Mekane linije, nježni cvjetni motivi i romantični volani iz novih kolekcija najveselija su najava proljeća

Nove kolekcije prepune su kreacija u kojima se možemo vidjeti na nekom bazenu, koktel-zabavi ili vrtnom tulumu
Vidi originalni članak

Stilovi nove sezone kojoj se veselimo kao da su napravljeni po mjeri nekog odmora. Tu su mekane linije, nježni cvjetni motivi, ali i romantični volani, u službi dinamike nove modne formule.

Dobar dio te modne scene inspiriran je trendovima koji su nas opsjedali u pandemiji, odnosno kućnim stilovima i ležernim haljinama, no sada ih nosimo vani i ukrašavamo remenjem i malim šeširima. Cvijeće je kruna svega, svakog proljeća s novim modnim žarom vraćamo se tim divnim laticama koje predstavljaju raskošne bukete. Dizajneri se na razne načine obraćaju modnoj publici, poput cvjećara koji kreira najljepše kombinacije boja i dimenzija.

Od ruža do božura, od tratinčice do jaglaca, modne su varijante čarobne. Najvažnija modna tema je stilski realizam, cvijeće izgleda doslovno kao da je stvarno, lako možemo uvidjeti o kojim se laticama radi. Kao da nam dizajneri žele dati floralnu lekciju, oduševljeni novom sezonom i insinuacijama na odmor.

Putovanja su se vratila, pa se tako i ležerni, sretniji trenuci čine bližima nego tijekom prošlog proljeća. Nove kolekcije prepune su kreacija u kojima se možemo vidjeti na nekom bazenu, koktel-zabavi ili vrtnom tulumu, propisno odjeveni prema preporukama proljetnog dress codea. Ovaj motiv ponegdje djeluje kao da je skinut s baroknih slika, kad je raskoš bila obavezna, a pretjerivanje u ukrašavanju svakodnevna moda. Dvorovi su donijeli ultimativni chic, plemstvo je cijenilo floralne motive u kreacijama koje su bile nošene od jutra do mraka.

Danas se taj barokni stil provlači motivima, s naglaskom na atraktivne boje i snažne kontraste. Crna podloga i jarko cvijeće među top su prijedlozima, nosit ćemo ih od jutra do večeri. No ima tu mnogo toga i za romantičarke i ljubiteljice pastela. Blijedoroza kao pozadina i šarene latice koje kao da iskaču s nje jedna su od ideja koje jedva čekamo isprobati.

Osim baroka, i viktorijansko je doba voljelo cvijeće, no stil je bio nježan i vrlo elegantan. Sve skupa bilo je više fluidno, blago, dame su voljele praktične floralne motive za dan i one raskošne za večer. U to su doba pripadnice visokog društva, koje su i diktirale modne trendove, mijenjale odjeću ovisno o dobu dana i prigodi. Bilo je od velike važnosti odjenuti se lijepo – jedna je to od lekcija koje bi u današnje vrijeme trebalo više naglašavati. Dakle, umijeće lijepog odijevanja i općenito sređivanja za razne trenutke i prigode začin je života, bez obzira na to u kojoj dekadi ili eri živjeli.

Floralni je motiv jedan od elemenata ove modne priče jer je uvijek atraktivan i inspiriran prirodom te njezinim čudesnim ljepotama. Tijekom prošloga stoljeća ovaj je modni element imao svoje faze popularnosti, svaka ga je dekada voljela na svoj način. U pedesetima je predstavljao ultimativnu ženstvenost u Diorovu New Look stilu, a tijekom šezdesetih ušao je u pomalo psihodeličnu fazu, pod utjecajem nove modne i društvene revolucije. Desetljeće poslije hipiji su prihvatili cvijeće u obliku veza, ponajprije na kožnatim prslucima i trapericama trapez-kroja. U osamdesetima je modna flora stršala na sve strane, jer bila je to era u kojoj je stil bio impresivan.

Ruže i slični elementi ukrašavali su haljine, nerijetko od satena, svile i sličnih chic tekstila koje nosimo u posebnim prigodama i danas. U devedesetima je cvijet bio element u grunge stilu, više mračan i jednostavan, dok je ovaj milenij objedinio sve to. Nosimo razne varijante, od kaputa do haljina, ali i detalje poput nakita ili torbe. Za svakodnevni stil i outfite koje nosimo na posao odlične su neke finije latice, dok ih navečer biramo u obliku šljokica i sličnih efektnih elemenata. Svako doba dana ima omiljeni floralni motiv, baš kao što su to nekada znale dame u viktorijanskom dobu. Neke se stvari ipak ne mijenjaju – opet se veselimo vizualnim avanturama inspiriranima čarobnim vrtnim bojama i oblicima.

Najljepše komade koji će obilježiti proljeće pronađite u galeriji

Zimmermann, Net a Porter, 965 eura Valentino, Outnet, 431 euro Tory Burch, Outnet, 250 eura Tom Ford, Outnet, 240 eura Roger Vivier, Net a Porter, 1590 eura Red Valentino, My Theresa, 279 eura Paco Rabanne, My Theresa, 545 eura Mother of Pearl, Outnet, 307 eura Margiela, My theresa, 1950 eura Kenneth Jay Lane, Outnet, 119 eura Isabel Marant, My theresa, 1050 eura H&M, 30 eura H&M, 80 eura H&M, 30 eura H&M, 25 eura H&M, 18 eura Gucci, Outnet, 288 eura Ganni, Outnet, 68 eura Ferragamo, Outnet, 175 eura Dries van Noten, My Theresa, 279 eura

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".