Šalju prekrasnu poruku djeci: Mattel lansirao Barbie lutke koje imaju vitiligo i alopeciju

Od nerealnog prikaza kako bi žensko tijelo trebalo izgledati do prihvaćanja kožnih bolesti, opadanja kose i nedostataka na tijelu - tvrtka Mattel šalje prekrasnu poruku djeci koja se igraju s njihovim najpoznatijim lutkama.
Vidi originalni članak

Poznata lutka Barbie prvi put na policama trgovina pojavila se 1959. godine i zamišljena je kao savršena žena - duge tanke noge, uski struk, veće grudi i duga plava kosa. Prikazivala je nerealnu sliku o ženskom tijelu, ali kako su se mijenjali trendovi, tako je i Barbie napredovala. Prije nekoliko godina tvrtka Mattel lansirala je lutke nižeg rasta s oblinama, kovrčavom kosom i različitih nacionalnosti, a samim time i različitog izgleda. Sada u ponudi imaju 170 lutaka s 5 različitih građa tijela, 22 boje kože, 94 boje kose i 13 boja očiju.

No, nisu samo ženske verzije napredovale - muške lutke Ken dolaze s četiri različite građe tijela, 18 različitih jačina mišića i 13 različitih boja kože. Osim toga, Ken sada može imati zlatnu protezu za nogu, dugu kosu, a pojavio se i prvi Ken s prirodnom crvenom kosom. Ono što je iznenadilo publiku je nova linija - Barbie bez kose koja je napravljena kao rezultat novih trendova u svijetu frizura na modnim pistama i ulicama, ali više kako bi se prestalo u čudu gledati žene koje su iz nekog razloga, kao što je alopecija, izgubile kosu, a druga je Barbie s vitiligom čiji je cilj naučiti djecu da normalno gledaju na ovu kožnu bolest i ljude koji ju imaju.

Dok su radili na lutki s vitiligom, Mattel je surađivao s dermatolozima kako bi što bolje prikazali ovu kožnu bolest gubitka pigmenta. Ken sa zlatnom protezom napravljen je u suradnji s 12-godišnjom Jordan Reeves koja ima umjetnu ruku, a cilj joj je pronaći kreativan način da pomogne drugoj djeci s hendikepom.

Prošle godine Mattel je prodao najviše lutaka koje su drugačije od Barbie na koju smo navikli, a najprodavanija je Barbie u invalidskim kolicima.

Nove verzije lutaka bit će dostupne ovog proljeća.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".