Ljeto je nezamislivo bez kvalitetnih (i stylish) sunčanih naočala: Izaberite savršene uz pomoć stručnjaka

Među ključnim trendovima ove godine nalaze se fini retromodeli, futuristički viziri, prozirna megastakla i inspiracija slavnim filmovima iz prošlog stoljeća
Vidi originalni članak

Tko zna kako bismo pamtili lice Holly Golightly ispred Tiffanyja, možda po tužnom pogledu i nadi u očima kojima fiksira savršeni nakit, a ovako nam se čini stylish, a tako je i ostalo, 59 godina nakon snimanja ovog genijalnog filma – “Doručka kod Tiffanyja”. Jer, i kad si u bedu, staviš velike crne okvire i sakriješ se od svijeta. I totalno si chic.

Uđimo u vremeplov i evo nas u 1984. godini, gdje nas čeka potpuno drugačija ikona, Linda Hamilton u “Terminatoru”, simbol snage, moći i akcije. Ne nosi naočale da bi sakrila svoj pogled, već da bi skenirala prostor oko sebe i uočila neprijatelja jer – smeta joj sunce.

Iz istog je banalnog razloga svoje Ray Ban okvire na lijepe oči stavio Tom Cruise u filmu “Top Gun” (1986.) koji je, skupa s tim i dalje superslavnim okvirima, postao megazvijezda. Neustrašiv je bio i „kralj coola“ Steve McQueen koji je u “Aferi Thomasa Crownea” puno prije toga, 1968. godine, glumio bogataša čiji je stil ipak drugačiji od Cruiseova. Njegov je stil zapamćen po Persol modelu okvira pod brojem 714 te se izvrsno uklopio u lifestyle klasičnog, elegantnog gospodina koji pazi na apsolutno sve detalje.

Neki su ikone filma, a neki ujedno i stila, a među njima je i slavna glumica Lauren Bacall, koja je na setu snimanja legendarnog filma “Afrička kraljica” 1951. snimljena sa svojim omiljenim modelom mačkastih naočala. Baš kao što ovih dana snimamo okvire koji podsjećaju na zgodnog Caryja Granta u filmu Alfreda Hitchcocka “Sjever-sjeverozapad”, koji je bio i ostao još jedan primjer vrhunske elegancije i stila koji brojni muškarci pokušavaju oponašati i danas. Svi ti retrotrendovi i okviri koji su pisali povijest mode mogu se vidjeti i ovih dana jer ne samo da se sve vraća već su ovi stilovi vrh svemira kad je riječ o svijetu sunčanih naočala.

No danas je dizajn sličan, a materijali su mnogo napredniji, drugačiji i lakši.

– Industrija naočala, baš kao i svaka druga, svake sezone predstavlja nove modele, nove proizvodne procese i materijale. Guma, antialergijski titanij i čelik, TR’80 i TR’90 (printane naočale), najkvalitetniji acetati, injektirana plastika, graduirane, višeslojne, progresivne ili 2-3 komponentne leće i slojevitost u njihovoj zaštiti, samo su dio atraktivnosti koje nudi ova modna industrija, istodobno vodeći računa o potrebama i estetici svojih potrošača – kaže Marko Ćavar, account manager za vodeće brendove sunčanih naočala, iz zagrebačke agencije Conor komunikacije. Ističe kako ove godine imamo četiri ključna stila, a to su Ageless Aviator, Fresh Granny, New Matrix i Four Eyes. – Pripremite se jer je ove godine veliki povratak aviatorskim siluetama u različitim interpretacijama.

Proljetne piste bile su preplavljene klasičnim modelima poznatih svjetskih brendova poput Diora, Celine, Michael Korsa koji su se izmjenjivali vrlo brzo i često. Ako se do sada niste odrekli svojeg aviator modela, onda uistinu imate sreće. Doista, kad je riječ o aviator modelima, ne možete pogriješiti s bezvremenskom verzijom Ray Bana ili najnovijim modelima iz kolekcije Police&Lewis Hamilton - .

Drugi trend, Fresh Granny, donosi nam tople tonove i oversize modele.

- Slojeviti jednobojni ili topli višebojni tonovi acetata, s uzorkom kornjače ili pak tigra, retro kvadratni ili zaobljeni oblici pojedinosti su koje trebate uzeti u obzir kada razmišljate o svojoj baki i njezinim chic modelima. Uistinu, svaki takav model koji pamtite iz bakine škrinjice s blagom siguran je ulog – ističe Marko. Treći trend, New Matrix, inspiriran je slavnim filmom, još jednim uratkom koji je postao poznat i po stylish modnim dodacima. – Da je Matrix prilagođen za 2020. godinu, govore o tome nove i nešto veće siluete izražajnijih i oštrijih kutova i boja – objasnio je stručnjak za sunčane naočale. Četvrti trend je Four Eyes, koji donosi gotovo potpuno prozirne leće. – Ako ste kao dijete uvijek željeli nositi naočale, a vid vam je savršen, sada je vaša prilika. Naravno, modni gurui odlučit će se za modele koji neće pretjerano štiti od sunčevih zraka, ali su super elegantni.

Ipak, najpopularniji okviri su oni u tamnim verzijama, a osim što nam daju dozu stila, jer iza njih se sakrivamo kad smo tužni, kad ne želimo da nas netko vidi, ili naprosto škicamo nekoga za susjednim stolom, sunčane naočale ujedno čuvaju naš vid. Dr. Jasenka Pičman, specijalistica oftalmologije iz zagrebačke Očne poliklinike Dr. Vukas, ističe kako stakla sunčanih naočala u boji ujedno nazivamo i filterima.

– Različite boje, materijali, dodatni zaštitni slojevi i premazi blokiraju zrake određene valne duljine te na taj način štite naše oči od UV zraka koje mogu dodatno pogoršati određena degenerativna stanja na očnoj pozadini – komentira dr. Pičman. Ističe kako sunčane naočale, osim što štite oči, mogu bitno utjecati i na kvalitetu vida tako što poboljšavaju kontrast i smanjuju odbljeske, što kod nekih stanja na očima jako puno znači. Jedna od aktualnih tema, na početnu tople sezone je i utjecaj UV zraka na naš vid. –

Prekomjerno izlaganje UV zrakama može negativno utjecati na gotovo sve strukture oka – upozorava liječnica. – Na prednjem očnom segmentu najčešće promjene uključuju pterigij (vanjsku mrenu) i sivu mrenu, obje promjene su najčešće progresivne i zahtijevaju kirurško odstranjivanje. Na stražnjem segmentu najčešće dolazi do dodatnog pogoršanja degenerativnih promjena na očnoj pozadini koje, ako zahvaćaju makulu/žutu pjegu, mogu trajno narušiti vidnu oštrinu.

Iako nošenje sunčanih naočala uglavnom vežemo uz ljeto, štetne UV zrake zapravo ne ovise o godišnjem dobu, temperaturi ili o tome koliko je oblačno.

– UV zrake uvijek su prisutne i prekomjerno izlaganje suncu u bilo koje godišnje doba može biti štetno za naše oči. Oblačno vrijeme nas vrlo lako može zavarati jer imamo dojam da je sigurnije nego kada smo direktno izloženi suncu. Bitno je zapamtiti da su posljedice izlaganja suncu rijetko kada akutne, puno češće su kronične i nastupaju u starijoj životnoj dobi – zaključio je prof. dr. Damir Bosnar iz Poliklinike Dr. Vukas. Koje god odabrali, ključna su kvalitetna stakla, odnosno filteri, kako naočale ne bi bile samo šminkerski već i pametan dodatak koji čuva oči.

U galeriji pronađite savršen model naočala za sebe:

FOTO: Arhiva Dive Saint Laurent, Net a Porter,m 260 eura FOTO: Arhiva Dive Police & Lewis Hamilton, Livision optika, 1195 kn FOTO: Arhiva Dive Fendi, Net a Porter, 300 eura FOTO: Arhiva Dive Furla, Livison, 1279 kn FOTO: Arhiva Dive Converse, Livision optika, 820 kn FOTO: Arhiva Dive Loewe, 290 eura FOTO: Arhiva Dive Le Specs, Net a Porter, 81 euro FOTO: Arhiva Dive Givenchy, Net a Porter, 300 eura FOTO: Arhiva Dive Givenchy, Net a Porter, 270 eura FOTO: Arhiva Dive Furla, Livision opetika, 1045 kn FOTO: Arhiva Dive Fendi, Net a Porter, 390 eura FOTO: Arhiva Dive Fendi, Net a Porter, 300 eura FOTO: Arhiva Dive Chloe, Net a Porter, 341 euro FOTO: Arhiva Dive Celine, Net a Porter, 341 euro

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".