Met Gala jedan je od najprestižnijih modnih događaja, a evo što sve znamo o nadolazećoj 2025.

Met Gala će se održati 5. svibnja 2025. godine, kao i uvijek, u čast proljetne izložbe Costume Institutea u Metropolitan Museum of Art u New Yorku.
Vidi originalni članak

Met Gala 2025. godine priprema se za još jedno glamurozno izdanje, donoseći na crveni tepih ne samo modni spektakl, već i duboku društvenu i kulturnu priču. Tema ovogodišnje gala večeri i proljetne izložbe Costume Institutea nosi naziv "Superfine: Tailoring Black Style," koja se bavi crnačkim dandyizmom kao sredstvom estetskog izraza i političkog otpora kroz stoljeća.

Met Gala će se održati 5. svibnja 2025. godine, kao i uvijek, u čast proljetne izložbe Costume Institutea u Metropolitan Museum of Art u New Yorku. Izložba, koja će trajati od 10. svibnja do 26. listopada 2025., primarno će istražiti važnost stila i mode u formiranju crnačkog identiteta u atlantskoj dijaspori. Ovo je jedna od rijetkih izložbi Instituta posvećena ib što se nije dogodilo još od 2003. godine kada je predstavljena izložba "Muškarci u suknjama."

Objavu dijeli Met Gala (@metgalaofcial)

Sama izložba inspirirana je knjigom "Slaves to Fashion: Black Dandyism and the Styling of Black Diasporic Identity" iz 2009. godine, autorice Monice Miller, koja je ujedno i sukustosica izložbe. Kroz 12 obilježja crnačkog dandyizma, inspiriranih esejem Zore Neale Hurston iz 1934. godine pod nazivom "Characteristics of Negro Expression," izložba će preispitati kako je odijevanje postalo sredstvo političkog izraza i društvenog otpora. 

Ova estetska i kulturna forma otkriva kako su crnci u dijaspori kroz modu oblikovali vlastiti identitet, usprkos pritiscima kolonijalizma i rasne opresije. Dizajneri kao što su Grace Wales Bonner, Pharrell Williams, i pokojni Virgil Abloh, zajedno s mnogim drugim suvremenim ikonama, sudjeluju u ovom promišljanju estetike i identiteta. Miller napominje kako ova pitanja obuhvaćaju ne samo modu, već i teme poput rase, moći, imigracije, ropstva i kolonijalizma, te kako se kroz stil prožimaju radosni trenuci osnaživanja i estetske revolucije.

Ovogodišnji supredsjedatelji, kako je i očekivano, dolaze iz različitih sfera utjecaja. Pharrell Williams, koji već godinama djeluje na razmeđi glazbe, mode i kulture, predvodit će tim domaćina, uz glumca Colmana Dominga, vozača Formule 1 Lewisa Hamiltona, rap glazbenika A$AP Rockyja i modnu legendu Annu Wintour. Posebnu počast ove godine ima LeBron James, košarkaška superzvijezda, koji je imenovan počasnim supredsjedateljem.

Ovi domaćini, poznati po svojim individualnim stilovima i utjecaju na kulturu, savršeni su izbor za predstavljanje teme koja se bavi načinom na koji odjeća i moda mogu biti politički alat. Pharrell, primjerice, već godinama istražuje granice mode i muževnosti, dok Lewis Hamilton koristi svoj globalni sportski uspjeh da otvori prostor za crnački izraz u svijetu koji je dugo bio zatvoren za različitost.

Met Gala je oduvijek bila platforma za pomicanje granica mode, a s temom koja slavi crnački dandyizam, očekuje se spektakl pun odvažnih modnih izbora. Grace Wales Bonner, koja je postala sinonim za redefiniranje muške mode i crnačke estetike, mogla bi postati ključna figura večeri. Njezini dizajni spajaju britanski kroj s afričkim nasljeđem, otvarajući prostor za novi tip muške elegancije. Virgil Abloh, iako više nije među nama, nastavlja inspirirati generacije kroz nasljeđe koje je ostavio u svijetu mode, a njegovi dizajni za Off-White i Louis Vuitton odigrat će važnu ulogu u definiranju modnih izbora za ovu gala večer.

Crnački dandyizam nije samo estetika – to je izraz otpora i samoodređenja. U povijesnom kontekstu, crni dandy je odbijao prihvatiti nametnuti identitet kroz odjeću koja je prkosila društvenim normama i stereotipima. Kroz stilizirane šešire, odijela krojena po mjeri i odvažne boje, crni dandiji oblikovali su novi identitet, pokazujući da je stil moćan način preoblikovanja percepcije i razbijanja okova.

Ova tema je posebno aktualna u vremenu kada moda igra ključnu ulogu u razgovorima o rasi, identitetu i moći. Met Gala 2025. sigurno će ponovno postaviti ta pitanja u prvi plan i pružiti nam večer koja slavi ne samo modu, već i povijesnu borbu za pravo na izražavanje kroz odjeću.

Met Gala 2025. obećava da će biti jedan od najznačajnijih kulturnih događaja godine, koji spaja modu, politiku i povijest. Kroz prizmu crnačkog dandyizma, ovogodišnja tema donosi refleksiju o ulozi odjeće u oblikovanju identiteta, dok nas supredsjedatelji vode na putovanje kroz estetiku koja preispituje moć, rasu i nasljeđe. Sve oči će biti uprte u crveni tepih Metropolitan Museum of Art, gdje će moda još jednom dokazati da može biti alat za promjenu.

Kamala Harris po drugi put krasi naslovnicu Voguea: Prva je popraćena valom kontroverzi, a nova šalje jasnu poruku
'Prugasti uzorak nosim odavno, kao i minice i čizme, jedina novina je plava boja'
Čizme koje su hit i dizajnerska torbica: Marketing menadžerica u savršenom stajlingu koji spaja klasiku i trendove

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".