Luksuz u Hrvatskoj itekako postoji! Koji to Hrvati posjeduju vrtoglavo skupocjene komade

Živimo u vremenu u kojem su satovi postali novi stanovi, a ni cipele više nisu tako povoljne. Osim ako ih kao i većina naših sugrađana ne kupujete na sniženju.
Vidi originalni članak

Možda ne djelujemo kao omiljeno igralište bogatih i slavnih, ali luksuz u Hrvatskoj itekako postoji. Ignorirali mi to ili ne, u Lijepoj našoj žive ljudi koji ujutro umjesto kave ispijaju šampanjac, a na posao ne idu autobusom već helikopterom. Od cifri koje su njihova svakodnevica, zavrtjet će vam se u glavi! Jer nema toga što danas nema svoju cijenu, zar ne?

Pušimo i pijemo više nego većina Europljana, pa možda zato i kraće živimo - ali u Hrvatskoj mnogi su spremni odrješiti "kesu" za razne luksuzne stvari. To potvrđuju i brojna izvješća, između ostalog i ono rađeno prošle godine koje je pokazalo da, gledajući od 2018. godine, unazad pet godina je prodano čak 100.000 stanova i 17.000 kuća na prostoru Lijepe Naše.

Iza ove velike studije našli su se Ekonomski institut i Ministarstvo graditeljstva koji su na 160 stranica istaknuli zanimljive podatke. Nije nikakva tajna da prosječna cijena kvadrata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji iznosi 28 tisuća kuna dok je najjeftiniji kvadrat u vukovarsko-srijemskoj županiji, "težak" svega 2 636 kuna. Pa tako za cijenu jedne dubrovačke garaže možete kupiti krasnu slavonsku vilu s pogledom na Dunav. Unatoč ovakvim basnoslovnim cijenama, potraga za životnim prostorom u Dubrovniku je postala svojevrsni lov na vjetrenjače. A kako i ne bi kada isti posjećuje creme de la creme svjetske A liste.

Slavica Ecclestone, Oprah Winfrey, bračni par Jay Z i Beyonce - dugačak je popis svjetskih zvijezda koji nisu mogli odoljeti čarima magičnog Dubrovnika! Ovaj grad toliko je zanimljiv mnogima da su ga svjetski mediji prozvali i hrvatskim Monte Carlom! Ruku na srce, ali riječ luksuz kao da je postala sinonim za grad podno Srđa! Čak se i Beverly Hills može posramiti pored brojnih dubrovačkih vila. Jedna od njih svakako je i Villa Amelie, po mnogima najluksuznija vila u Hrvatskoj. Izgrađena prošle godine u vlasništvu tajnovitog hrvatskog poduzetnika koja broji nevjerojatnih 700 četvornih metara s čak 500 kvadrata okućnice. Da bi prespavali u njoj u špici sezone, morat ćete izdvojiti čak 35 tisuća kuna za jednu noć. Ali što je to za grad u kojem šampanjac curi u potocima, pogotovo kada su u pitanju vjenčanja! U ovom paralelnom svemiru zvanom Dubrovnik - mnogi će za sudbonosno DA izdvojiti desetke milijuna kuna. Bez brige, većinom imaju strano državljanstvo. 

A netko je u ovoj zemlji pravo malo bogatstvo spreman izdvojiti za cipele. Najpoznatija Pepeljuga koju smo pronašli na hrvatskoj modnoj sceni supruga je poznatog Dinamova nogometaša Izeta Hajrovića, Lejla koja svoje čizmice Saint Laurent vrijedne 60 tisuća kuna i optočene s čak 3 tisuće Swarowski kristala praktički čuva u sefu.  Iako bi vam za njezin par cipela trebao priličan kredit, postoje i nešto povoljniji primjerci koje ćete si također moći priuštiti krenete li štedjeti ODMAH!

To nije slučaj s televizijskom voditeljicom Nikolinom Pišek Ristović koja u svom ormaru ima cipele Dsquared vrijedne 18 500 kuna. To bi značilo da vaših 62 para cipela vrijednih 300 kuna pariraju njezinim krasoticama.

Koliko Hrvatice vole modu i nije neka tajna. I kraljica estrade poznatija kao Severina svoje dizajnerske krpice definitivno ne otplaćuje na rate jer na odjeći jednostavno nikada nije štedjela. Kako izgleda šoping u kojem potrošite 100 000 kuna, ona sigurno vrlo dobro zna. A sve te „krpice“ ponekad kupi i u ekskluzivnom hrvatskom concept store-u u kojem su trenutno dva najskuplja artikla jakna i suknja s potpisom Saint Laurenta. Za njih biste trebali izdvojiti 70 tisuća kuna, odnosno pojedinačno po 35 tisuća kuna. 23 tisuće kuna manje, točnije 13 tisuća i 125 kuna košta trenutno najskuplji parfem koji smo pronašli kod Boruta Mihalića u njegovoj niche parfumeriji. Riječ je o 100ml parfema Chypre Extraordinaire brenda Roja Parfums cvjetnih nota.

Voditeljice, glumice i pjevačice luduju za krpicama, a naši političari za satovima! Ministar Zdravko Marić vlasnik je Rolexa vrijednog 50.000 eura. No, nije on jedini zaljubljenik u ovaj skupocjeni modni dodatak. I Radimir Čačić može se pohvaliti satom vrijednim čak 20.000 eura, ali što je to naspram kolekcionaru Ivi Sanaderu. Njegova kolekcija, procjenjuje se, penje se na vrtoglavih 190 tisuća eura.
Ok, nemojte misliti da su samo političari ludi za satovima, vole ih i njihove kolegice. Među njima i bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac koja u svojoj kolekciji ima sat Cartier vrijedan otprilike 30 tisuća kuna. Taj iznos prilično je smiješan kada vam otkrijemo sljedeći podatak. Priča se po kuloarima da je u jednoj zagrebačkoj prodavaonici satova prodan sat vrijedan 400 tisuća eura. Kupac se naravno drži u strogoj tajnosti, a koji je možda ćemo doznati ako već sada krenemo ispitivati sve ljude u svojoj blizini koliko je sati.

I dok vi maštate o novom stroju za pranje posuđa ili već sad planirate budžet za božićni stol  – brojne kolekcionarke upravo u ovim trenucima pretražuju bespuća virtualnog svijeta u potrazi za još jednim skupocjenim mezimicama kojima će neprimjetno 'oštetiti' svoj bankovni račun. Nešto slično rade i hrvatski nogometaši - samo ne s cipelama, već s automobilima. Da, njihov su život uglavnom lijepe žene, raskošne vile - i naravno, skupocjeni ljubimci na četiri kotača. Realno, tko ne bi tako živio na njihovom mjestu? I dok prosječan automobil u Hrvatskoj stoji otprilike 15 tisuća eura, automobili naših Vatrenih dječaka koštaju deset, pedeset, pa i sto puta više. Laički rečeno, to su auti koje si obični smrtnik jednostavno ne može priuštiti. I dok Dejan Lovren preferira njemački dizajn i popularnu „Mečku“, prestižni Ferrari Vedrana Ćorluke bio bi najskuplji automobil u voznom parku naše reprezentacije, da si Luka Modrić nije priuštio Bentley Continental GT, za koji je izdvojio dvostruko više novaca – otprilike 4 milijuna kuna. To se zove imati najbolje od auto industrije. Automobil je to koji vrijedi kao vila u Opatiji ili dva bolja stana u Zagrebu.

Sav ovaj impresivni vozni park naših zlatnih momaka nekima je i dalje nenadmašan san. Baš kao i nama "običnim smrtnicima" da parkiramo jahtu u nedavno otvorenoj najluksuznijoj marini Lijepe Naše smještenoj u prekrasnom Rovinju. Te sjajne, brze, i raskošne igračke najbogatijih poduzetnika - dugačke nekoliko desetaka metra, opremljene dizajnerskim namještajem i najsnažnijim mašinama nečija su stvarnost. Pa tako za sada, sudeći po virtualnoj evidenciji najskuplja jahta u vlasništvu jednog od najbogatijih Hrvata vrijedna je 150 milijuna kuna.

Ipak, s početkom sezone, kad na Jadran nahrupe svjetski jahtaši, brodovi naših bogataša doslovno padnu u drugi plan. Pogotovo kad Roman Abramović i njegovi prijatelji bace sidro na lijepom plavom Jadranu. Pored njihovih megalomanskih jahti, brodice naših poduzetnika izgledaju kao malene dječje igračke, pa ih i oni, zajedno s nama mogu samo - promatrati s obale.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".