Legendarni modni simbol u središtu pozornosti: Originalna Birkin torba Jane Birkin prvi put izložena u Francuskoj

Ikonična Birkin torbica, simbol luksuza i sofisticiranosti, po prvi puta je izložena u Francuskoj. Sotheby’s Pariz priredio je izložbu "Excellence à la Française", posvetu najboljim francuskim umjetničkim djelima, u kojoj ključnu ulogu ima originalni primjerak ove legendarne torbe, dizajnirane 1984. godine u suradnji s pokojnom glumicom Jane Birkin.
Vidi originalni članak

Modna povijest i ekskluzivnost spojeni su u jedinstvenu izložbu koja je privukla pažnju ljubitelja mode i kolekcionara diljem svijeta. Do 31. listopada, u pariškom sjedištu aukcijske kuće Sotheby’s, originalna Birkin torbica iz 1984. godine, prvi put je izložena u Francuskoj kao dio izložbe "Excellence à la Française". Ova kultna torba, nazvana po britansko-francuskoj glumici i pjevačici Jane Birkin, odavno je prestala biti samo modni dodatak – postala je statusni simbol, kolekcionarski predmet i komad povijesti.

Izložba, koja slavi francusko stvaralaštvo i umjetnički izričaj kroz protekla stoljeća, naglašava simboliku Birkin torbe kao utjelovljenja elegancije i luksuza. Brend Hermès, poznat po svojoj konjičkoj baštini, svoj je status u modnom svijetu učvrstio upravo zahvaljujući svojim bezvremenskim torbicama. Među njima, Birkinica je postala najtraženiji model, toliko ekskluzivan da se na listi čekanja za kupovinu može provesti i nekoliko godina.

Birkin torbica nastala je slučajno, tijekom leta između Pariza i Londona 1981. godine, kada je Jane Birkin, nezadovoljna tadašnjom ponudom torbi za mlade majke, susrela direktora Hermèsa, Jean-Louisa Dumasa. Na licu mjesta, na bolničkoj torbi, Birkin je nacrtala skicu svoje vizije savršene torbe – praktičnog i elegantnog komada s džepovima, dovoljno prostranog da zadovolji potrebe suvremene žene, ali dovoljno stiliziranog da se uklopi u Hermèsov luksuzni portfelj. Birkin je svoj nacrt temeljila na jednom od popularnih modela brenda, Kelly, čiji je imenjak također posuđen od kultne glumice, Grace Kelly. Dumas je odmah prepoznao potencijal te skice, dodao svoje preinake i tako je rođena Birkinica.

Prvi prototip, izrađen od crne teleće kože, postao je glumičin vjerni suputnik. Birkin je svoju torbu stilizirala na poseban način, ukrašavajući je perlama, vrpcama i naljepnicama, a na njoj je uvijek nosila i grickalicu za nokte, zakačenu za unikatnu naramenicu, što je dodalo torbi posebnu notu šarma.

Torbica koja je sada izložena u Parizu, u vlasništvu Catherine Bernier, osnivačice poznatog vintage butika Les 3 Marches, nosi nekoliko specifičnih oznaka koje je čine neponovljivom. Osim što su u njoj utisnuti inicijali glumice, torba ima i poseban pozlaćeni mjedeni dodatak te neodvojivu naramenicu, kakvu nemaju drugi Birkin modeli. Također, torba spaja dimenzije dvaju različitih Birkin modela, što je čini hibridom veličina 35 i 40, kombinirajući širinu i visinu jedne s dubinom druge.

Birkin je donirala crni prototip na dobrotvornu aukciju za istraživanje AIDS-a 1994. Bernier je došla do torbice preko njezine prijateljice, koja je radila u aukcijskoj kući i jednog dana donijela željenu torbu iz sefa da je Bernier vidi. Bernier je 2000. kupila torbu za nepoznat iznos, a ni danas ne želi otkriti koliko je potrošila. Po njenom mišljenju, novčana vrijednost "neprocjenjivog" povijesnog artefakta ne bi trebala biti od posebnog interesa.

Prije izložbe u Parizu, originalna Birkin torba bila je izložena samo dva puta – 2018. u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku te 2020. u londonskom Muzeju Victoria i Albert. No, sada, kao dio izložbe koja slavi francusku izvrsnost, Birkinica je stavljena u fokus kao simbol elegancije, ali i kao modna ikona s bogatom pričom.

"Birkin torba nosi priču o tradiciji Hermèsa, o ručnoj izradi, kvalitetnoj koži i umijeću majstora", rekla je Bernier. "Ona je postala perjanica kuće Hermès, a njezina priča je neraskidivo vezana uz povijest mode."

Iako se danas Birkin torba često povezuje s luksuzom i statusom, njezin je početak bio daleko skromniji, u skladu s ležernim i minimalističkim stilom Jane Birkin. Glumica je bila poznata po svojoj opuštenoj garderobi, a njezin tomboy-chic stil, karakteriziran majicama i trapericama, obilježio je modnu scenu 1960-ih.

No, kako se torba razvijala u univerzalni simbol luksuza, tako je i Birkinica postala predmet žudnje kolekcionara i ljubitelja mode širom svijeta. Danas, žene koje žele kupiti Birkin torbu ne žele nužno imitirati Jane Birkin, već žele posjedovati komad povijesti i vrhunskog majstorstva.

Kako god, utjecaj Jane Birkin na dizajn torbe i dalje je prisutan. Njezina navika ukrašavanja torbi naljepnicama i personaliziranim detaljima dovela je do današnjeg trenda dodavanja šarma i nakita na torbe, čime svaka žena može unijeti svoj pečat u ovaj luksuzni komad.

Izložba "Excellence à la Française" u pariškom Sotheby’su nudi posjetiteljima rijetku priliku da zavire u povijest i naslijeđe modne industrije, slaveći jedan od najprepoznatljivijih simbola luksuza i elegancije — Birkin torbu.

Uz trendi komade zgodna Marija dokazala da crno-bijele kombinacije ne moraju biti monotone
Modni asistent sjajno spaja eleganciju i ležernost: 'Danas sam poželio nositi ove hlače'
Novi jesenski hit su parfemi s mirisom trešnje: Izaberite jednog od ovih, najdugotrajniji su na koži

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".