Kultni Pantone odabrao boju godine: Peach Fuzz nije baš naišla na odobravanje, a evo i zašto

Boja godine donosi i određenu priču, a uvijek se bira jedna od postojećih boja. Njih je po zadnjoj klasifikaciji 2161. Ono što je bitno, jest da se pritom bira i njezino ime.
Vidi originalni članak

Šarolik i dinamičan svijet mode uvijek je u potrazi za novim trendovima, a ove sezone boja koja bi trebala dominirati kolekcijama dizajnera je 'Peach Fuzz'. Ova breskvasta nijansa, proglašena bojom sezone od strane renomiranog Instituta Pantone, obiluje nježnim tonovima ružičaste i krem boje te se pridružila paleti koja definira modni izričaj za 2024. godinu. Kao i uvijek, boja godine donosi i određenu priču, a ova breskvasta nijansa trebala bi asocirati na zajedništvo, blagost, senzualnost, brigu i suradnju.

Značaj koji ima Pantone Institut kada progasi boje godine, zapravo je prilično velik te izravno utječe na trendove u modi, beauty industriji, dizajnu, uređenju interijera, autoindustriji, proizvodnji artikala široke potrošnje itd. Kompanijama je vrlo važna jer na temelju baš te boje kupci odlučuju hoće ili nešto kupiti. 

Sama procedura biranja vrlo je zanimljiva. Naime, od 2000. godine, kada je startala, o tome su se raspredale razne urbane legende. Istina je da je krajem godine bira 40 stručnjaka za dizajn sa svih krajeva svijeta, a među njima su uvijek predsjednik, zamjenik i savjetnik za boje Instituta Pantone. Uvijek se bira jedna od postojećih boja, a njih je po zadnjoj klasifikaciji 2161. Ono što je bitno, jest da se pritom bira i njezino ime. Ta boja i njezino ime trebali bi reflektirati ono što dotičnoj godini treba. Primjerice, lani je to nakon pandemije bila Viva Magenta, koja je trebala donijeti novi snagu. Prisjetimo se samo filma o Barbie i dominaciji ove boje pa postaje jasno koliko je jak utjecaj.

Ipak, kada je riječ o reakcijama na Peach Fuzz, bilo je i poprilično negativnih komentara, koji kompaniji zamjeraju što su s ovom nijansom išli samo par godina nakon koraljne, smatrajući kako su nijanse zelene nepravedno zapostavljene. 

Peach Fuzz već su prigrlili renomirane modne kuće poput Alaïe, Balmaina, Carvena i Missonija, koji su prepoznali potencijal ove nijanse te je uključili u svoje najnovije kolekcije.

Majstor elegancije Alaïa oduševljen je ovom nijansom. Njegove kreacije u Peach Fuzz boji istovremeno su ženstvene i sofisticirane, te stvaraju spoj suvremenosti i klasične elegancije. Balmain, poznat po svojim glamuroznim i hrabrim kreacijama, eksperimentira s ovom bojom u kombinaciji s bogatim materijalima poput svile i čipke, kreirajući luksuzne komade koji ističu senzualnost žene.

Carven koristi Peach Fuzz kako bi stvorio zabavne i nosive komade koji se ističu jednostavnošću. H&M, poznat po pristupačnoj modi, donosi ovu nijansu u svakodnevne komade, čineći je pristupačnom i popularnom među širim masama. Missoni, poznat po svojim šarenim i teksturiranim uzorcima, koristi Peach Fuzz kako bi unio toplinu i sofisticiranost u svoje jedinstvene kreacije.

Dizajneri zajedno stvaraju paletu raznovrsnosti, pokazujući kako se Peach Fuzz može uklopiti u različite stilove, prilike i osobnosti.
Ova boja sve se više širi na područje make-upa, dodatne opreme i čak interijera. Sjajne nijanse na kapcima, nježni ruževi i modne kombinacije u Peach Fuzz tonovima postaju simbol suvremenog stila. Peach Fuzz je definitivno boja koja osvaja srca modnih zaljubljenika. Njezina sposobnost prilagodbe različitim stilovima, od klasične elegancije do hrabrog izraza, čini je neizostavnom nijansom ove sezone. Svi smo pozvani uživati u toplini i sofisticiranosti koje donosi Peach Fuzz - boje koja će osvježiti i obogatiti modni svijet u 2024. godini.

Kolumna dress code Vesne Blašković izlazi svakog petka u magazinu Ekran Večernjeg lista. 

Koliko nam odjeće doista treba? Istraživanja pokazuju da bismo trebali smanjiti potrošnju za čak 80 posto
'Old money bob' vintage je frizura koja odiše chicom i glamurom, a daje sjajan volumen
Emily Ratajkowski pokazala kako kaubojske čizme ne izlaze iz mode i sjajno izgledaju kada se nose na 'gole' noge

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".