Linije tako čiste

FOTO: Getty FOTO: Getty FOTO: Getty FOTO: Getty
Što se događa kad otputujete u modnu prošlost, osjetila je pjevačica Franka Batelić. Zaustavila se u devedesetima gdje ju je dočekala jednostavnost Calvina Kleina.
Vidi originalni članak

Našu ovotjednu divu, pjevačicu Franku Batelić, uhvatili smo kako radi punom parom na novom projektu. Snimanje pjesme, čiji je naziv uvijek tajna, u suradnji s Branimirom Mihaljevićem preokupiralo je Franku: „Nova pjesma imat će pop, melodičan zvuk, a uskoro očekujte i spot za nju. Puno smo radili i jedva čekam da ugleda svjetlo dana!“. Ljubav prema glazbi otkrila je u trećoj godini života, kada je propjevala. Otad je glazba bitan život brinete bademastih očiju i istaknutih jagodica: “Glazba mi mijenja raspoloženje, razvlači osmijeh, tjera suze, izaziva gorčinu. U tome je čar tih ludih tonova koji u sekundi mogu promijeniti sve. Glazba mi je prije svega hobi, nešto što volim više od ičega i ne želim je nazivati poslom.” S godinama se njezin glazbeni ukus mijenjao i nema žanra koji nije intenzivno slušala i proživljavala. Ističe da su joj pop, rock, punk, ali i R’n’B, elektronika i jazz bili jednako dragi u godinama odrastanja.

„Što se pjevanja tiče, pjevačice na čijim sam skladbama ‘drilala’ svoj glas su Aretha Franklin, Tina Turner, Whitney i Beyonce, dok sam se studirajući u Bostonu, na koledžu Berklee zaljubila u glazbu Roberta Glaspera, Eryke Badu, Billie Holiday i neponovljivog Marvina Gayea. Želim li se opustiti, najradije biram lagane klavirske skladbe, Chopina ili Rahmanjinova. Volim i soundtrackove, istaknula bih one dvaju francuskih filmova – Amelie i Nedodirljivi. Dijapazon mojih glazbenih favorita dosta je širok“, smije se Franka dok joj stilist Davor priprema outfit za snimanje.

U editorijalu za Divu Franka je savršena Calvin Klein djevojka devedesetih – s minimalističkom punđom i naglašenim trepavicama, u basic potkošulji, dobrom odijelu i salonkama sa špicom. Pitali smo Franku koliko joj u privatnom životu odgovara ovakav pročišćen, pomalo androgini stil? “Davor kao da je birao komade i za moj ormar. Volim jednostavnu odjeću, udobnost, volim se osjećati dobro u onome što nosim. Volim rock-chic, kako ga opisuju u modnom svijetu. U mom svijetu to se zove što jednostavnije traperice. Moja jesenska shema su traper-košulja, crne hlače, kožne čizmice i kaputić u boji.”

Dok je odijevala pomalo muško odijelo, otkrila je kako nije tipična djevojka: “Volim odijela, niske čizme, piti pivo i nisam fan pretjerane romantike. S druge strane, volim ružičasti ruž, večeri uz ‘Seks i grad’ i modu. Cura sam s nekim muškim karakteristikama, što je optimalna kombinacija.” Neke trendi komade već je smjestila u svoju garderobu, poput militarističkog dugog kaputa, a mračni predmet želje su joj čizme iznad koljena Celine, karirane hlače s potpisom Junye Watanbea i pletena vesta iz kolekcije Isabel Marant za H&M. “Ne pratim trendove luđački, već nastojim iz sezonskih trendova odabrati nešto što bi pratilo moj osobni stil. Tako mi se ove godine jako sviđa cijela Balenciagina kolekcija, ali i čizmice sa zakovicama koje su ove godine posebno lude!”

Ove jeseni planira upisati pilates ili jogu, koja ju je oslobodila stresa za vrijeme života u Bostonu, pazi na prehranu i ima recept za zdrav život: “Nastojim se hraniti zdravo, koristiti svježe namirnice te konzumirati što više voća. Tajna ljepote i svježine je u zdravoj prehrani, osam sati sna i životu s reduciranim stresom. Uostalom, mi jesmo ono kako živimo i čime se hranimo. Kao Istrijanki fetiš su mi tartufi i dobar domaći pršut.” Franka voli i šetnje muzejima, najdraža joj je galerija Tate Modern u Londonu, a zaljubljenica je u književnost. Murakami je njezin miljenik. “Nema njegova štiva koje nisam upila, volim i Kunderu, Kazua Ishigura, Saramaga, Bukowskog, a od poezije obožavamBaudelairea i Rimbauda, pa i ostale predstavnike francuskog simbolizma – priznajem da me fascinira taj dekadentni pariški život devetnaestog stoljeća.”

Pjevačica iz Labina, unatoč tome što je postala poznata još kao tinejdžerica, po svojim stavovima, strastima i razmišljanjima zrela je mlada žena koja stoji čvrsto na zemlji, ne dopuštajući da joj teret slave narušava svakodnevni život. Nakon godine dana na glazbenoj akademiji Berklee vratila se u Zagreb studirati pravo. “Već je dosadna ona poslovica ‘sve se može kad se hoće’, ali stvarno je istinita. U zadnje sam se vrijeme koncentrirala na štrebanje do besvijesti, a glazba je šlag na kraju dana provedenog uz knjigu”, smiješi se mudro glazbenica.

 S obzirom na to da je vrlo mlada postala poznata široj javnosti, kako se nosila s naglom slavom koju je stekla nakon pobjede na talent showu? “Završila sam srednju školu u Labinu tako da nisam osjetila tada taj ‘teret’ slave, tek kada sam se doselila u Zagreb počelo mi je smetati što me ljudi drugačije doživljavaju. Nažalost, mediji imaju golemu moć. Stvaraju u javnosti sliku o eksponiranim osobama koja ne mora nužno biti pozitivna i dobra. Treba se na to jednostavno naučiti, kao na sjenu koja te prati.” Kaže da se nikada neće naučiti nositi sa slavom, ali je našla načine kako je ignorirati. A i prijatelji i obitelj su tu da je podsjećaju kako je samo čovjek od krvi i mesa, no smeta joj zadiranje u privatnost i odnose koji nemaju veze s glazbenom karijerom koju gradi.

“Privatni život je nešto sveto i nepovredivo, svaki bi čovjek trebao imati pravo na privatni život odvojen od poslovnog. Trudim se svim silama zadržati ga za sebe, ali i zaštititi svoje najbliže. Zgražam se nad ljudima koji piju kavu i čitaju o nečijim privatnim problemima, ljubavnim krahovima i sličnom. U ovom je poslu teško odvojiti privatni i poslovni život, ali ja se trudim što bolje izgraditi onaj profesionalni dio.”

U godinama koje je Franka provela u glazbi, naučila je kako funkcioniraju međuljudski odnosi u glazbenoj industriji, shvatila kome može vjerovati te kakvu glazbu želi stvarati:“Imala sam 15 godina kada sam ušla u svijet glazbe i nisam uvijek znala u kojem smjeru treba ići. Dosad sam naučila tko sam i što želim, kao i u kojem pravcu će se moja glazba kretati. Bilo je i nekoliko situacija u kojima sam se našla, a koje ne bih nikad ponovila, no vrlo je malo takvih.” Karijera koju uspješno gura ostavila joj je i malo prostora za razmišljanje o budućnosti, no godine pred njom ne opterećuju je: “Volim igru sudbine, ali sam ja ta koja drži karte. Nemam neku određenu viziju gdje ću u poslovnom smislu biti za deset godina. Ipak, jednome se nadam, a to je da ću biti sretna i ispunjena i na poslovnom i na privatnom planu.”

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".