"Luda žena s biljkama" u stanu od 100 kvadrata živi s gotovo 700 biljaka!

Vidi originalni članak

Čini vam se katkad da možda imate koju biljku previše i da vam se stan pretvara u botanički vrt? Onda trebati čuti priču Summer Rayne Oakes (34), koja u svojem stanu od 100 kvadrata u Brooklynu ima gotovo 700 biljaka!
Ova Amerikanka, inače model, spisateljica, poduzetnica i eko aktivistica, kreirala je pravu zelenu oazu u svom newyorškom stanu na kojoj joj je zaista lako zavidjeti. 

Sve je počelo prije osam godina, kada se iselila njezina dotadašnja cimerica.
Summer samu sebe naziva "ona luda žena s biljkama", diplomirala je ekologiju na Sveučilištu Cornell, i tada je krenula od jedne prazne sobe, koju je cimerica za sobom ostavila.
Prva biljka koju je uopće imala, bio je fikus od 1,2 metra i koji je bio prilično zahvalan za održavanje. 

- Uvijek sam smatrala da toplinu domu daje neko živo biće, a mojem su slučaju to bile biljke - rekla je Summer za Today Home. 
Vrlo brzo, fikus je narastao do stropa i to je bio svojevrsni okidač za Summer.

- Nije prošlo puno i u stanu sam imala 670 biljaka. Strašno ih volim, vesele me. Ako je to opsesija, onda dobro, prihvaćam tu etiketu - govori Summer. 
Sve su biljke u zatvorenom prostoru, Summer je stvorila pravu šumu u gradu. Inače je rođena u Pennsylvaniji, odrasla na velikom imanju, na kojemu su uzgajali pšenicu. 
- Mislim da sam i dalje ta curica koja je odrasla u prirodi i sada sam samo dovela prirodu k sebi - kaže te dodaje kako je biljke i briga o njima smiruju, a za Brooklyn se definitivno ne može reći da je najmirniji kutak na svijetu. 

No, pitanje svih pitanja je - kako sve biljke stanu u nešto više od stotinu kvadrata i kako se o njima brine?
Biljke su podijeljene po zonama, a ima više od 150 vrsta. Primjerice, curry, mentu, kadulju i ananas drži u različitim dijelovima stana. Tata joj je pomogao da napravi kutak u kojemu su samo biljke u staklenkama. 
- Nije bilo teško, uzeli smo staklenke, zemlju i nešto kamenčića. Tata i ja smo se toliko zabavljali dok smo ga radili. Svako malo me zove i pita što ćemo sljedeće zajedno saditi - otkriva Summer. 

Sljedeći projekt bila je ljuljačka, koju je sama napravila. Objesila ju je u kuhinju pokraj velikoga prozora, okrenutom prema sjeveru i na nju postavila biljke. I ostatak kuhinje krcat je biljkama, a kompost drži ispod sudopera.  

Explore See the Brooklyn apartment with 670 plants in 3D

TODAY has affiliate relationships, so we so we may get a small share of the revenue from your purchases, sold by the retailer.

U spavaćoj sobi ima "živi zid" zelenila - ukupno 85 biljaka, kojima je postavila vlastiti sustav navodnjavanja, LED svjetla te je direktno povezan sa odvodom. 
Čak je i prolaz do ormara ispunila biljkama. Južna strana stana idealna je za njezin povrtnjak i začinsko bilje. Uspjela je uzgojiti batat, banane i male ananase u prostoru na kojemu većina dama čuva svoje Manolo Blahnik cipele. 

Njezina strast zahtjeva jako puno vremena i brige, no njoj je to prava relaksacija. 
- Da, ima tu puno posla. Biljka nije nešto što možete donijeti u stan, staviti ih u kut i zaboraviti da je imate. Ali za mene je ta briga ujedno i meditacija u pokretu - govori Summer, koja svakoga dana 30 minuta provede u zalijevanju biljki.

Nedjelju zove "sveti dan za biljke". 
- Barem osam sati podrezujem biljke, dohranjujem ih, provjeravam ama baš svaku. To je dan rezerviran samo za mene i biljke, ne bih se toga odrekla ni za što na svijetu - zaključuje Summer. 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".