ugradnje. Gemolozi koriste posebne alate kako bi utvrdili kvalitetu svakog kamena, potvrđuju kemijski sastav te rade čak i snimke rendgenom.

Ipak najjači „alat“ je iskustvo i ekspertiza gemologa, koje je neprocjenjivo. Dijamanti koji se u Rolexu odabiru su primjerci najviše kategorije s oznakom IF (Internally Flawless) koji se potom pomno režu kako bi postigli maksimalni sjaj. Gemolozi i nakon tog mukotrpnog procesa opet pregledavaju svaki pojedini kamen ne bi li potvrdili da je besprijekoran.

Stručnjaci gemolozi nezamjenjivi su i u procjeni boje dijamanta koja se radi golim okom i usporedbom s „glavnim, certificiranim dijamantom“. Biraju se isključivo najprozirniji dijamanti kategorije D i G što je najviša moguća ocjena Američkog gemološkog instituta. Cijeli ovaj Rolex proces kontrole kvalitete garantira da je svaki dragi kamen jednak i najveće moguće kvalitete.

Umjetnost ugrađivanja dragog kamenja leži u otkrivanju punog sjaja i ljepote svakog pojedinog kamena.

Samo savršeni primjerci stižu do gem-settera koji urarskom preciznošću ugrađuju jedan po jedan dragi kamen u satove.

Prije ugradnje prethode konzultacije s dizajnerima satova oko boje i razmještaja kamenja na satu. Zatim slijede konzultacije s inženjerima narukvica i kućišta, s kojima se dogovaraju o točnoj poziciji svakog dragog kamena. Gem-setteri zatim pažljivo i strpljivo ugrađuju kamene jedan po jedan kako bi se postigla savršena harmonija boja i refleksija svjetlosti. 

Ni ovaj dio procesa ne trpi površnost jer je tolerancija za pogrešku dvjestotinka milimetra što je oko četvrtine promjera dlake ljudske kose.

Taj podatak najviše potvrđuje vještinu Rolexovih gem-settera koji svaki kamen ugrađuju pojedinačno te taj proces ponavljaju i do 3000 puta ako se radi o satu čiji je brojčanik optočen dijamantima.

Kombinacija iznimnih tradicionalnih tehnika, pomno probrano kamenje i iznimna vještina gem-settera čine Rolex satove optočene dragim kamenjem pravim nosivim umjetničkim djelima.

Rolex Pearlmaster modeli najbolji su primjer majstorstva gem-settera koji u njih ugrađuju dijamante, safire i rubine te ih poput kipara oblikuju do čistog savršenstva. Svaki pojedini kamen ručno je postavljen, poravnan, okrenut i pozicioniran kako bi bio dio blještave simfonije koja obogaćuje kako sat tako i svaki vlasnikov pogled na njega.

Upoznajte Rolex svijet i istražite Rolex kolekciju satova u butiku u centru Zagreba, u Ulici Frane Petrića 7 i dogovorite poseban termin s Rolex savjetnikom samo za sebe. Za izbor koji će trajati vječno.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".