Ma, tko kaže da su ružni? Vrijeme je za božićne džempere, praktični su, udobni i imaju super priču!

Ako niste sigurni koji dan odjenuti “ugly” božićnu vestu, neka to bude treći petak u prosincu – taj dan proglašen je Danom božićnih džempera.
Vidi originalni članak

Da, uistinu imaju vlastiti dan te se ponose raznolikošću, jer kreativna igra crvene, zelene i ostalih xmas boja je impresivna. Imamo likove, sobove, djedice, saonice, lampice, cofleke, medeke, srčeka, skijaše, pahulje te niz sličnih motiva. Iako je njezino kreativno ime “ružna vesta”, ona uistinu nije neugledna.

Fritule nose titulu najpopularnije slastice blagdana: Isprobajte trikove kako bi ispale što ukusnije

 

Era ove kreacije započela je davnih pedesetih, kad je Božić postao komercijalan, a nazvali su je – Jingle Bell vesta. Naravno, bile su ukrašene prepoznatljivim motivima, što je za ono vrijeme bilo dosta neobično. Naime, svijet mode tada je imao tek nekoliko stilskih pravila, ukalupljenih u tradicionalne okvire. Nije bilo milijun trendova kao danas, pa kad je dama, tada vrlo ženstvene stilske siluete, nosila ovu vestu, itekako se isticala na ulici.

I muškarci su ih nosili, jer svijet mode krajem je godine propagirao sliku idealne obitelji, pa su roditelji vizualno bili superusklađeni. Sljedeća etapa popularnosti odvija se tijekom osamdesetih, kad su ih birali voditelji u emisijama, dakako u vrijeme adventa.

Naravno, bio je to chic način da zabave gledatelje, ali i sasvim jednostavan kako se propisno stilizirati i obilježiti slavljenički karakter kraja godine. Moćnu modnu vidljivost ove veste dobivaju kad ih odijeva lik Mark Darcy u filmu “Dnevnik Bridget Jones”, bilo je to 2001. godine. Time se veste vraćaju u svakodnevicu, brendovi kreću u masovnu proizvodnju. U Kanadi postaju popularne xmas zabave, a dress code je naravno, ova simpatična pletena vesta. Neka je ukrašena, luckasta, sve je to dobrodošlo.

No, tek je sredinom prošle dekade postala hit u kolekcijama brendova, a danas je vidimo na svakom koraku. I mnogi od nas vesele se tim kreacijama uvijek pozitivnog, ponekad teatralnog stilskog karaktera. Za podizanje atmosfere svakog tuluma, druženja ili zabave, “ugly” džemper je kao stvoren. Naravno da ga sada nosimo na sve – od traperica, preko plisiranih suknji do satenskih košulja. Iako je daleko od ružnoće, može biti itekako ukrašen, čak kičast. Ako ste za neki dnevni look, tu su minimalističke varijante, super i na sakoe te kao dnevni outfit čak i u ured.

S druge strane, neki su jako nabrijani, izuzetno ukrašeni, nerijetko komični, postaju tema za sebe gdje god se u tome pojavili. Ako nemate tema za razgovor, ta slavna vesta izazvat će niz simpatičnih izjava. Ima sve – od boje, do motiva i ukrasa. Ipak, većina, koju nude high-street brendovi te brojne skuplje marke, zapravo je jednostavan komad nerijetko s visokim ovratnikom.

Danas ih često možemo pronaći u second hand dućanima, naročito onima koji prodaju robu s početka stoljeća. Osim toga, budući da se radi o pletivu, moguće je naručiti “custom made” – ako poznate neku bakicu koja plete. Ako ne, provjerite offline i online ponudu, impresivna je. Ipak, radi se o odjevnom predmetu koji je vrlo praktičan i udoban, lako je u njemu plesati, ali i izležavati se na kauču. Ne treba vam ni nakit, jer outfit je dosta ukrašen, eventualno neke naušnice. Oko vrata često ima posebno naglašen motiv, stoga po tome birajte ostatak stylinga. Neka ova vesta bude u prvom planu, ipak je ovo njezino vrijeme, a ima i super priču.   

Najbolje božićne kolekcije za novu sezonu izdvojili smo u galeriji

Veronica Beard, My Theresa, 495 eura Valentino, 1690 eura Tibi, Net a Porter, 535 eura Re Done, Outnet, 181 euro Rag and Bone, Net a Porter, 558 eura Polo Ralph Lauren, My Theresa, 399 eura North Face Gucci, My Theresa, 500 eura Moncler, My Theresa, 550 eura MGSM, Outnet, 268 eura H&M, 40 eura H&M, 30 eura H&M, 30 eura Fusalp, Outnet, 195 eura Doen, Net a Porter, 302 eura C&A, 25 eura Bershka, 199 kn

 

Kakve genijalne čizme nosi marketinška stručnjakinja: 'Uvijek izaberem ono što drugi ne izaberu'

Ana Radišić ima jednu od najboljih malih crnih haljina koju smo do sada vidjeli - i pristaje joj izvrsno!

Dame koje nas uvijek oduševe svojim kombinacijama: 'Kao mama i kći, uvijek razmjenjujemo garderobu'

Mirisi s kojima nema greške: Za ove parfeme kažu da su savršen dar ispod božićne jelke

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".