Marina Matić, dizajnerica iza brenda Larie: 'Odijela su mi strast, žene su u njima seksi i chic'

Tridesettrogodišnja zagrebačka dizajnerica Marina Matić omiljena je adresa fashionistica koje jednostavno obožavaju njezin brend Larie. Privatno je, kaže, jako posvećena obitelji, obožava putovanja i veliki je gurman, a otkriva i kako se poslovno prilagodila ovoj najčudnijoj i najizazovnijoj godin
Vidi originalni članak

Mnogima si omiljena dizajnerica. Što te najviše inspirira i kako nastaju tvoje kolekcije?

Jako sam sretna da radim upravo ono što volim i u čemu sam najbolja. Vječna su mi inspiracija putovanja i povijest kostima, a kolekcije gotovo uvijek nastaju na nekom putovanju. Konstantno imam eksploziju kreative u glavi. Jednu kolekciju i ne završim, a druga mi je već na pameti... Kad završim kolekciju, uvijek jedan model iz te kolekcije najavljuje drugu.

Što najviše voliš dizajnirati? Isprobaš li sama sve svoje modele?

Najviše radim haljine i odijela. Ali odijela su nekako moja strast, hoću pokazati da odijela mogu biti i dovoljno chic kao i dovoljno seksi, nisu rezervirana isključivo za posao, a žene ih uglavnom tako percipiraju. Novu kolekciju jesen/zima posvetila sam odijelima i jako se veselim predstaviti ih. Bit će tu odvažnih i neodoljivih komada, rekla bih must have sezone.

Kako si se odlučila za ovaj posao? Jesi li kreativna i u drugim poljima, što još voliš izvan mode?

Pa sve kao da je negdje bilo zapisano, otkako znam za sebe, kao mala, voljela sam maminu odjeću, u nju se odijevala, radila kombinacije, prekrojavala, rezala, šivala... Nakon srednje škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Callegarija, ovo je bio logičan slijed. Rekla bih da je kreativnost moje srednje ime, i u vrijeme korone i karantene odlučila sam da ću iskoristiti maksimalno svoju kreativu i maštu pa sam pokrenula novi kreativni posao, dekoriranje raznih evenata (rođendani, zaruke, djevojačke večeri, krštenja, krizme, svadbe). A moja velika strast je i kuhanje, obožavam kuhati svojim najdražima. Kuham svakodnevno, to me stvarno opušta.

Imaš malo dijete, obitelj. Je li teško balansirati između kreativnog posla kakav je tvoj i obitelji?

S dolaskom Vida, apsolutno se sve zaokrenulo za 180 stupnjeva i to više puta. U početku mi je stvarno bilo teško balansirati sve to iako sam dobra u organizaciji vremena. No dala sam si vremena da se snađem u novoj ulozi, da posložim prioritete, da uklopim sve sad sa svime od prije. Večeri kao i vikendi su mi rezervirani samo i isključivo za obitelj. U ovoj, rekla bih ludoj ali poučnoj godini, imala sam dovoljno vremena za obitelj, kao i za pripremu budućih poslovnih planova.

Koja su tvoja zlatna pravila shoppinga? I kako zapravo najviše voliš kupo vati (online, offline, na putovanjima...)?

Najviše volim kupovati na putovanjima, imam svoje destinacije/dućane gdje uvijek kupujem. Ja to nekako volim isprobati na licu mjesta. Moj suprug pak kupuje isključivo online. Ne kupujem nužno ono što nameću trendovi, nego ono što mi se sviđa. Gledam da mi skupocjene stvari budu basic i njih ću kombinirati s jeftinijim trendovskim stvarima.

Imaš li u glavi uvijek unaprijed složenu kombinaciju za neku priliku ili to ostavljaš za zadnji čas? Imaš li neke favorite u ormaru koji uvijek spašavaju situaciju?

Pa kad se radi o nekim prilikama od danas do sutra, onda nikad nemam unaprijed smišljenu kombinaciju, samo raspoloženje mi diktira outfit, ali ako idem na put, onda imam kombinacije smišljene za svaki dan/večer, time si smanjujem nepotrebnu gužvu u putnoj torbi. Tri stvari iz ormara uvijek mi ulete kao “joker zovi” – crni sako Saint Laurent, traperice istog brenda i kožnata jakna.

Što ti je najvažnije kod odijevanja – funkcionalnost, estetika, dress-code...? Imaš li neke omiljene brendove, koje?

To apsolutno ovisi od prilike do prilike. Ako idem u šetnju sa sinom, najbitnija mi je funkcionalnost, kad izlazim s mužem, tada mi je bitan dress-code, a kad sam na putovanju, onda estetika. Najdraži brend mi je Saint Laurent, pa Chanel, Anine Bing...

Kako se opuštaš? Imaš li slobodnog vremena i kako ga najradije provodiš?

Nisam osoba od prečestih izlazaka. Najljepše mi je doći kući, u kućnu atmosferu, dok u pozadini svira Sade, smjestiti se u udoban krevet uz dobar film ili knjigu. Svoje slobodno vrijeme provodim s obitelji, igranje s Vidom i gledanje kako raste mi je najljepše provedeno vrijeme. Obožavam i male ženske razgovore koje imam s pokćerkom Tarom kao i večeri koje suprug i ja odlučimo provesti u kinu ili u restoranu, veliki smo gurmani. 

I za kraj – kako podnosiš sve što nam se dogodilo ove godine, kako su korona i potres utjecali na tebe i na posao?

Moram priznati da mi je u početku bilo sve kao u ružnom filmu za koji scenarij nisam mogla zamisliti, potres me prepao više nego korona. Shvatila sam da će ta situacija potrajati i da se valja prilagoditi. Vrlo brzo sam sve počela sagledati pozitivno zbog silnog vremena koje mogu biti s obitelji. Imala sam dovoljno vremena da shvatim što sve želim učiniti, da pripremim temelje, naučila sam dosta o sebi, odmorila se od ljudi... Što se tiče mog posla, tu sam ubrzo uvidjela da će moj posao malo pričekati, s otkazivanjem svadbi i ostalih okupljanja pada i potreba za haljinama, pa više imam u ponudi sakoe, kapute, dnevne stvari, ono nosivije... Godina je definitivno fokusirana na zdravlje, a luksuz poput mode samo će malo pričekati.

Kakve coolerice! Jesenskim kombinacijama ovih zgodnih frendica ne možemo pronaći niti jednu zamjerku
Jedan od odvažnijih outfita sa zagrebačke špice: Stajliš dama nosi hlače i baloner kakve ne bi svatko mogao isfurati
Emily in Paris, serija koja je podijelila mišljenja gledatelja: Novi "Seks i grad" ili loša kopija?
Visoke, crne i neodoljive: Vrijeme je za combat čizme, najtrendi model bez kojeg je zima pred nama nezamisliva

Zvijezda Dive za studeni je prekrasna Marina Matić Što nam je sve otkrila jedna od omiljenih domaćih dizajnerica, pročitajte u novom broju u subotu, ekskluzivno uz Večernji list

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".